Formule Renault 3.5

FR3.5: Teams zwengelen nieuw seizoen aan, Van Buuren test voor Pons

pons-vanbuuren-fr35-test1

De teams in de Formule Renault 3.5 zijn de afgelopen week aan hun seizoen 2014 begonnen. Vorige week testten er al zes teams op Paul Ricard – met onder meer Nigel Melker voor ISR – en sinds gisteren zijn op Paul Ricard twee teams actief: Zeta Corse en Pons. Meindert van Buuren komt morgen in actie met Pons. Volgende week testen AVF, Comtec en Fortec op Monza.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Meindert van Buuren

Voor de FR3.5-teams valt er – behalve nieuwe coureurs – genoeg te testen. Voor het seizoen 2014 worden nieuwe Michelin-banden gebruikt en voor de motoren is een nieuwe ECU in gebruik genomen. Vooruitlopend op de eerste collectieve test op Motorland Aragon van 25 t/m 27 februari hebben de teams op diverse circuits hun auto's na de winter een eerste shakedown gegeven.

Op Paul Ricard gingen vorige week DAMS, Draco, ISR, Arden, Tech 1 en Lotus Charouz aan de slag. Carlos Sainz ging op de eerste ochtend snel van start met DAMS, op de voet gevolgd door Will Stevens (Strakka), Pietro Fantin (Draco) en de nieuwe Eurocup-kampioen Pierre Gasly (Arden). In de volgende drie sessies was Jazeman Jaafar voor ISR steeds de snelste. Ook Norman Nato (DAMS), Will Buller (Arden), Zoel Amberg (Tech 1), Luca Ghiotto (Draco), Matias Laine (Strakka), Marlon Stockinger (Lotus) en Matthieu Vaxivière (Lotus) verschenen op de baan.

Nigel Melker mocht de tweede auto van ISR besturen en kwam in de eerste middagsessie tot de derde tijd. De volgende ochtend was hij tweede achter Jaafar. In de andere sessies werd de Barendrechter geplaagd door een probleem met de brandstofpomp en kon hij niet zijn ware snelheid laten zien. "Door het probleem verloren we 's ochtends veel tijd", vertelt hij over de test, "en 's middags kon ik maar één setje banden gebruiken. P3 was dus best goed. De volgende dag voelde ik me echt goed in de auto, met als resultaat P2 in de ochtend. Maar toen begon de pomp me 's middags weer parten te spelen."

Op Valencia zijn sinds gisteren Pons en Zeta aan de slag. Het Italiaanse Zeta Corse rijdt vanaf dit jaar met een Russische licentie, vandaar dat FR2.0-coureur Roman Mavlanov voor het team testte. Opmerkelijk genoeg was de jonge Rus vandaag sneller dan DTM-coureur Roberto Merhi, de Europees F3-kampioen van 2011.

pons-vanbuuren-fr35-test2

Bij Pons stapt morgen Meindert van Buuren Jr in, samen met de Russische FR3.5-veteraan Daniil Move. "Ik heb eind vorig jaar natuurlijk al getest voor Draco op Motorland Aragon. En mijn goede AutoGP-resultaten van 2013 hebben wel de aandacht getrokken van diverse FR3.5-teams", aldus Van Buuren vanuit Valencia. "Dus toen Pons me deze test aanbood, kon ik die kans niet laten liggen. Ik heb bij het team in Barcelona al in de simulator gezeten en de seat fitting gedaan (zie de foto's, red.) en kan me morgen richten op de tijden van Mavlanov en Merhi. Daniil Move is een ervaren teamgenoot, die een mooie graadmeter zal vormen."

Van Buuren ziet de nieuwe FA1 World Series nog steeds als een goede optie, maar zal zeker zijn kans grijpen als hij Formule Renault 3.5 kan doen. "FA1 is een geweldig concept met veel potentie. Ik zou er zo kunnen instappen. Maar ik wil eerst weten wie mijn tegenstanders zijn. FR3.5 is een erkend pad naar de Formule 1, dus als ik met Pons of een ander team die stap kan zetten, kan ik daar moeilijk nee tegen zeggen."

Op Monza doen drie teams in de FR3.5 hun shakedown. AVF komt met één auto voor Amberg, Comtec rijdt met Nikolai Martsenko en Liam Venter. Fortec verschijnt met de twee coureurs die al bij hen onder contract staan: Sergey Sirotkin en Oliver Rowland.

De FR3.5-transfermarkt ziet er als volgt uit:

DAMS: Nato, Sainz Jr
Fortec: Sirotkin, Rowland
Draco: Fantin, Ghiotto
Arden: Buller, Gasly
Tech 1:
Strakka: Stevens, Laine
Lotus: Stockinger, Vaxivière
ISR: Jaafar
AVF:
Zeta:
Carlin:
Pons:
Comtec: Martsenko

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet