24H Series

24H Series: Stadler Motorsport-Porsche wint 24H DUBAI

140111 Dubai Finish Top3
De top 3 in de race met een Porsche en twee Mercedessen

Het Zwitserse team Stadler Motorsport heeft met zijn Porsche 997 GT3 R de negende editie van de Dunlop 24H DUBAI gewonnen. Na 603 ronden op het Dubai Autodrome, een totale afstand van 3.250,17 kilometer, reed de Zwitser Rolf Ineichen de winnende auto met het startnummer 20 als eerste over de finish. Ineichen deelde de auto met zijn landgenoten Mark Ineichen, Marcel Matter en Adrian Amstutz, alsmede de Duitser Christian Engelhart. "Voor ons begon het evenement met de nodige problemen in de training, maar de race verliep perfect. De auto liep als een uurwerk, er zit nog geen krasje op, alle teamleden hebben een fantastische prestatie geleverd. We zijn erg trots op dit succes", verklaarde Ineichen. Het is de eerste overwinning voor een Zwitsers team in de Dunlop 24H DUBAI en de vierde zege voor Porsche, na eerdere successen in 2008, 2009 en 2010. Daarmee is het merk uit Stuttgart de succesvolste fabrikant in de historie van het evenement. Twee Mercedes-Benz SLS AMG GT3's eindigden op de plaatsen twee en drie. Het team ALLINKL.COM Münnich Motorsport werd tweede met de rijders René Münnich, Rob Huff en Marc Basseng in de vleugeldeur-sportwagen met startnummer 38, terwijl het Team Abu Dhabi by Black Falcon met de SLS AMG met startnummer 2 en de rijders Khaled Al Qubaisi, Jeroen Bleekemolen, Abdulaziz Turki Al Faisal, Hubert Haupt en Adam Christodoulou als derde geklasseerd werd.

Tekst: PR
Foto's: Tim Upietz

Zoals zovaak bij lange-afstandsraces bood ook dit evenement weer tal van kleinere en grotere incidenten en tragedies. Tal van teams die in het eerste gedeelte van de race sterk voor de dag kwamen, vielen later terug of zelfs uit vanwege de meest uiteenlopende technische problemen. Hiertoe behoorde het winnende team van de afgelopen twee jaar, het Team Abu Dhabi by Black Falcon met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#1, Khaled Al Qubaisi/Jeroen Bleekemolen/Bernd Schneider/Andreas Simonsen), dat voor middernacht zo'n 30 minuten verloor vanwege problemen met de elektronica en uiteindelijk op zaterdagochtend definitief uitviel als gevolg van diverse problemen. Andere teams die op enig tijdstip aan de leiding reden, maar daarna tijd verloren, was het team Ram Racing met de Ferrari 458 Italia GT3 (#30, Johnny Mowlem/Matt Griffin/Cheerag Araya/Jan Magnussen) na een aanrijding, waarbij het repareren van de schade bijna een uur kostte; de BMW Z4 GT3 van het SX Team Schubert (#76, Paul Dalla Lana/Bill Auberlen/Dane Cameron/Dirk Werner/Claudia Hürtgen) die tijd veroor vanwege een aanrijding en de daaruit resulterende schade aan de wielophanging en de FACH AUTO TECH-Porsche (#4, Otto Klohs/Martin Ragginger/Sebastian Asch/Connor de Philippi) die gedurende de nacht lange tijd aan de leiding reed, maar terugviel vanwege versnellingsbakproblemen.

140111 Dubai Finish SLS
Jeroen Bleekemolen eindigde ditmaa als derde

Zo kwam de Stadler-Porsche aan de leiding, gevolgd door de ALLINKL.COM Münnich Motorsport-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 en de identieke auto van het Team Abu Dhabi by Black Falcon. Laatstgenoemd team verloor in de slotfase van de race tijd als gevolg van een klapband en een spin. Daardoor eindigde de ALLINKL.COM Münnich Motorsport-auto, met ondermeer de FIA wereldkampioen toerwagens van 2012, Rob Huff, en de FIA GT1-wereldkampioen van 2012, Marc Basseng, onder de rijders, als tweede, gevolgd door de auto van het Team Abu Dhabi by Black Falcon.

De A6-amateurklasse was de enige categorie waarin het team op de eerste en de tweede plaats in dezelfde ronde eindigden. Nadat vrijwel alle teams wel de nodige problemen hadden, ging de overwinning in de klasse uiteindelijk naar de Ferrari 458 Italia GT3 van het Dragon Racing Team (#888, Jordan Grogor/Khaled Al Mudhaf/Mohammed Jawa/Frédéric Fatien), gevolgd door de rhino's Leipert Motorsport Lamborghini Gallardo GT3 (#10, Oliver Webb/Isaac Tutumlu Lopez/Jan Stovicek/Yoshiharu Mori/Jeroen Mul).

De FORCH RACING by Lukas Motorsport-Porsche 997 Cup (#42, Robert Lukas/Christofer Berckhan Ramirez/Andrzej Lewandowski/Stefan Bilinski) won de Porsche Cup-klasse. In de divisie SP3 ging de overwinning naar het Britse team Speedworks Motorsport met de Ginetta G50 (#164, Tony Hughes/Christian Dick/Ross Warburton/Will Scully), terwijl het Nissan GT Academy Team RJN een prachtige prestatie levered door met de Nissan 370Z (#123, Lucas Ordonez/Miguel Fasica/Florian Strauss/Stanislav Aksenov/Nickolas McMillen) de kasse SP2 te winnen.

140111 Dubai Finish Divas
Wederom klassewinst voor de Racing Diva's

In de grootste toerwagenklasse, A5, had het Nederlandse team JR Motorsport een probleemloze race met de BMW E46 GTR (#62, Harry Hilders/Roger Grouwels/Gijs Bessem/Koen Bogaerts/Dziugas Tovilavicius), waarmee het de klasse-overwinning van vorig jaar herhaalde. De Nederlandse Racing Diva's behaalden ook hun tweede opeenvolgende klassezege in de Dunlop 24H DUBAI met de BMW 320D, ingezet door Schubert Motorsport (#90, Natasja Smit-Sø/Gaby Uljee/Sandra van der Sloot/Paulien Zwart/Shirley van der Lof).

140111 Dubai Finish Divas podium
Diva's op het podium

De A2-klasse leverde een overwinning op voor het Deense team AD Racing/K-Rejser met de Renault Clio Sport (#106, Jan Engelbrecht/Martin Clausen/Jacob Kristensen/Jan Seerup), waarbij rijder Jacob Kristensen de jongere broer is van negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen. Last but not least won het Belgische Recy Racing Team de D1-dieselklasse met de BMW 120D (#125, Jan De Vocht/Johan Van Loo/Steffen Schlichenmeier/Wim Meulders/Thomas Piessens), die gedurende het grootste deel van de race aan de leiding in de klasse reed.

In totaal waren er 27 positiewisselingen aan de kop van het veld, waarbij tien verschillende auto's één of meerdere keren aan de leiding reden. Er waren tien neutralisaties (code 60) met een totale duur van 3.07.25 uur.

140111 Dubai Finish podium overall

Uitslag:
1. Ineichen/Ineichen/Matter/Amstutz/Engelhart, Porsche 997 GT3 R, 603 ronden
2. Münnich/Basseng/Huff, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 3 ronden
3. Al Qubaisi/Bleekemolen/Al Faisal/Haupt/Christodoulou, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 6 ronden
4. Mattschull/Seefried/Ehret/Kaffer/Kogay, Ferrari 458 Italia GT3, op 10 ronden
5. Nathan/Werkman/Abresch/Van t Hoff/Pastorelli, Corvette C6-R, op 11 ronden
6. Walkenhorst/Oeverhaus/Schmid/Richter/Hürtgen, BMW Z4 GT3, op 12 ronden
7. Grogor/Al Mudhaf/Jawa/Fatien, Ferrari 458 Italia, op 17 ronden
8. Webb/Tutumlu/Stovicek/Mori/Mul, Lamborghini Gallardo GT3, op 17 ronden
22. Hilders/Grouwels/Bessem/Bogaerts/Tovilavicius, BMW E46 GTR, op 65 ronden (1e A5)
31. Smit/Uljee/Van der Sloot/Zwart/Van der Lof, BMW 320D, op 107 ronden (1e A3T)

140111 Dubai Finish Porsche
De winnende Stadler-Porsche komt over de eindstreep
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet