Superleague Formula

Superleague Formula: Superleague ondergaat een gedaantewisseling (update)

yelmer_psv_2011

Kort geleden bracht de organisatie van de Superleague Formula een bericht naar buiten dat de naam wordt veranderd in Superleague Formula World Cup. Nu zijn Superleague en voetbal inderdaad nauw met elkaar verbonden, evenals het begrip World Cup met voetbal, maar dat lijkt toch meer op een rookgordijn. Er is achter de schermen veel meer aan de hand.

Tekst en foto's: Matthé IJzerman

Conclusie: de synergie tussen voetbal en autosport bestaat dus niet, althans waar het om supporters en bezoekersaantallen gaat. Drie jaar vruchteloos proberen om de voetbalfans naar het circuit te krijgen is op een mislukking uitgelopen. Als de Superleague op Zolder rijdt, 40 kilometer van Eindhoven, dan kom je er amper 20 in PSV-kleuren gestoken fans tegen. Op Brands Hatch waren er wel 15 Tottenham Hotspur- en Liverpool-aanhangers en in Assen ontbraken ze zo goed als helemaal. Nee, dan deed de A1GP het heel wat beter. In ons land volle tribunes en duinen met in oranje gestoken toeschouwers en op Brands Hatch zaten toch zeker ook meer dan 20.000 Britten te genieten. Om er maar twee te memoreren. Aantallen waar de Superleague-organisatie alleen maar van heeft kunnen dromen.

480_sf_Netherlands

Maar de A1GP Serie is failliet en daarmee is sinds 2 jaar het wel succesvol gebleken concept ‘vrij’. Alleen heeft A1GP baas Tony Teixeira een spoor van onbetaalde rekeningen achter gelaten en dus moet alles wat er aan bezittingen overbleef worden verzilverd. Inclusief het concept?

480_sf_Webb

Volgens Robin Webb, de man die het – buiten de Spaanse aandeelhouders – nu nagenoeg helemaal voor het zeggen heeft, niet. “Als wij er een A1GP concept van zouden willen maken houdt niemand ons tegen”, zegt de Brit, die zelf tijdens de persconferentie het begrip ‘Nations Championship’ hanteerde. En dat was toch wel een teken aan de wand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet