Formule Renault 3.5

FR3.5: Will Stevens zegeviert eenvoudig op Monza na pech Sainz, Van Buuren P10

stevens

Will Stevens heeft zijn eerste overwinning in de Formule Renault 3.5 binnen. De Brit reed naar een dominante overwinning nadat hij bij de start voorbijvloog aan Will Buller en Luca Ghiotto, de mannen vóór hem op de grid. Carlos Sainz Jr vertrok niet eens van pole: de Spanjaard kwam niet weg voor de opwarmronde. Roberto Merhi en Pierre Gasly completeerden het podium. Na een teleurstellende kwalificatie reed Meindert van Buuren Jr naar een sterke tiende plaats op zijn FR3.5-debuut. Beitske Visser haalde het einde niet.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Diederik van der Laan (Dutch Photo Agency) & World Series by Renault

Het was een spectaculaire opening van het FR3.5-seizoen, met mooie duels in het middenveld, maar het drama begon al vóór de start: poleman Carlos Sainz Jr stond met zwaaiende armen op de grid en kwam niet weg voor de opwarmronde. Het probleem was waarschijnlijk een gebrek aan luchtdruk voor het pneumatische versnellingsbaksysteem. De nieuwe eerste rij bestond daardoor uit Will Buller en Luca Ghiotto, maar beiden kwamen slecht weg bij de start. Will Stevens schoot daardoor vanaf de vierde startplaats naar de leiding. Pierre Gasly startte vanaf P8 zo mogelijk nog beter, maar moest bij de tweede chicane zijn tweede plaats afstaan aan Roberto Merhi, eveneens goed vertrokken vanaf de vijfde plaats.

Bij de eerste chicane was er al een hele groep auto's rechtdoor gegaan, zodat het veld volkomen door elkaar gegooid zijn eerste ronde ging voltooien. Ook Martsenko (4e), Mavlanov (5e) en Rowland (8e) waren flink wat plaatsen opgeschoten. Maar nog was het niet gedaan met de actie. Jazeman Jaafar wilde Marco Sörensen passeren, maar de Deen keek niet in zijn spiegels en stuurde naar binnen om de slipstream van zijn voorganger Amberg te pakken. Het volgende moment schepte Jaafar de auto van Sörensen en zagen we de Dallara van de Deen door de lucht vliegen. Zowel Sörensen als Jaafar lagen uiteraard meteen uit de wedstrijd en de safety car moest naar buiten komen om de marshals in staat te stellen Sörensen te bevrijden uit een auto die op zijn rollbar lag bij het uitkomen van de pitstraat.

sorensen

Nadat de rommel was opgeruimd, stoof Stevens er meteen weer vandoor. Al snel bouwde hij een goede buffer op van ruim twee seconden op Merhi. Daarachter, met elk een seconde verschil, reden Gasly en Martsenko. Met 20 minuten nog te gaan passeerde Buller Mavlanov voor de vijfde plaats, kort daarna was het dringen in de eerste chicane voor Rowland, Stockinger, Laine en Sirotkin. Laine moest hard remmen om niet tegen Stockinger aan te rijden en viel daardoor terug achter Sirotkin en Amberg.

Intussen kwam Pierre Gasly onder steeds grotere druk te staan van Martsenko, totdat de regerend kampioen Eurocup Formule Renault 2.0 zich gewonnen moest geven. Maar lang duurde het niet, want de Rus maakte een fout en viel terug, zelfs in de klauwen van Will Buller.

mavlanov

Vooraan reed Will Stevens een eenzame race. De Strakka-coureur die tegen het einde van het vorige seizoen als enige Kevin Magnussen kon bijbenen, had de race vanaf het vertrek van de safety car feitelijk volledig in zijn zak en ging na 40 minuten glorieus over de finish. Roberto Merhi, die tijdens de tests zo was tegengevallen bij Zeta Corse, schitterde op weg naar een tweede plaats voor een team dat op Monza als een duveltje uit een doosje vooraan meereed. Daarmee herstelde de kampioen F3 Euroseries van 2011 zijn enigszins beschadigde monoposto-reputatie.

Pierre Gasly werd met zijn derde plaats de beste debutant, terwijl Will Buller in de laatste ronde toch nog Martsenko wist te verschalken. Gasly's rivaal van vorig jaar, Oliver Rowland, wist er na een dramatische kwalificatie heel wat van te maken: zijn zesde plaats was gezien de omstandigheden voortreffelijk.

MON WSR DL-3933

Meindert van Buuren Jr wist de toestanden van de eerste ronde goed te ontwijken en klom in de openingsronden op naar de 13e plaats. Dat werd een 12e plaats toen Ghiotto terugviel. Bijna had Van Buuren de terugvallende Laine al een eerste keer te pakken, maar een afzakkende Roman Mavlanov creëerde meer duels in het middenveld. Van Buuren passeerde eerst Laine en profiteerde daarna van een extra fout van Mavlanov.

De Nederlander kreeg rust op de tiende plaats toen Vaxivière voorbijging aan Laine. De jonge Fransman bleef duelleren met Laine totdat hij in de voorlaatste ronde uit de bocht vloog in de Parabolica. Vervolgens wist Van Buuren zijn tiende plaats veilig te stellen ten opzichte van Laine, na een sterke en verstandig gereden debuutrace.

laine

Ook Beitske Visser reed om de brokstukken heen en lag 16e toen de safety car naar buiten kwam. Ze verloor één plaats aan Fantin, maar klom er weer eentje na het wegvallen van Ghiotto. Op grote afstand van Fantin en Webb bleef ze als 16e rondrijden, totdat ze er bij Ascari afvloog.

Laatste nieuws: na beraad door de stewards wordt Marco Sörensen vijf plaatsen teruggezet op de startopstelling van morgen. De stewards achtten hem schuldig aan het ongeluk dat leidde tot zijn koprol op het rechte stuk. Ook Sörensens teamgenoot Marlon Stockinger werd bestraft: hij kreeg een tijdstraf van 25" voor inhalen onder de safety car. Stockinger valt daardoor terug naar de 14e plaats. Meindert van Buuren profiteert en schuift door naar de negende plaats.

MON WSR DL-8773

FR3.5, Monza, race 1, 12 april 2014 (aangepaste uitslag)

1. Will Stevens - Strakka - 24 ronden, 42'23"207
2. Roberto Merhi - Zeta - 6"870
3. Pierre Gasly - Arden - 11"760
4. Will Buller - Arden - 17"994
5. Nikolay Martsenko - Comtec - 18"423
6. Oliver Rowland - Fortec - 25"440
7. Sergey Sirotkin - Fortec - 26"398
8. Zoel Amberg - AVF - 31"784
9. Meindert van Buuren Jr - Pons - 32"391
10. Matias Laine - Strakka - 32"599
11. Pietro Fantin - Draco - 35"580
12. Oliver Webb - Pons - 37"675
13. Roman Mavlanov - Zeta - 47"549
14. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 25"943 + 25"
15. Norman Nato - DAMS - 1 ronde
16. Luca Ghiotto - Draco - 1 ronde
17. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 3 ronden
18. Carlos Sainz - DAMS - 3 ronden

Uitgevallen
19e ronde - Beitske Visser
1e ronde - Marco Sörensen
1e ronde - Jazeman Jaafar

gasly
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet