NASCAR

NASCAR: Earnhardt Jr. zorgt voor “vurig” spektakel. Benauwde “Final Lap” momenten voor winnaar Joey Logano

Zeven races, zeven verschillende winnaars. Dit is de balans na de Duck Commander 500 die naar afgelopen maandag werd uitgesteld. Penske-coureur Joey Logano beleefde in de slotfase enkele benauwde momenten toen hij de zege bijna aan zijn neus voorbij zag gaan. Hij moest er nogmaals voor vechten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Earnhardt Jr Race

Als de auto van Dale Jr. in brand staat, is dat in Amerika wereldnieuws. Earnhardt Jr. verklaarde achteraf dat hijzelf een fout had gemaakt.

Earnhardt Jr. zorgt voor "vurig" spektakel. Benauwde "Final Lap Moments" voor Joey Logano
Met de witte vlag in zicht koerste Joey Logano in de 334e op de finish af. Op dat moment vond Kurt Busch het nodig om de muur te raken. Het betekende een allerlaatste neutralisatie en een verlenging van de wedstrijd met zes ronden. De voorsprong van Logano op diens Penske-teamgenoot Brad Keselowski bedroeg op dat moment ruim 3.054 secs. De neutralisatie resulteerde in een eindsprint waarbij Jeff Gordon met een voorsprong van 0.476 secs. verslagen werd.

In 190e NASCAR Sprint Cup-starts betekende dit voor Joey Logano zijn vierde overwinning en de allereerste op de Texas Motor Speedway.

Joey Logano: "Als je na veertig ronden een behoorlijke voorsprong hebt opgebouwd, denk je alleen maar wanneer komt de witte vlag? Brad liep iets in maar als je dan Kurt Busch de muur in ziet gaan, denk je alstublieft geen neutralisatie. En dan komt er alsnog één. Je wordt zo kwaad dat je jezelf nauwelijks onder controle houdt. Ik was furieus. Elke wedstrijd waren wij wel kanshebber. Voor deze wedstrijd had ik bijzonder veel zelfvertrouwen. Tegen crewchief Todd Gordon had ik al aan het begin van de week gezegd dat we konden winnen. Ik was al kwaad dat wij de pole niet hadden(die ging naar Tony Stewart). Maar ik voelde dat ik vandaag over een auto beschikte waarmee ik kon winnen."

Om een betere balans te hebben liet crewchief Todd Gordon tevens nog wat brandstof bijvullen.

Zowel Logano als Keselowski besloten om voor vier nieuwe banden en brandstof naar binnen te komen. Hendrick Motorsports-coureur Jeff Gordon en Brian Vickers lieten slechts aan de rechterkant vers rubber monteren.

2014 Logano Podium
De traditionele Texas Cowboy Winner's Circle foto


Jeff Gordon: "Ik kwam als zesde naar binnen en vanuit die positie kun je nog een gokje wagen. Met vier banden ga je het niet winnen en zonder ook niet. Ik wist dat het moeilijk zou worden om ze achter me te houden. Ik had een bijzonder goede herstart. Ik was eigenlijk een beetje verrast. Ik wist zeker dat Joe zich overal zou begeven waar ik mij niet zou bevinden. Ik had misschien wat meer op de bovenste lijnen moeten rijden. Hij passeerde mij en op dat moment dacht ik alleen maar ik wil finishen. Toen ik in mijn spiegels keek zag ik dat er achter mij flink geknokt werd.

Vorig jaar wist Kyle Busch deze wedstrijd nog op zijn naam te schrijven en eindigde nu met zijn JGR-Toyota als derde. Kyle Busch: "Met een neutralisatie komt het onvermijdelijke en dan moet je voor banden naar binnen. Voor mij kwam het goed uit, want drie ronden voor de neutralisatie had ik de mijne volledig aan flarden gereden. Die neutralisatie was onze kans. De laatste twee ronden reed ik het hart uit mijn ziel en haalde werkelijk alles uit mijn auto. Een mooi verdiende derde plek voor ons team."

Geen dubbeloverwinning voor Team Penske
Hoewel de Team Penske Ford's vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd hadden werd het geen dubbeloverwinning. Keselowski kwam gedurende de neutralisatie als vierde uit de pitlane maar kreeg wegens te snel rijden een penalty opgelegd en werd naar de vijftiende plek terugverwezen.

Brad Keselowski: "Die laatste neutralisatie wat een schande. Ik was waarschijnlijk net iets te ijverig in de pitlane. Ik wilde terug naar de kop en probeerde iets teveel. Ik ben hier om te winnen en niet om als tweede te eindigen."

2014 Keselowski Pits
Pech voor Brad Keselowski


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet