V8 Supercars

V8 Supercars: Red Bull Team Holden oppermachtig op Symmons Plains. Doorbraak Erebus Mercedes

Op het Tasmaanse Symmons Plains was het Triple Eight Red Bull Team Holden dit weekend oppermachtig. In drie races werd de buit tussen regerend kampioen Jamie Whincup en zijn teamgenoot verdeeld. Beide coureurs waren in de eerste wedstrijd bij een incident betrokken weermee beiden uiterst professioneel mee omgingen. Voor het Erebus Team van Betty Klimenko lijkt er met een vierde plek van Will Davison in R3 einde aan het licht van de tunnel te komen.

Tekst Willem J.Staat
Foto's Red Bull Team Holden/FPR/Erebus/GRM Volvo

Dubbeloverwinning 888 Symmons Plains

Ondanks een "omstreden" incident was Red Bull Team Holden dominant op
Symmons Plains en pakte de volle winst in Tasmanië.

Red Bull Team Holden oppermachtig op Symmons Plains. Doorbraak Erebus Mercedes
Op het Tasmaanse Symmons Plains waren de Triple Eight Red Bull Team Holdens oppermachtig. Jamie Whincup won twee wedstrijden en diens teamgenoot Craig Lowndes schreef de derde wedstrijd op zijn naam. Een "omstreden incident" tussen beide teamgenoten in de eerste wedstrijd deed het nodige stof opwaaien in de media. Beide rijders gingen er echter uiterst professioneel mee om. In de 26e ronde werd Lowndes er door een overambitieuze Whincup uitgeremd en kwam naast de baan terecht. Een incident dat na de wedstrijd "under investigation" was. Lowndes eindigde als achtste. Jamie Whincup: "Ik race nu al acht jaar tegen Craig Lowndes. Daarbij hebben wij nooit enige vorm van contact gehad. Het was voor ons dus een heel bijzondere situatie. Ik heb er ook geen spijt van want het was een bijzondere faire manoeuvre. Ik heb niets verkeerds gedaan maar voor het team was het erg teleurstellend dat zij niet de dubbeloverwinning kregen die zij verdienden. Lowndes ging uiterst professioneel met de situatie om.

Craig Lowndes: "Als het iemand anders dan Jamie was geweest, was het ook een "racing incident" geweest. Maar als je twee toprijders in een team hebt, zul je altijd op de één of andere manier contact maken" Lowndes werd voor de tweede wedstrijd overigens vanwege een technische malversatie naar de 20e plek op de grid teruggezet en kwam als vijfde over de streep.

2014 Lowndes
Craig Lowndes heeft de leiding in het kampioenschap.

In de eerste wedstrijd eindigde James Courtney(Holden Racing Team) als tweede gevolgd door de FPR Ford Falcon van Mark Winterbottom.Ondanks een slechte start behaalde V8 Supercar-veteraan Russell Ingall een uitstekende vierde plek met zijn LD Motorsport Holden Commodore. GRM Volvo-coureur Scott McLaughlin eindigde ondanks problemen met de stuurbekrachtiging als vijfde. Voor Nissan Motorsport werd het een uitermate slechte wedstrijd. Rick Kelly ging door remproblemen van de baan en veroorzaakte een neutralisatie. Todd Kelly strandde na een aanrijding met Jack Perkins met een gebroken wielophanging. Shane van Gisbergen werd vanwege loshangend bodywork met een z.g. "mechanical black flag" beloond. Een elfde plek viel hem ten deel.

Whincup schreef ook de tweede wedstrijd op Symmons Plains op zijn naam. FPR-coureur Mark Winterbottom eindigde als tweede terwijl Team BOC-coureur Fabian Coulthard de derde plek voor zich opeiste. Met een vierde plek scoorde Scott McLaughlin andermaal een uitermate goed resultaat voor Volvo. Shane van Gisbergen eindigde als twaalfde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet