24H Series

24H Series: Stand van zaken halverwege Dunlop 24H DUBAI

140111 Dubai Halfway fireworks
Vuurwerk, een goede traditie tijdens de Dunlop 24H DUBAI

De eerste helft van de Dunlop 24H DUBAI kende bepaald geen gebrek aan actie, maar dat mocht met een totaal van 77 auto's op het 5,399 kilometer lange Dubai Autodrome natuurlijk ook worden verwacht. De nummer 1-Black Falcon-Mercedes met Jeroen Bleekemolen reed lange tijd aan de leiding, maar verdween net voor middernacht in de pits vanwege problemen met de elektronica. Vanwege het opgelopen tijdverlies van een half uur kan het team met Bleekemolen, Bernd Schneider, Khaled Al Qubaisi en Andreas Simonsen een derde Dubai-zege op rij wel vergeten, maar met de tweede SLS van het team, die hij deelt met Al Qubaisi, Abdulaziz bin Turki Al Faisal, Hubert Haupt en Adam Christodoulou is Bleekemolen nog steeds in de strijd voor een podiumplaats. Na twaalf uur racen rijdt de Ram Racing-Ferrari van Johnny Mowlem, Matt Griffin, Cheerag Arya en Jan Magnussen aan de leiding, gevolgd door de FACH AUTO TECH-Porsche met Otto Klohs, Martin Ragginger, Sebastian Asch en Connor de Philippi en de SX Team Schubert-BMW Z4 met Paul Dalla Lana, Bill Auberlen, Dane Cameron, Dirk Werner en Claudia Hürtgen.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

140111 Dubai halfway Ferrari
De Ram Racing-Ferrari kwam aan de leiding na de problemen voor de Black Falcon-SLS

"Jammer, want we gingen net zo lekker en hadden een comfortabele voorsprong", luidde het commentaar van Jeroen Bleekemolen toen de SLS AMG met het startnummer 1 in de pits stond voor reparatie. Rond kwart voor twaalf in de avond was Bernd Schneider al een keer binnen geweest, waarbij de accu werd vervangen, maar een klein kwartier later stond hij opnieuw in de pits, want deze ingreep bleek niet afdoende. De tweede pitstop duurde een klein half uur, waarna de SLS terugviel naar de 23e plaats. De V8 Racing-Corvette met Wolf Nathan, Danny Werkman, Rick Abresch, Alex van 't Hoff en Nicky Pastorelli kan het tempo heel aardig bijhouden en rijdt op de zevende plaats.

In de A6-amateurklasse doet de GDL Racing-Mercedes met Duncan Huisman, Ivo Breukers en Luc Braams het heel goed: het trio bezet halverwege de race samen met teameigenaar Gianluca de Lorenzi de tweede plaats in de klasse achter de Dragon Racing-Ferrari. Jeroen Mul rijdt hier met zijn teamgenoten in de rhino's-Leipert-Lamborghini op de vijfde plaats. In de Porsche 997 Cup-klasse reden Patrick Huisman en Max Braams in de beginfase heel goed vooraan mee, maar uiteindelijk moesten ze in het achtste uur vanwege versnellingsbakproblemen met de Porsche 991 de strijd staken.

Afgebroken motorsteun en elektronicaproblemen
In SP2 leidt de Nissan GT Academy-370Z met Lucas Ordonez, Miguel Faisca, Florian Strauss, Stanislav Arkenov en Nickolas McMillen, voor de Manor MP Motorsport-Dodge Viper van Bert de Heus, Daniel de Jong en Leon Rijnbeek, die gelijk in de beginfase van de race al veel tijd verloren vanwege een afgebroken motorsteun. De Red Camel-Jordans.nl-Audi is vierde in de klasse. De Italiaanse Nova Race-Ginetta G50 leidt in de SP3-klasse, waar Liesette Braams in de Bonk Motorsport-BMW, die ze deelt met Jörg Hatscher, Ralf Oeverhaus, Michael Bonk en Max Partl, na wat tijdverlies door reparatie op de zesde plaats staat. De Cor Euser Racing-Lotus met de Amerikanen Hal Prewitt, Vic Rice en Shane Lewis en de Nederlanders Richard Verburg en Cor Euser, die de hele week al problemen kent (na een motorwissel was de auto op de racedag pas om 7.00 uur in de ochtend klaar) kwam niet verder dan 23 ronden en staat sindsdien met elektronicaproblemen in de pits.

140111 Dubai halfway BMW 62 De JR Motorsport-BMW voert al sinds de start de A5-toerwagenklasse aan

In de klasse A5 (toerwagens met benzinemotor tot 3500 cc) lijkt het team JR Motorsport met Harry Hilders, Roger Grouwels, Gijs Bessem, Koen Bogaerts en Dziugas Tovilavicius op weg naar opnieuw een succes. Sinds de start van de race rijdt dit vijftal in de BMW E46 GTR al probleemloos aan de leiding. Dat kan bepaald niet worden gezegd van de BMW Z4 van Sorg Rennsport met Henk Thijssen en Marco van der Knaap, want die werd, met Van der Knaap aan het stuur, na 85 ronden geraakt door een concurrent en flink beschadigd, waardoor het team uit de wedstrijd is.

140111 Dubai halfway Divas
De BMW 320D van de Nederlandse Racing Diva's

Diva's en Aziatische Nederlanders
In de A3T-klasse was er al vroeg pech voor de Nederlandse Racing Diva's met de Schubert-BMW. Vanwege een remprobleem kwam het tot een botsing met een Porsche, waarbij ook de BMW beschadigd raakte. Halverwege de race rijden Natasja Smit, Sandra van der Sloot, Shirley van der Lof, Gaby Uljee en Paulien Zwart op de vijfde plaats in de klasse, waarin de SEAT Leon Supercopa van het Libanese team Memac Ogilvy Duel Racing aan de leiding rijdt. In de klasse A2 leidt het lokale LAP 57 Racing Team uit de Emiraten met de Honda Coupé. De Nederlanders-van-Aziatische-afkomst, Marcel, Francis en Christian Tjia, rijden op de vierde plaats in de klasse met de Modena Motorsports-Renault Clio.

In de D1-dieselklasse reed de BMW 120D van het Belgische Recy Racing Team lange tijd aan de leiding, maar in het twaalfde uur nam KPM Racing met de Volkswagen Golf de leiding in de klasse over. De Cor Euser Racing-BMW met Hal Prewitt, Frank Nebig, Andrew Baxter, Richard Verburg en Prashanth Tharani aan boord rijdt op de vierde plaats, de Red Camel-Jordans.nl-SEAT met volledig buitenlandse bezetting is vijfde. Opmerkelijk was het grote aantal code-60's vanwege allerlei incidenten: in de eerste helft van de race werd de wedstrijd niet minder dan acht keer geneutraliseerd, in totaal voor een duur van twee uren en 24 minuten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet