IndyCar

Indycar: Polesitter Ryan Hunter Reay verknalt zege in Long Beach. Roadcourse specialist Mike Conway verrassend winnaar

De Brit Mike Conway was de verrassende winnaar van de 40e editie van de Long Beach Grand Prix. Zowel polesitter Ryan Hunter Reay als Ganassi-coureur Scott Dixon zagen in de slotfase van de wedstrijd in zegekansen in rook opgaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2014 Mike Conway

De Brit Mike Conway op weg naar een verrassende overwinning in Long Beach.

Ryan Hunter Reay verknalt zege in Long Beach. Roadcourse specialist Mike Conway verrassend winnaar
Andretti Autosport-coureur was na afloop van de wedstrijd in Long Beach absoluut niet de populairste coureur in de paddock. In de 56e ronde reed de Amerikaan Josef Newgarden(Sarah Fisher Racing) op vers rubber aan de leiding. In een scherpe rechtse bocht maakte Hunter Reay een "rookie-move" en probeerde Newgarden te passeren maar trok intuïtief naar rechts en gooide de deur dicht. Beide auto's raakten de muur en Hunter Reay's Andretti Autosport-teamgenoot James Hinchcliffe kon geen kant uit. Het resulteerde in een kettingreactie waarvan Tony Kanaan, Jack Hawksworth en Takuma Sato eveneens het slachtoffer werden. Een lange neutralisatie was het gevolg. Bij Andretti Autosport zag men twee podiumklasseringen in rook opgaan.

James Hinchcliffe: "Geduld is een schone zaak, maar iemand was vandaag zeker geen virtuoos. Het was een "rookie-move". Hunter-Reay trok na afloop enigszins het boetekleed aan. "Ik had misschien iets langer moeten wachten, maar hij had wat wielspin, dus ik ging er maar voor. Ik zat naast hem maar veel mensen vonden dat het mijn fout was.Josef Newgarden: "Ik verwachtte eigenlijk niemand aan de binnenkant van Turn 4. Ineens bevond ik mij tegen de muur en iedereen ploegde over mij heen. Dit hoort niet onder de koplopers te gebeuren.Tony Kanaan was vanaf een dertiende startplek vertrokken en had in de Top 10 eveneens zicht op een goede klassering. "Wie het ook veroorzaakte, het was niet bepaald een intelligente manoeuvre. Speciaal in die bocht" schamperde de Ganassi-coureur.

2014 Start Race
Polesitter Ryan Hunter Reay verknalde zijn eigen wedstrijd en die van vier andere coureurs volledig.

Na de herstart bevond Ganassi-coureur Scott Dixon zich aan de leiding maar twee ronden voor het einde moest de Nieuw Zeelander voor een splash/dash brandstofstop naar binnen. Daardoor kwam de Brit Mike Conway onverwachts op kop te liggen. Hoewel de Ed Carpenter Racing door Penske-coureur Will Power in de laatste twee ronden behoorlijk onder druk werd gezet, wist hij stand te houden en pakte een verdiende overwinning. Achter Power eindigde Rookie Carlos Munoz als derde.

2014 Montoya
Prachtige berekende wedstrijd van Juan Pablo Montoya.


Met een vrij mathematische benadering eindigde Juan Pablo Montoya in zijn tweede Indycar-wedstrijd dit seizoen als vierde in Long Beach. Montoya: "Het was een interessante wedstrijd. Misschien had ik op het einde wat aggressiever moeten zijn. Ik had op het einde misschien wat "narrow escapes" maar ik bleef pushen, en het is natuurlijk ontzettend goed om Long Beach met een vierde plek te verlaten."


2014 Mikhail Aleshin
De Rus Mikhail Aleshin wordt door zijn crew gefeliciteerd en was meer dan tevreden. Uniek feit. De eerste punten voor een Rus in een Amerikaans kampioenschap.

Uitstekend debuut Mikhail Aleshin
De Rus Mikhail Aleshin maakte in Long Beach met een zesde plek een uitstekend Indycar-debuut.

Aleshin: "Na de warm-up wisten wij dat het op de zwart gemarkeerde Firestone-banden een goede wedstrijd kon worden. Direct bij de start wist ik al twee plekken te veroveren. Helaas kwam onze strategie overhoop te liggen toen ik net twee ronden voor de eerste neutralisatie naar binnen ging. Bij de tweede herstart spinde er iemand voor mij en werd mijn voorvleugel beschadigd. Er was gewoon geen plek. Ik beschikte over voldoende snelheid en kon eigenlijk met iedereen de strijd aangaan. Ik kon veel mensen passeren. Toen was er in Turn 4 een behoorlijke crash. Bij de laatste herstart werd ik door mijn teamgenoot Simon Pagenaud ingehaald. Het was een mooie manoeuvre en het liet mij duidelijk zien dat ik bij een rollende start nog veel moet leren. Recapitulerend gezien was het een goede wedstrijd en ik wil het team dan ook voor ons eerste Top 10 resultaat enorm bedanken. Nu is het even tijd om te relaxen want later deze week gaan wij op de Texas Motor Speedway testen. Op de ovals moet ik nog heel veel leren. En voordat wij naar de Indy 500 aan moet ik elke gelegenheid aangrijpen."

Simon Pagenaud en Will Power maakten eveneens contact, waarbij de Fransman duidelijk zijn overbekende rechte vinger liet zien. Power bood na afloop zijn excuus aan. "Ik heb er geen goed gevoel over. Ik hou er niet van om op deze manier te racen. Ik ben er zelfs verbaasd over dat de stewards mij geen penalty gaven." aldus de Penske-coureur.

Uitslag
1. Mike Conway Dallara Chevrolet 80 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 80 ronden
3. Carlos Munoz Dallara Honda 80 ronden
4. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 80 ronden
5. Simon Pagenaud Dallara Honda 80 ronden
6. Mikhail Aleshin Dallara Honda 80 ronden
7. Oriol Servia Dallara Honda 80 ronden
8. Marco Andretti Dallara Honda 80 ronden
9. Sebastiaan Saveedra Dallara Chevrolet 80 ronden
10. Carlos Huertas Dallara Honda 80 ronden

2014 Pagenaud Hinchcliffe
Simon Pagenaud en James Hinchcliffe in gevecht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet