WTCC

WTCC: Update: Loeb en Lopez gediskwalificeerd - Muller erft pole position op Paul Ricard

loeb

Sebastien Loeb blijft verbazen in zijn eerste WTCC-seizoen. Na een zege op Marrakesh heeft de Fransman nu op zijn thuiscircuit Le Castellet de poleposition gepakt. De veelvuldig rallykampioen troefde in de derde kwalificatiesessie zijn teamgenoot Yvan Muller, die de andere twee sessies de snelste was geweest, af. Ook de derde Citroënrijder José María López was in de beslissende sessie te snel voor Muller. Dankzij de vijf punten die Loeb met zijn pole verdient neemt hij nu al de leiding in het klassement over van zijn teamgenoot López. De manier waarop Citroën de eerste twee evenementen van seizoen 2014 opereert maakt grote indruk op vriend en vijand.

Update (20.00 uur): Uren na afloop van de kwalificatie kwam vanuit Le Castellet het bericht dat zowel Sébastien Loeb als Citroën-merkgenoot José-Maria López hun trainingstijden kwijtraakten. Bij de reguliere technische controle van hun Citroën C-Elysées na de sessie werd vastgesteld dat de onderbreking van de brandstoftoevoer niet naar behoren functioneerde. Dat zorgde, zoals altijd in zo'n geval, voor een melding aan de sportcommissarissen, die  een vergrijp tegen artikel 263-400 en 253.3.3 van het reglement 'Annexe J' constateerden en als straf de kwalificatietijden van Loeb en López annuleerden. Ze mogen wel vanaf het eind van de grid starten voor de beide races, mits de auto's in orde zijn. Door deze beslissing erfde Yvan Muller de pole-position.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: WTCC

Voor Tom Coronel moet het zwaar geweest zijn om in zijn nieuwe rol als commentator naar de kwalificatie te kijken, terwijl Mehdi Bennani de pole voor race twee pakte. Hoewel de meningen over de schuldige van de megacrash op Marrakesh erg verschillen, is het feit dat Bennani hier rijdt en Coronel moet toekijken een wrang gegeven.

muller

In Q1 reed Yvan Muller de pitsstraat uit, knalde er een snelle ronde uit en vervolgens beet iedereen zich daarop stuk. Loeb kwam in de buurt maar drong verder niet aan, Lopez was tevreden met P3 en afwachtend in de pitbox dachten de rijders van het fruitige Franse merk dat alles klaar was. Hugo Valente verstoorde die opzet door Lopez nog van P3 te verdrijven, maar de andere rijders moesten zich tevreden stellen met de overige posities.
 
Verontrustend waren in Q1 de ontwikkelingen voor Lada. Allereerst viel James Thompson stil, enkele ogenblikken later kwam Mikhail Kozlovski de pitstraat inrijden met een afgebroken linker voorwielophanging. Rob Huff bleef steken op een teleurstellende 13e plaats, Thompson 14e en Kozlovski 15e. Daarmee was Lada na Q1 direct klaar.

lopez Lopez en Valente waren in Q1 aan elkaar gewaagd, Valente was die sessie sneller.

De overige rijders die doormochten naar Q2 zijn Tom Chilton (P5), Ginanni Morbidelli (6), Norbert Michelisz (7), Gabrielle Tarquini (8), René Munnich (9), Mehdi Bennani (10), Dusan Borkovich (11) en Tiago Monteiro (12).

De beginfase van Q2 gaf een gelijk beeld aan dat van de eerdere sessie. Muller bovenaan, Loeb als tweede en Lopez als derde. Na een snelle ronde te hebben gezet gingen zeven van de twaalf rijders direct de pits weer in, afwachtend wat er zou gebeuren. Tarquini en Monteiro monteerden nieuwe banden en gingen de baan weer op, met succes, want in de laatste seconden van Q2 pakte Tarquini de vijfde plaats. Hugo Valente was naast R+tarquini de enige rijder die in de buurt kon komen van de Cirtoën-rijders en dit vijftal mocht in Q3 de extra te verdienen punten gaan verdelen.

tarquini

In Q3 deed 19-voudig WTCC-racewinnaar Tarquini het enige dat hij nog kon realiseren, hij versloeg Valente en legde zich neer bij de dominantie van Citroën. Lopez kwam als eerste de baan op om zijn rondetijd neer te zetten en deed dat met een rondetijd van 1:29.619. Die tijd bleek voor Loeb niet onmogelijk, in elke sessie was de Fransman sneller en met een klein verschil van 0,098 pakte hij de leiding over. Tot ieders verrassing beet Muller zich stuk op die tijd, waar hij alle sessies de snelste op de baan was geweest moest hij nu het hoofd buigen voor zowel Loeb als Lopez. Muller mag starten als derde en dat is minder dan waarop hij gerekend had.

top3

WTCC, Le Castellet, kwalificatie, 19 april 2014
1. Sébastien Loeb – Citroen Elysèe 1:29.527 Q3
2. José María López – Citroen Elysée 1:29.619 Q3
3. Yvan Muller – Citroen Elysée 1:29.857 Q3
4. Gabriele Tarquini – Honda Civic 1:30.848 Q3
5. Hugo Valente – Chevrolet Cruze 1:31.139 Q32

6. Norbert Michelisz – Honda Civic Q2
7. Tom Chilton – Chevrolet Cruze Q2
8. Dusan Borkovic – Chevrolet Cruze Q2
9. Gianni Morbidelli – Chevrolet Cruze Q2
10. Tiago Monteiro – Honda Civic Q2
11. René Munnich – Chevrolet Cruze Q2
12. Mehdi Bennani – Honda Civic Q2

14. James Thompson – Lada Granta Q1
13. Rob Huff – Lada Granta Q1
15. Mikhail Kozlovskiy – Lada Granta Q1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet