NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint spectaculaire Auto Club 400. Larson verrassend 2e

JGR-coureur Kyle Busch nam tijdens de Auto Club 400 op Fontana de slimste beslissing door in de met zes ronden verlengde wedstrijd vier nieuwe banden te laten monteren. Kyle Larson, die afgelopen zaterdag nog de Nationwide-wedstrijd won, werd verrassend tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Busch Fontana
Voor de derde maal zegeviert Kyle Busch op Fontana.


Kyle Busch wint spectaculaire Auto Club 400. Larson verrassend tweede
Bandenproblemen overheersten de spectaculaire Auto Club 400 op Fontana. De wedstrijd werd door verschillende klapbanden geteisterd. Problemen die zich al tijdens de vrije trainingen op zaterdag voordeden. Vermoedelijk hadden de meeste teams hun bandenspanning met opzet verlaagd. Het was ook de reden dat het team van Hendrick Motorsports een mogelijke dubbeloverwinning van Jimmie Johnson en Jeff Gordon vijf ronden voor het einde in rook zag opgaan. Johnson die meer dan 104 ronden lang de wedstrijd gedomineerd had moest in de 195e ronde met een lekke band naar binnen. Hetzelfde lot was Brad Keselowski en Marcos Ambrose beschoren. Opvallend genoeg besloot de wedstrijdleiding nog steeds niet te neutraliseren. Nadat Clint Bowyer(Toyota) in de 198e ronde tengevolge van een klapband spinde werd er definitief geneutraliseerd. Daarmee bezegelde Bowyer het lot van de wedstrijd met een twee ronden durende "dash for the cash" zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. Kevin Harvick werd zelfs tweemaal het slachtoffer van een klapband. In de 18e ronde moest hij voor de eerste maal naar binnen. In de 138e ronde herhaalde Harvick dit kunstje nog eens waardoor in de 141e ronde andermaal geneutraliseerd moest worden.

JGR-coureur Kyle Busch wist op het einde uitstekend te profiteren. Kyle Busch: "Ik wist dat vier nieuwe banden de sleutel waren om te winnen. Er werd tussen mijn broer Kurt en Tony Stewart prachtig geracet. Erg interessant om te zien. Toen ik Turn 1 inging besloot ik naar het midden te gaan en toen ging Tony Stewart onderaan aan mij voorbij. Toen dacht ik, ik heb hem nog niet. Ik heb iets geremd en ben naar links gegaan en kon onderaan aan hem voorbij rijden. Ook wist ik Kyle Larson nog achter mij te houden. Die moet ik dus echt in de gaten gaan houden! Deze baan heeft andermaal een prachtige wedstrijd laten zien. Voor Busch betekende het zijn 29E Sprint Cup-overwinningen en de derde zege op Fontana. Larson verbaasde zichzelf door als tweede te eindigen. Hij werd met een voorsprong van 0.214 secs. door Kyle Busch verslagen.

2014 Fontana actie 2
De strijd op Fontana werd alleen door enkele klapbanden ontsierd.


Kyle Larson: "Ik dacht dat ik als 8e zou moeten oplijnen maar omdat Landon Cassill wegbleef moest ik naar beneden. Daardoor was ik een beetje teleurgesteld want als je naar Turn 1 reed werd je opgesloten. Vanuit vierde positie schoot ik door naar een tweede plek in Turn 1 en dacht dat ik in Turn 3 nog wel een kans zou hebben. Maar hij was goed bezig om zijn positie vast te houden. Het was een lange wedstrijd waarin ik zeker niet verwacht had om als tweede te eindigen. Maar ik keer met een glimlach op mijn gezicht terug naar Noord Carolina."

Jeff Gordon viel na de laatste herstart naar de dertiende plek terug. Jimmie Johnson eindigde teleurstellend als 24e.Busch' teamgenoot Denny Hamlin werd vanwege een acute voorhoofdsholteontsteking op het allerlaatste moment door Sam Hornish Jr. vervangen. Hamlin klaagde zelfs over gezichtsverlies en kreeg geen toestemming om te starten. Hornish Jr. fungeerde als reserve-coureur voor Matt Kenseth wiens vrouw dit weekend mogelijk kon bevallen. De auto van Paul Menard werd door Campingworld Truck-coureur Matt Crofton gekwalificeerd. Zijn vrouw beviel afgelopen vrijdag van een dochtertje. Menard startte als 43e en eindigde keurig als negende.

2014 Larson Fontana
Kyle Larson, houdt die naam in de gaten. Chip Ganassi zou mogelijk wel eens
een gouden greep gedaan kunnen hebben. En hij hunkert ook al naar de Indy
500........


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 206 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 206 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 206 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 206 ronden
5. Tony Stewart Chevrolet 206 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 206 ronden
7. Brian Vickers Toyota 206 ronden
8. A.J. Allmendinger Chevrolet 206 ronden
9. Paul Menard Chevrolet 206 ronden
10.Carl Edwards Ford 206 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet