NASCAR

NASCAR: Crash Jimmie Johnson Budweiser Duels. JGR Toyota’s dominerenDe beide Budweiser Duels werden door JGR Toyota's gewonnen. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor Matt Kenseth die, in een finish van drie auto's breed, de Chevrolet's van Kevin Harvick en Kasey Kahne wist te verslaan. In een wedstrijd die geen neutralisaties kende wist Kenseth voorbij de Chevrolet van Harvick te "draften"en ging naar de binnenkant evenals Kasey Kahne, die met een verschil van 0.22 secs. verslagen werd. Overigens bleek Kevin Harvick's Stewart Haas Racing Chevrolet na technische controle niet conform te zijn en werd voor de startgrid naar de 38e startplek teruggezet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NSCS Budweiser Duel2 Bowyer 022014

Clint Bowyer maakt een behoorlijke luchtreis maar komt ongeschonden uit de strijd.

Crash Jimmie Johnson. JGR Toyota's domineren Bud Duels
Denny Hamlin won het tweede Bud Duel, dat overigens door een crash in de allerlaatste ronde, onder neutralisatie beëindigd werd. Achter Hamlin eindigde Jeff Gordon als tweede, gevolgd door Kurt Busch, Paul Menard, Brian Scott en Trevor Bayne.

NSCS Budweiser Duel2 Wreck 022014
Johnson, in brand langs de Safer Wall, wordt door meerdere auto's geraakt en vliegt in brand.

Johnson veroorzaakt crash
Voor de tweede maal deze week was Jimmie Johnson bij een crash betrokken. Ditmaal vertraagde de zesvoudige kampioen in de allerlaatste ronde, wegens gebrek aan brandstof aanmerkelijk, en het bracht een kettingreactie voor zijn concurrenten teweeg. Clint Bowyer's Toyota flipte en ging hoog de lucht in maar landde op alle vier zijn wielen weer terug op de baan. Martin Truex Jr's Chevrolet ging als 8e brandend over de eindstreep. Hoewel Truex Jr. zich op de tweede startrij gekwalificeerd had, moet hij a.s. zondag vanwege het gebruik van een reserveauto eveneens achteraan starten.

Jimmie Johnson: "Ik voel mij schuldig voor deze ravage. Ik bied zeker mijn excuses aan betrokkenen aan. Ik probeerde uit de weg te gaan en signaleerde dit met mijn hand uit de cockpit. Maar er gebeurde zoveel in de allerlaatste ronde. Er was zoveel energie in het kluitje auto's bij elkaar. Ik wist gewoon dat ik gepasseerd ging worden want over de radio werd ik er al voor gewaarschuwd. En ik werd dan ook gepasseerd. Gelukkig is iedereen ongedeerd, maar ik heb er wel een slecht gevoel over."

Bud Duel winnaar Denny Hamlin: "Als die sneeuwbal eenmaal gaat rollen kun je hem toch niet meer stoppen." JGR-Teamgenoot Matt Kenseth vertrekt a.s. zondag vanaf een derde startplek. "De wedstrijd eindigde mooi voor ons. Wij hebben in deze wedstrijd heel veel geleerd. Ik beschikte over een auto waarin ik sommige dingen nu niet meer zou willen herhalen. Ik kon enkele mensen op een mooie manier passeren. Ik lag geruime tijd achter Dale Jr. totdat ik hem ten slotte passeerde." Danica Patrick eindigde als dertiende maar kwalificeerde zich voor de startgrid overall als 27e.

NSCS Martin Truex Jr 022014
Martin Truex Jr. gaat brandend over de finish.

Tony Stewart moest na een Sprint Car crash in augustus 2013 de laatste vijftien Sprint Cup-wedstrijden missen. Bij zijn comeback kwalificeerde de teameigenaar-coureur zich voor een 21e startplek. In het eerst Bud Duel eindigde polesitter Austin Dillon als 18e. Maar zijn Chevrolet bleef in ieder geval intact voor de Daytona 500.

Austin Dillon: "Je kunt gedurende geruime tijd met z'n drieën naast elkaar rijden. Vervolgens heb ik mij teruglaten vallen en heb geduldig afgewacht. Hoewel het geen pleziertje is om vanaf pole te vertrekken beschikken we voor a.s. zondag over een heel snelle auto."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet