Clio Cup

Clio Cup Benelux: Eerste slag voor Sebastiaan Bleekemolen

DBP 9011 1

Na een uiterst spannende race heeft Sebastiaan Bleekemolen de eerste wedstrijd van de Clio Cup Benelux op zijn naam geschreven. In eerste instantie moest de van pole vertrokken Bleekemolen Niels Langeveld voor zich dulden, maar na diverse mislukte pogingen wist de drievoudig kampioen Langeveld alsnog te passeren en kon vervolgens afstand nemen. Langeveld kreeg het daarna zwaar aan de stok met Jan Muys en Marcel Dekker, waarbij Muys uiteindelijk dankzij de hulp van Dekker plek twee kon veroveren. De Clio Challenge leverde een overwinning op voor Wilbert van den Burg, voor Maurits Werkhoven en Benjamin van den Berg.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dirk Bogaerts en Co van der Gragt


De eerste wedstrijd van de Clio Cup Benelux ging van start met op poleposition Sebastiaan Bleekemolen, gevolgd door Niels Langeveld, Robert van den Berg, Marcel Dekker, Jan Muys en Max Braams. Op een elfde plaats algemeen Benjamin van den Berg als eerste rijder in de Clio Challenge, de klasse voor de Clio's van het vorige model. Wilbert van den Burg en Maurits Werkhoven startten in deze klasse vanaf plaats twee en drie.

DBP 8925 1

DBP 8939 1

Bij de start was Sebastiaan Bleekemolen redelijk weg maar toch minder goed dan Langeveld die daardoor de eerste positie kon overnemen. Groot waren de problemen voor Robert van den Berg die bij de start bleef staan, maar gelukkig wel door het gehele veld ontweken kon worden. 

DBP 8998 - Version 2 1

In de daaropvolgende ronden ontspon zich een bijzonder fraaie strijd waarbij Bleekemolen vanuit de slipstream diverse pogingen waagde, maar door de sterk verdedigende lijnen van Langeveld toch steeds weer met plek twee genoegen moest nemen. Door de strijd konden de teamgenoten Dekker en Muys aansluiten bij het leidende tweetal. Daarachter Braams terwijl Michael Bleekemolen van plaats had gewisseld met Melvin de Groot en de aanval op plaats vijf opende.

DBP 8979 1

In de zesde ronde lukte het Sebastiaan Bleekemolen dan toch om bij het opkomen van het rechte stuk Langeveld te passeren en de leiding over te nemen. Meter voor meter wist Bleekemolen vervolgens bij zijn achtervolgers weg te lopen om uiteindelijk met een voorsprong van 3,5 seconden als winnaar de finish te passeren. Bleekemolen kon zijn voorsprong mede zover uitbouwen, omdat Langeveld het direct aan de stok kreeg met Dekker en Muys, die als teamgenoten elkaar het leven toch flink zuur maakten.

480 teamdekker 9843


Met nog een paar ronden te gaan zette Muys zijn Clio bij het opkomen van het rechte stuk naast Langeveld en kreeg vervolgens een duw op de achterbumper van teamgenoot Dekker. Dat was precies voldoende om de tweede plaats over te nemen. Langeveld slaagde er nog wel in om Dekker achter zich te houden.

480 loris2 9847

Achter de top vier was de strijd ook het aankijken meer dan waard, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor nieuwkomer Loris Hezemans. Vanaf de negende plaats wist Hezemans eerst Melvin de Groot te passeren om onder andere ten koste van Michael Bleekemolen op te rukken naar plaats vijf. Ondanks heftig aandringen van De Groot, Braams en in iets mindere mate Michael Bleekemolen wist de jonge Hezemans met keurig rijden zijn vijfde plaats tot de finish te behouden.

480 mossinkoff michael 9823

In de Cup Challenge moest Benjamin van den Berg al snel de meer ervaren Wilbert van den Burg voor laten gaan. De eerste plaats van Van den Burg kwam verder ook nauwelijks meer in gevaar, terwijl Maurits Werkhoven ten koste van Van den Berg de tweede plaats voor zich opeiste.

Sebastiaan Bleekemolen was uiteraard dik tevreden met zijn eerste zege. "Door teveel wielspin was mijn start weer niet goed. Daarna verdedigde Niels erg sterk. Hij had echter een slechte exit bij het uitkomen van de Hans Ernst-bocht waardoor ik er in de Kumho bij kon komen en bij Bos Uit zelfs langs. Het was gewaagd maar het ging goed. Het verbaasde me overigens hoeveel meer snelheid je met dit type Clio via de slipstream kunt krijgen."

Een brede glimlach ook bij Muys en in iets mindere mate Dekker. "Ondanks dat we teamgenoten zijn gaat op de baan toch de knop om. Maar door het duwtje van Marcel lukte het wel om Niels te passeren." Langeveld was minder te spreken. 

480 langeveld 9862

"Mijn zwaarst bevochten beker ooit. De auto stuurde gewoon niet goed waardoor ik alle registers open moest trekken om de mensen achter me te houden. In het begin lukte dat nog wel maar als de banden minder worden, wordt dat steeds moeilijker."

480 wilbert 9870

Wilbert van den Burg als eerste winnaar van de Challenge. "Na de kwalificatie was ik best wel teleurgesteld. Ondanks wielspin bij de start kon ik snel bij Benjamin aansluiten. Van vorig jaar wist ik dat ik er snel voorbij moest en dat lukte gelukkig ook." Benjamin van den Berg was natuurlijk iets minder blij. "Ik had verschrikkelijk veel onderstuur. Ik wilde echter hoe dan ook op het podium komen en dat is gelukt."

480 loris1 9864

Licentieperikelen
Overigens leverde het rijden van Loris Hezemans, of beter gezegd het verkrijgen van een licentie voor de 16-jarige Loris de nodige verhitte discussies op. Voor het rijden in de Clio Cup Benelux is dit jaar een 'Internationale licentie' benodigd, een probleem waar meerdere rijders op het laatste moment mee geconfronteerd werden. Omdat Loris Hezemans nog geen enkele autosportervaring heeft en dit voor een Internationale licentie als eis wordt gesteld, werd een 'ophoging' van zijn EU-licentie naar 'Internationaal' in Nederland niet toegestaan. België kent echter een 'International Grade D licentie', een licentie die bij navraag in de Nederlandse reglementen niet blijkt te bestaan. Op een 'International Grade D' kan de klasse worden toegevoegd waarvoor deze uitsluitend bestemd is, zoals in België de VW Fun Cup en in dit geval dus de Clio Cup. Daarmee stond de weg voor Hezemans junior alsnog open om met een Belgische International Grade D licentie aan de Clio Cup Benelux mee te doen. Neemt niet weg dat met name Hezemans senior zeer verbolgen was over het feit dat dit allemaal in Nederland niet mogelijk bleek.

DBP 9162 1

Uitslag race 1 Clio Cup Benelux
Paasraces, zaterdag 19 april 2014, Circuit Park Zandvoort
1. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) 16 ronden in 31:36.990
2. Jan Muys (Dekker Racing) + 3.500
3. Niels Langeveld (Certainty Racing Team) + 3.743
4. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 3.962
5. Loris Hezemans (Hezemans) + 9.640
6. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 10.449
7. Max Braams (Equipe Verschuur) + 11.043
8. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 12.170
9. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 12.265
10. Alain Mossinkoff (Certainty Racing Team) + 15.758
11. Jelle Beelen (Equipe Verschuur) + 15.907
12. Niels Kool (Kool Racing) + 19.396
13. Wilbert van den Burg (Wilbert van den Burg) + 30.883 (Clio Challenge)
14. Maurits Werkhoven (Certainty Racing Team) + 40.056 (Clio Challenge)
15. Benjamin van den Berg (Harders Plaza Racing) + 43.462 (Clio Challenge)
16. Marcel van de Maat (BS Motorsport) + 44.319 (Clio Challenge)
17. Martijn Kool (Kool Racing) + 45.953 (Clio Challenge)
18. Stan van Oord (Certainty Racing Team) + 1:10.914 (Clio Challenge)

Niet gestart
Peter Schreurs (BS Motorsport) (Clio Challenge)

Snelste ronde: Jan Muys in 1:56.922

 

480 podium 9967

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet