Formule 3

F3: Limburgse coureur Jules Szymkowiak met Van Amersfoort Racing in FIA EK F3

140310 F3 Szymkowiak Amersfoort
Frits van Amersfoort ziet de samenwerking met Jules Szymkowiak helemaal zitten, en de coureur heeft er duidelijk zin in!

Autocoureur Jules Szymkowiak uit het Limburgse Obbicht komt dit seizoen uit met een Dallara-Volkswagen van het gerenommeerde team Van Amersfoort Racing in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3. De 18-jarige Szymkowiak zet daarmee een volgende stap in zijn sportieve carrière. Tot nu toe deed hij ervaring op in de kartsport en de Formule BMW Talent Cup. "Ik weet dat dit een forse stap is, maar als je je doelen niet hoog stelt, kom je nergens", zegt de coureur. Teameigenaar Frits van Amersfoort, die al werkte met coureurs als Huub Rothengatter, Jos Verstappen, Tim en Tom Coronel, Bas Leinders en Christijan Albers, is overtuigd van Szymkowiaks capaciteiten. "Hij is leergierig en ontwikkelt zich goed. De samenwerking tijdens de eerste testdagen was bijzonder plezierig en we kijken uit naar een goed seizoen!"

Tekst en foto: PR

Jules Szymkowiak, geboren in Heerlen, was als kind al gefascineerd door gemotoriseerde sporten. Hij begon al op de basisschool met motocross, maar na een fors ongeval maakten artsen hem duidelijk dat het niet zo verstandig was om daarmee verder te gaan. "Toen koos ik dus voor de karting, dat was wat veiliger", lacht Jules. "Al moet ik zeggen dat ik daar ook wel eens iets te enthousiast was en niet geheel zonder blessures bleef. Maar ook daarvan heb ik geleerd." Via de junior- en seniordivisies van de Rotax Max-klasse in de jaren 2009 en 2010 groeide hij in 2011 door naar de DD2-klasse op internationaal niveau. Daarin scoorde Jules regelmatig goed. In 2012 vormde de overstap naar de schakelkarts de volgende stap in zijn carrière. Ook dit verliep zeer voorspoedig, zodat Jules geselecteerd werd om in 2013 deel te nemen aan de Formule BMW Talent Cup. In deze instapklasse in de autosport deed ondermeer viervoudig wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel zijn eerste ervaring in de formulewagens op.

In de Formule BMW Talent Cup werkte Jules een uitgebreid ontwikkelingsprogramma af, waarbij hij acht races won, waaronder een aantal malen na vanwege de 'reversed grid' als laatste te zijn gestart, twee maal als derde en eenmaal als tweede eindigde. Alleen tijdens de seizoensfinale op Oschersleben greep hij naast de prijzen, maar bij die gelegenheid maakte hij wel kennis met Formule 3-teameigenaar Frits van Amersfoort, voor wie hij nu in het FIA EK Formule 3 in actie komt. "Ik wist al snel dat Formule 3 de klasse is waar ik naartoe wilde", aldus Jules. "Ik heb tot nu toe ieder jaar een volgende stap gezet, dus ook daarom is Formule 3 een logische keuze. Ik heb inmiddels acht dagen lang getest: twee dagen in Silverstone, vier dagen in Barcelona en twee dagen in Valencia, en dat ging heel goed. Het is echt een fantastische auto om in te rijden en ook fysiek kon ik het goed aan."

Adrian Sutil als begeleider: samen de top acht als doel
De Duitse Formule 1-coureur Adrian Sutil ondersteunt Jules Szymkowiak als adviseur en begeleider. "Met Adrian train ik veel samen en onlangs was ik nog met hem bij de Formule 1-tests in Jerez", vertelt de Limburger. "Adrian rijdt dit jaar voor het eerst bij Sauber in de Formule 1, ik rijd mijn eerste jaar in de Formule 3 bij Van Amersfoort Racing. We hebben beide uitgesproken dat we een plaats bij de eerste acht in de eindstand van het kampioenschap als doel nastreven. Ambitieus, zeker, maar je moet iets hebben om je op te richten!"

Begin april staan er in totaal vier officiële testdagen van het FIA EK Formule 3 op het programma op de Hungaroring in Hongarije en de Red Bull Ring in Oostenrijk. Op 19 en 20 april start het seizoen op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. In totaal omvat het seizoen elf raceweekeinden met elk drie wedstrijden. Het merendeel van de races wordt verreden in het voorprogramma van de prestigieuze Duitse toerwagenserie DTM. "Van de circuits waarop gereden wordt, ken ik Silverstone, de Hungaroring en de Red Bull Ring", zegt Jules. "De overige circuits, Hockenheim, waarop we twee keer rijden, Pau, Spa-Francorchamps, de Norisring, de Nürburgring, Moscow Raceway en Imola, zijn nieuw voor mij, maar ook het leren van nieuwe circuits hoort erbij, en bovendien beschikt Van Amersfoort Racing over een goede simulator. Voor mij mag het seizoen morgen al beginnen, ik kan nauwelijks wachten!" Szymkowiak wordt ondersteund door G-Star Raw. Zijn raceactiviteiten zijn te volgen via het weblog rawracingteam.com.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet