NASCAR

NASCAR: Regan Smith wint bloedstollende Nationwide Daytona

JR Motorsports-coureur Regan Smith heeft op Daytona een bloedstollende Nationwide-wedstrijd gewonnen. Penske-coureur Brad Keselowski werd slechts met 0.013 secs. op de streep verslagen!

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NNS Daytona Smith Keselowski Bayne 022214
Adembenemende finish tussen Regan Smith, Brad Keselowski en Trevor Bayne.

Autosport zoals we het graag willen zien!

Regan Smith wint bloedstollende Nationwide Daytona
JR Motorsports-coureur Regan Smith heeft op Daytona de allereerste Nationwide-wedstrijd op bloedstollende wijze op zijn naam geschreven. Een neutralisatie vier ronden voor het einde voor contact tussen Chad Boat en Eric McClure plaveide de weg naar een grandioze finish. Direct na de herstart nam Penske-coureur Brad Keselowski met zijn Mustang de leiding maar werd op de eindstreep met slechts 0.013 secs. achterstand door de JR Motorsports van Regan Smith verslagen. Gedurende de gehele middag was de JR Motorsports Chevrolet van Smith duidelijk een factor voor de eindoverwinning.

Poleman Dylon Kwasniewski reed slechts kortstondig aan de leiding. Gedurende de eerste wedstrijdhelft maakten vooral de routiniers Dale Earnhardt Jr, Kyle Busch en Elliott Sadler de dienst uit. Earnhardt Jr. verloor in de 42e ronde nogal veel tijd bij een reguliere bandenwissel. Ook aan het slot van de wedstrijd zou Dale Jr. nog van zich doen laten spreken. De 18-jarige coming man Kwasnieuwski eindigde in zijn allereerste Nationwide-wedstrijd als 8e. Danica Patrick circuleerde vrijwel de gehele middag tussen de 10e en 20e plek en kwam als 19e over de streep.

Cleane wedstrijd
James Buescher was de eerste coureur die dit seizoen een penalty voor het z.g. pushdrafting kreeg opgelegd. De neus van Buescher's Toyota bevond zich een groot aantal seconden onder de achterkant van Keselowski's Mustang. Buescher, die op dat moment in negende stelling lag, moest zijn positie direct prijsgeven. Ook Kyle Busch maakte zich aan het slot van de wedstrijd hieraan schuldig en werd eveneens teruggezet. Het verbieden van tandem-drafting betekende een supercleane wedstrijd. Er waren slechts twee lijnen waarop geracet werd. De binnenwaartse lijn beschikte wel over het meeste momentum.

Crash na de finish
Een duwtje van Dale Earnhardt Jr. richting Kyle Larson veroorzaakte na het vallen van de vlag nog een crash waarbij eveneens de auto's van Joe Nemecheck en James Buescher betrokken waren. Earnhardt Jr. verklaarde na afloop sportief dat hij voor de schades zou opdraaien. Mogelijk ging Larson na het vallen iets te vroeg van het gas af. Vorig jaar was Larson ook al bij een finishincident betrokken. Hij crashte toen voor de eindstreep.

nns daytona victory lane regan smith 022214 Een overgelukkige Regan Smith na het behalen van de vierde Nationwide-overwinning uit zijn carriere.

Uitslag
1. Regan Smith Chevrolet 120 ronden
2. Brad Keselowski Ford 120 ronden
3. Trevor Bayne Ford 120 ronden
4. Kyle Busch Toyota 120 ronden
5. Elliott Sadler Toyota 120 ronden
6. Brendan Gaughan Toyota 120 ronden
7. Ty Dillon Chevrolet 120 ronden
8. Dylan Kwasniewski Chevrolet 120 ronden
9. Ryan Sieg Chevrolet 120 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 120 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet