NASCAR

NASCAR: Tandemdraftverbod voor Nationwide- en Campingworld Truckseries

Naar aanleiding van de zware ongevallen die zich in 2013 op de "restrictor plate"banen van Daytona en Talladega voordeden heeft de NASCAR-organisatie voor de Nationwide en Camping World Truck Series het z.g. tandemdraften aan banden gelegd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Turner Scott Chevrolets
De Turner Scott Chevrolets van Dylan Kwasniewski en Chase Elliott sloten het Nationwide-testweekend als snelste af.

NASCAR verbiedt drafting op Daytona en Talladega
De NASCAR-organisatie heeft met onmiddellijke ingang het z.g. draften op de restrictor plate banen voor de Nationwide- en Campingworld Truckseries aan banden gelegd. De crash van Kyle Larson in 2013 en een Truck-crash op Talladega in oktober vormden de directe aanleiding voor deze beslissing. Bij het z.g. draften duwt de achterste auto de voorste over één of meerdere ronden om samen meer snelheid te krijgen. In de Sprint Cup-series is het wat moeilijker om te "tandem draften" omdat daar de motor wat sneller oververhit raakt.

In de Nationwide-en Camping World Truckseries zal het tandemdraften dus aan banden worden gelegd. Rijders mogen best een "duwtje" geven, maar er mag niet langdurig meer geduwd worden om de snelheid te verhogen. Bij het tandem draften wordt van de achterste auto vaak het zicht geblokkeerd en een plotselinge verandering van koers van de voorste auto leidde vaak tot een onvermijdbare crash. Met beperkt zicht en minder reactietijd(evenals coureurs met wat minder ervaring) heeft NASCAR ervoor gekozen om deze praktijk op Daytona en Talladega te verbieden. Bij het tandem draften lopen coureurs nu het risico de zwarte vlag te krijgen. Bij NASCAR is men ervan overtuigd dat men hierdoor betere wedstrijden krijgt.

De eerste Nationwide-tests op Daytona verliepen dan ook uitstekend. De teams hebben hun koelingssysteem moeten aanpassen om het tandem draften uit te sluiten en afgelopen weekend werd er dan ook duidelijk naar nieuwe manieren gezocht om alsnog topsnelheid te vinden.

"Met deze nieuwe vorm van racen moet je meer strategisch te werk gaan" zegt Trevor Bayne, die in 2011 de Daytona 500 won, en dit jaar voor de Nationwide-series gaat. Newcomer Dylan Kwasniewski sloot met de Turner Scott Chevrolet het weekend als snelste af. Hij liet een tijd van 190.022 mph. registreren. Chase Elliott was de tweede snelste man. Beide rijders zijn afkomstig uit het NASCAR Next Programma.

2014 Ouderwets draften
De ouderwetse manier van draften waarbij geen tandem gevormd wordt, maar afstand bewaard.

Robin Pemberton van NASCAR: "Het was goed om te zien hoe dat iedereen zich aan de nieuwe manier van draften aanpast. Ik ben erg verheugd over deze test." Meerdere teameigenaars hebben gedurende het seizoen 2013 de NASCAR-organisatie verzocht om het reglement aan te passen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet