NASCAR

NASCAR: Grand Slam voor Kevin Harvick in Darlington

Aan de vooravond van het seizoen 2014 liet Stewart Haas-courer Kevin Harvick doorschemeren dat hij naast de Daytona 500, de Coca Cola 600 en de Brickyard 400 dit jaar de Darlington 500 aan zijn CV wilde toevoegen. Afgelopen zaterdagavond slaagde de Stewart Haas Chevrolet-coureur in zijn missie.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Darlington Race

Schitterende wedstrijd in Darlington. Met een zege in Darlington 500 voelt Harvick zich nu de "complete" coureur.

Grand Slam voor Kevin Harvick in Darlington
Kevin Harvick was er aan de vooravond van dit seizoen bijzonder opgebrand om de Darlington 500 aan zijn CV toe te voegen. Afgelopen zaterdagavond slaagde hij eindelijk in zijn missie. Harvick reed ruim 238 ronden op kop en een neutralisatie negen ronden voor het einde leek een voortijdig einde aan Harvick's droom te gaan maken. Bij die allerlaatste stop opteerde Harvick voor vier nieuwe banden terwijl de meerderheid van zijn concurrenten slechts twee nieuwe banden liet monteren. Bij de tweede poging om de wedstrijd onder groen te laten eindigen reed Dale Jr. op kop maar bij het uitkomen van Turn 4 ging de Stewart Haas-coureur definitief aan zijn concurrent voorbij en pakte zijn tweede NASCAR Sprint Cup-zege dit seizoen.Dale Earnhardt Jr: "Harvick beschikte over nieuwe banden en wij hadden er al dertig ronden mee op zitten. Wij wisten dat we het niet gingen halen."

Kevin Harvick: "De meesten van ons kennen de geschiedenis van deze baan en wat hij voor de sport betekent. Het is fenomenaal om de Southern 500 te winnen. Zeker als je naar de namen op de beker kijkt."Overigens heeft Harvick op Darlington nooit veel succes gekend. Hij reed er ooit eens 63 ronden aan de leiding en eindigde af en toe eens in de Top 10. Harvick is tevens de eerste polesitter sinds 1997 die de wedstrijd wint. "Ik doe dit voor mijn broodwinning en geniet ervan. Maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze de Daytona 500, Coca Cola 600, Brickyard 400 en Darlington 500 op hun naam hebben geschreven" aldus Harvick

De wedstrijd duurde meer dan vier uur en telde meer dan elf neutralisaties. De auto van Paul Menard vatte tijdens één van de reguliere pitstops wederom vlam. Vorig jaar gebeurde dit in Homestead en nu weer in Darlington. Kurt Busch werd door Clint Bowyer's Toyota van de baan gereden, maar er gebeurde verder weinig. Wel bleef Busch Bowyer onder neutralisatie indringend aankijken. Beide rijders weigerden elk commentaar.

2014 Menard 2 Brand
Voor een tweede maal binnen een half jaar gaat het fout tijdens een pitstop van Paul Menard. Wederom vat de auto vlam.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 374 ronden
2. Dale Earnhardt Jr Chevrolet 374 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 374 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 374 ronden
5. Greg Biffle Ford 374 ronden
6. Kyle Busch Toyota 374 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 374 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 374 ronden
9. Tony Stewart Chevrolet 374 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 374 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet