Formule Renault 3.5

FR3.5: Sainz onbedreigd naar zege in tweede race op Monza, Visser P17

sainzjr

Met een foutloze race heeft Carlos Sainz Jr alsnog gepakt wat hij gisteren al had verdiend: de Red Bull-junior reed onbedreigd naar de zege in de tweede race van het Formule Renault 3.5-weekend op Monza. Zijn twee podiumgenoten hadden net zulke eenzame races: Marlon Stockinger scoorde zijn beste resultaat met een tweede plaats, Sergey Sirotkin werd derde. Beitske Visser reed de race strijdbaar uit op een 17e plaats, terwijl Meindert van Buuren Jr moest opgeven na een wilde spin in de Parabolica.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Veruit de beste man van het weekend had de zaken al bij de start voor elkaar. Met een raketstart schoot Carlos Sainz van pole naar een voorsprong van twee wagenlengten bij het ingaan van de Rettifilio-chicane. Vervolgens reed hij weg naar een dominante overwinning met ruim tien seconden voorsprong op Marlon Stockinger, met wie hij samen op de eerste rij stond. Sergey Sirotkin volgde de Filippijn op twee seconden, na een voortreffelijke start vanaf de derde rij.

Op gepaste afstand volgden twee promovendi uit de Eurocup Formule Renault 2.0, Luca Ghiotto en Pierre Gasly, die samen zonder strijd hun race voltooien. Het was spannender in hun kielzog, met Jazeman Jaafar, Pietro Fantin en Nikolay Martsenko, die het op diverse momenten in de wedstrijd met elkaar aan de stok hadden.

Martsenko rukte het meeste op door het middenveld, want hij rekende eerst af met de twee Britse Wills, Stevens en Buller, die elkaar vervolgens uitschakelden na twee harde (maar eerlijke) duels. De eerste keer ging het bij de eerste chicane nog maar net goed, maar de tweede keer werd Stevens gelanceerd over het voorwiel van Buller. Stevens lag meteen uit de race, Buller zakte na de touché af door het veld voordat hij uiteindelijk moest opgeven.

Ook in opmars was Oliver Rowland, die uit de pitstraat moest starten nadat hij niet wegkwam voor de opwarmronde. De jonge Brit bood de kijker een mooie inhaalrace, met als hoogtepunt zijn inhaalactie op Zoel Amberg, buitenom in Ascari. Hij werd beloond met het laatste punt voor de tiende plaats.

Meindert van Buuren Jr zorgde evenzeer voor spektakel, alleen niet op de manier die hij vooraf in gedachten had. Na een prima start die hem de 14e plaats opleverde vanaf de 17e plaats op de grid, duelleerde de Rockanjenaar met Norman Nato en Beitske Visser voordat hij in de Parabolica in een wilde spin terechtkwam. Met kunst en vliegwerk hield Van Buuren de auto op de baan, maar moest zijn auto even verderop toch aan de kant zetten.

Beitske Visser reed een strijdbare race, waarin ze even 13e lag, om daarna plaatsen te moeten toegeven aan de oprukkende Rowland en Webb. In de slotfase verdedigde ze een 15e plaats tegen Roman Mavlanov en Matthieu Vaxivière. Dat deed ze met verve, met uitstekende defensieve lijnen, totdat ze in de laatste ronde in de rondte ging in de Roggia-chicane, nadat de zoveelste aanval van Mavlanov haar toch te veel werd. Tot die tijd had ze in ieder geval laten zien dat haar racevaardigheden uit het goede hout zijn gesneden.

Doordat Will Stevens, de winnaar van gisteren, de race niet uitreed, gaan er drie mannen met 25 punten uit Monza weg. Naast Stevens en Sainz, die elk een overwinning en een uitvalbeurt lieten noteren, voegde zich Pierre Gasly met een derde en vijfde plaats – samen ook goed voor 25 punten. Een goed weekend voor Red Bull dus, dat met Sainz en Gasly twee juniors aan de leiding van het kampioenschap heeft. Over twee weken vervolgen de heren en jongedame hun strijd op Motorland Aragon.

FR3.5, Monza, race 2, 13 april 2014

1. Carlos Sainz - DAMS - 27 ronden, 43'10"774
2. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 10"835
3. Sergey Sirotkin - Fortec - 12"524
4. Luca Ghiotto - Draco - 19"137
5. Pierre Gasly - Arden - 20"178
6. Nikolay Martsenko - Comtec - 28"477
7. Jazeman Jaafar - ISR - 30"014
8. Pietro Fantin - Draco - 33"845
9. Roberto Merhi - Zeta - 36"393
10. Oliver Rowland - Fortec - 36"959
11. Norman Nato - DAMS - 41"465
12. Matias Laine - Strakka - 53"086
13. Zoel Amberg - AVF - 54"792
14. Oliver Webb - Pons - 59"383
15. Roman Mavlanov - Zeta - 1'20"362
16. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 1'22"067
17. Beitske Visser - AVF - 1'29"307

Snelste ronde: Carlos Sainz Jr, 1'35"210

Uitgevallen
16e ronde - Will Buller
10e ronde - Will Stevens
9e ronde - Marco Sörensen
7e ronde - Meindert van Buuren Jr
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet