NASCAR

NASCAR: Pitlane-incident met Brad Keselowski weerhoudt Kurt Busch niet van de overwinning

Ondanks een aanrijding met oud teamgenoot Brad Keselowski behaalde Stewart Haas Racing-coureur Kurt Busch zijn 25e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Tijdens en na de wedstrijd liepen de gemoederen tussen de voormalige Team Penske-teamgenoten hoog op. Regerend kampioen Jimmie Johnson eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

martinsville kubusch keselowski 033014
Moment van de waarheid Kurt Busch en Brad Keselowski passeren elkaar.
Keselowski rijdt toch Busch aan en toont hem het overbekende vingertje.


Pitlane-incident met Brad Keselowski weerhoudt Kurt Busch niet van de overwinning op Martinsville
Ondanks een aanrijding met oud teamgenoot Brad Keselowski behaalde Stewart Haas Racing-coureur Kurt Busch zijn 25e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Hij versloeg regerend kampioen Jimmie Johnson met een voorsprong van 0.263 secs. Daarachter volgden Dale Earnhardt Jr., Joey Logano en Marcos Ambrose. Jimmie Johnson was niet in staat om teameigenaar Rick Hendrick een jubileumpresentje op Martinsville te bezorgen. Henrick Motorsports viert dit jaar immers haar 30-jarige jubileum. Jimmie Johnson: "Dit was alles wat ik in huis had. We kwamen gewoon te kort. Ik had Rick Hendrick graag een overwinning willen bezorgen." Een spin van Carl Edwards 50 ronden voor het einde zorgde ervoor dat Johnson definitief zijn koppositie verspeelde.In de 483e ronde nam Kurt Busch definitief de leiding en behaalde zijn eerste overwinning sinds oktober 2011 in Dover. Busch was in de 43e ronde bij een pitlane-aanrijding met Brad Keselowski betrokken. Daarbij liep zijn auto schade op. "Ik heb het gehad" verklaarde Busch via de boordradio. Eigenlijk was het een incident waar in principe niemand schuld aan had. Gedurende een neutralisatie probeerde Keselowski bij het binnenrijden de enigszins dwars staande Chevrolet van Kasey Kahne te vermijden. Keselowski trok daarbij naar rechts en raakte daarbij de voorkant van de Busch's Chevrolet.

Vete Keselowski Busch duurt voort.
In het verleden hadden Brad Keselowski en Kurt Busch ook al de nodige confrontaties maar op Martinsville werd hun eeuwigdurende vete voortgezet.

martinsville nscs keselowski kahne 033014
Keselowski tracht de dwarsstaande Kahne te ontwijken maar raakt  vervolgens
Kurt Busch.


Brad Keselowski: ""Kurt reed gewoon door ons heen. Ik word gewoon moe van de roekeloosheid van die man. Hij reed de gehele wielophanging kapot. De auto wilde niet meer sturen. Bedankt maat!' Met 31 ronden achterstand keerde Keselowski op de baan terug en deinsde er niet voor terug om zijn ongenoegen te tonen. Allereerst toonde Keselowski onder het rijden het overbekende vingertje en reed vervolgen één ronde later nog eens tegen Busch aan. Busch bleef echter op de baan en verklaarde op sarcastische toon via de boordradio het volgende "Wat is het toch een goed jongetje, ik denk dat we na afloop gaan knokken want ik ga hem boven op zijn sm.... slaan. " Keselowski liet zich gedurende de reparatie van zijn auto ook niet onbetuigd. "Hij is één van de beste coureurs en hij doet veel aan liefdadigheid maar hij is eveneens één van de stomste" zo liet de Penske-coureur weten. Kurt Busch liet na afloop weten dat hij het Keselowski nog wel eens een keertje betaald zou zetten. "Wanneer het mij uitkomt" aldus de Martinsville-winnaar. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een duwtje van Dale Earnhardt Jr. had voor Jamie McMurray catastrofale gevolgen. De Ganassi-coureur moest voor een 100 ronden durende reparatie gedurende lange tijd aan de kant staan. "Ik dacht dat hij meer geduld zou hebben. Het is ongelofelijk glad hier en de banden houden het hier maar 20 ronden uit. Je hoopt dat het na een duwtje goed afloopt. Maar dit gebeurde jammer genoeg niet."aldus McMurray. Earnhardt was ervan overtuigd dat hij eigenlijk niets verkeerds had gedaan.

Danica Patrick reed ondanks een goede kwalificatie(10e) een slechte wedstrijd. Zij eindigde op twee ronden achterstand als 32e.

martinsville 033014 kubusch winnerdecal
Winnaar Kurt Busch plakt de No 1 sticker op zijn Chevrolet.

Uitslag
1. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 500 ronden
4. Joey Logano Ford 500 ronden
5. Marcos Ambrose Ford 500 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
8. Aric Almirola Ford 500 ronden
9. Clint Bowyer Toyota 500 ronden
10. Paul Menard Chevrolet 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet