Sportscars

Sportscars: Thiriet by TDS Racing wint eerste wedstrijd ELMS op Silverstone

TDS Silverstone MtC

Thiriet by TDS Racing heeft op het circuit van Silverstone de openingsrace van de European Le Mans Series gewonnen. De Morgan - Nissan van Pierre Thiriet, Ludovic Badey en Tristan Gommendy wist na een spannende finale de Race Performance Oreca 03 - Judd en de Newblood by Morand Racing Morgan - Judd te verslaan. Het verschil was tussen de eerste en de derde plaats was na 118 ronden nog geen vijf seconden.

Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Silverstone, Twitter: @marceltencaat)
Foto: Marcel ten Caat

Jota Sport mocht de 4 Uur van Silverstone vanaf pole beginnen en het was Filipe Albuquerque die in de Zytek met het startnummer 38 al snel wegliep van de concurrentie. Alleen Rodolfo Gonzalez kon Albuquerque nog enigszins bijhouden, maar de Murphy Prototypes-coureur kreeg een stop & go voor een jumpstart en viel daardoor ver terug.

Na drie kwartier droeg Albuquerque het stuur over aan Simon Dolan, die achter James Littlejohn (Greaves Motorsport, Zytek) en Christian Klien (Newblood by Morand Racing, Morgan) weer op de baan terugkeerde. Na de volgende ronde pitstops lag de Jota Sport Zytek weer aan de leiding en Dolan wist al snel een ruime voorsprong op te bouwen.

De voorsprong van Dolan liep terug toen Franck Mailleux in de Race Performance Oreca - Judd stapte, maar kans om het gevecht aan te gaan kreeg de Fransman niet. Met nog iets meer dan 45 minuten te gaan ging het volledig fout voor Dolan. Hij kwam naast de Ferrari van Michele Rugolo, raakte van de baan en schoof vervolgens dwars over het circuit aan de andere kant de betonnen muur in, waarbij de Zytek zwaar werd beschadigd. Dolan zelf kwam met de schrik vrij. 

jota-silverstone-mtc

Na de herstart lag Michel Frey, die het stuur weer van Franck Mailleux had overgenomen, aan de leiding en volgde er een mooi gevecht tussen Frey, TDS-coureur Gommendy en Gary Hirsch.

Het verschil tussen het drietal bleef rondenlang enkele tienden, tot Frey in het verkeer kwam en Gommendy sneller uit de bocht kwam en de Zwitser kon inhalen. Frey hield Hirsch achter zich, maar kon niet meer voorkomen dat Thiriet by TDS Racing de overwinning voor zich opeiste.

In GTE werd de strijd ook pas tegen het einde beslist. SMP Racing-coureur Andrea Bertolini lag aan de leiding met nog maar een paar minuten te gaan, tot hij in aanraking kwam met de AF Corse Ferrari van Marco Cioci. Cioci's teamgenoot Rugolo kon vervolgens zonder veel inspanning Bertolini passeren en de AF Corse de eerste winst van het ELMS seizoen bezorgen.

prospeed75-elms

Bij de GT3-auto's in de GTC klasse wisten Paul van Splunteren en zijn collega's Maxime Soulet en Gilles Vannelet geen top drie klassering te behalen. Hoewel de ProSpeed Porsche in het eerste deel van de race nog een tijd op kop lag, ging de winst uiteindelijk naar de Team Ukraine Ferrari. Van Splunteren eindigde de wedstrijd uiteindelijk als negende in de GTC-klasse.   Uitslag 4 Uur van Silverstone
1. Thiriet by TDS Racing (Morgan - Nissan), 118 ronden
2. Race Performance (Oreca - Judd), + 3.828s
3. Newblood by Morand Racing (Morgan - Judd), + 4.731s
4. Greaves Motorsport (Zytek - Nissan), + 14.388s
5. Signatech Alpine (Alpine - Nissan), + 55.068s
6. Greaves Motorsport (Zytek - Nissan), + 1:00.569s
7. Sebastien Loeb Racing (Oreca - Nissan), + 2 ronden
8. Murphy Prototypes (Oreca - Nissan), + 6 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet