VLN

VLN: Schitterend succes voor Patrick Huisman met Frikadelli Racing tijdens 39 DMV 4 Uurswedstrijd

Patrick Huisman heeft samen met Klaus Abbelen/Sabine Schmitz en de Fransman Patrick Pilet de derde VLN Endurance-wedstrijd op de Nürburgring Nordschleife op zijn naam geschreven. In het eerste wedstrijdgedeelte legde de Nederlander de basis voor dit eerste seizoenssucces. Vanwege een zware crash tussen de Porsche van de Luxemburger Steve Jans(Porsche) en de Oostenrijker Constantin Kletzer in het baanvak Pflanzgarten werd de wedstrijd voor meer dan drie uur onderbroken. Beide coureurs bleven ongedeerd. Dat kon van de vangrails niet gezegd worden. Naar verluidt moest er ruim 80 meter vangrail opnieuw bevestigd worden. Pas om 16.15u vond er voor de tweede maal een herstart met zelfs twee opwarmrondes plaats.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2014 Pilet Finish
De Fransman Patrick Pilet komt in het tweede wedstrijdgedeelte als tweede over de finish. Uiteindelijk pakt het Frikadelli Team van Klaus Abbelen toch nog een fantastische eindoverwinning.


Huisman legt basis in eerste wedstrijdgedeelte
In principe legde Patrick Huisman in het eerste wedstrijdgedeelte de basis voor de totale eindzege. Direct bij de start nam de ROWE Mercedes SLS AMG GT3 van Nico Bastian de leiding, maar op het lange rechte stuk van de Döttinger Höhe zorgde Patrick Huisman al in de allereerste ronde met de Frikadelli Porsche 911 GT3R voor voldoende spektakel, door van de slipstream van zijn concurrenten te profiteren. Vanuit vijfde positie profiteerde de Nederlander handig van de slipstream van zijn concurrenten en nam vanaf een vijfde plek al in de allereerste ronde de leiding.

2014Huisman 1 Prachtig duel in het eerste wedstrijdgedeelte tussen Patrick Huisman en Nico Bastian. Huisman legde de basis voor de totaaloverwinning.

Patrick Huisman: "Oliver Kainz hield eigenlijk de boel op, daardoor kreeg ik op de Döttinger Höhe een "tow"waardoor ik eerst naar de derde positie opschoof en vervolgens naar de eerste. Tot aan de rode vlag had de Nederlander een voorsprong van meer dan 20 seconden opgebouwd. Achter Huisman en Bastian vond er een schitterende strijd plaats tussen de Porsches van Oliver Kainz, Martin Ragginger en de Schuberth en Marc Team VDS BMW's. Alsof het een Sprintwedstrijd betrof. Patrick Huisman: "Voor 24U Nürburgring hebben wij er het volste vertrouwen in. Wij hebben dit weekend weer een paar dingetjes gevonden en ik denk dat wij zeker een factor gaan worden."Teameigenaar Klaus Abbelen: "Politiek bestaat bij ons niet. Alle coureurs hebben volgas gereden en wij hebben ze zeker niet teruggefloten."


2014 Winkelhock 1
Markus Winkelhock kwam in de tweede wedstrijdhelft als eerste over de streep.

Tweede helft voor Winkelhock
Na ruim drie uur wachten en twee opwarmrondes kon om 16.15u eindelijk aan de tweede wedstrijdhelft begonnen worden. De Phoenix Audi R8 LMS was in het eerste wedstrijdgedeelte nauwelijks een factor geweest, maar Markus Winkelhock nam na de reguliere pitstops de leiding en kwam in het tweede wedstrijdgedeelte als eerste over de streep. Maar omdat beide wedstrijdhelften bij elkaar werden opgeteld moest de combinatie Fässler/Winkelhock uiteindelijk met een tweede plek genoegen nemen. Grote tevredenheid heerste er bij Phoenix na het tweede wedstrijdgedeelte. Marcel Fässler: "Zowel in de trainingen als in het eerste wedstrijdgedeelte zaten wij er nog niet goed genoeg bij. In het tweede wedstrijdgedeelte hebben wij van de uitstekende Phoenix-strategie geprofiteerd."

Na een total loss tijdens het 24 Uurs kwalificatieweekend vorige week kende het Falken Porsche Team dit jaar eindelijk haar eerste succes. De in Hongkong woonachtige Zwitser Alexandre Imperatori die Peter Dumbreck verving kwam in het tweede wedstrijdgedeelte als derde over de streep. De Manthey Porsche 911 GT 3 RSTR van de combinatie Kainz/Weiss/Jacobs/Krumbach eindigde als vierde.

Van de Schuberth/Marc Team VDS BMW Z4 GT3 armada kwam de combinatie Jörg Müller/Maxime Martin als vijfde over de streep, daarachter volgde de combinatie Jens Klingmann/Martin Tomczyk/Claudia Hürtgen. Een slechte stop van Uwe Alzen's H#R Team leverde slechts een zevende plek op. De ROWE Mercedes SLS AMG GT 3 van de combinatie Michael Zehe/Christian Hohenadel/Nico Bastian kwam slechts als elfde over de streep. Voor de Dörr McLaren werd het eveneens een teleurstellend resultaat. Arno Klasen/Rudi Adams/Tim Mullen eindigden, ondanks een spin in de allerlaatste ronde, nog als twaalfde.

2014 duels 2
Van echt lange-afstandsracen was geen sprake. Hier zet Uwe Alzen zowel Martin Ragginger als Oliver Kainz onder druk

Cup-zeges
In de Opel OPC Astra Cup ging de overwinning naar de combinatie Heinz Otto Fritsche/Jürgen Fritsche/Thorsten Wolter. De Porsche Cup-klasse leverde een overwinning op voor de combinatie Dominik Baumann/Felipe Laser/Stefan Landsmann(Oostenrijk). In de Toyota TMG 86 klasse zegevierde de combinatie Maciej Dreszer/Arne Hoffmeister/Fabian Wrabetz. De Renault Clio Cup-categorie werd opgeëist door de regerende kampioen Dirk en Tim Groneck. In de nieuwe BMW 235i categorie pakte de combinatie Daniel Zils/Norbert Fischer/Uwe Ebertz de allereerste seizoensoverwinning.

2014duels 1
Van lange-afstandsracen was eigenlijk nauwelijks sprake.

Boomplantdag voor Opel Trio
In de Groep H(Hobby) categorie behaalde een ikoon de dagoverwinning. De Opel Manta van Volker Stryck/Peter Hass/ Olaf Beckmann zegevierde in deze klasse. Speciaal voor dit ikonische Manta-trio werd vrijdagmiddag nog een boom in het rennerskwartier geplant. De vers geplante Manta-boom bevindt tussen die van Mika Hakkinen en Heinz Harald Frentzen. In de SP8 Klasse keerde de GAZOO Lexus LFA-terug. De combinatie Kinoshita/Oshima pakte hier direct een klasse-overwinning.

2014 Subaru 1
Subaru is ook weer terug.Toshiro Yoshida en Marcel Lasee vielen bij het debuut van de WRX STI jammer genoeg uit. Carlo van Dam komt bij één van de volgende wedstrijden ter voorbereidig van de 24U aan de start.

Uitslag
1. Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Pilet/Patrick Huisman Porsche 911GT3 R 18 ronden
2. Marcel Fässler/Markus Winkelhock Audi R8 LMS + 13.324 secs.
3. Martin Ragginger/Alexandre Imperatori Porsche 911GT3 R + 51.317 secs.
4. Georg Weiss/Oliver Kainz/Michael Jacobs/Jochen Krumbach Porsche 911 GT3 RSR + 57.820 secs.
5. Jörg Müller/Maxime Martin BMW Z4 GT 3 + 1.06.812 secs.
6. Jens Klingmann/Claudia Hürtgen/Martin Tomczyk BMW Z4 GT3 + 1.15.073 secs
7. Uwe Alzen/Philipp Wlazik BMW Z4 GT43 + 1.15.496 secs.
8. Christian Mamerow/René Rast Audi R8 LMS + 2.37.473 secs
9.Dennis Busch/Marc Busch Audi R8 LSM + 3.05.269 secs.
10. Dirk Werner/Alexander Sims BMW Z4 GT3 + 3.15.288 secs.


2014Huisman Podium 2
Vlnr. Sabine Schmitz/Patrick Huisman/Patrick Pilet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet