Formule 1

Formule 1: Negen op rij: Vettel eindigt seizoen met glans

Vettel

Sebastian Vettel heeft zijn dominante seizoen met glans afgesloten. Een mislukte pitstop was het enige momentje van zorgen, maar daarna (en daarvoor) was de Duitser weer ongenaakbaar. Met de zege evenaart Vettel ook weer twee records: met zijn negende overwinning op rij evenaart hij het record van Alberto Ascari, die dit destijds verdeeld over twee seizoenen seizoen deed, en met zijn dertiende zege dit seizoen evenaart hij het record van Schumacher in 2004.
Op de tweede plaats beëindigt Mark Webber zijn carrière met een podium, maar zonder overwinning in zijn laatste seizoen. De laatste podiumplaats ging naar Alonso, maar door een enigszins domme en enigszins harde drivethrough voor Massa (hij reed over de lijn van de pitsingang) en met Rosberg en Hamilton op p5 en p9 komt Ferrari zes punten tekort voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Droge baan
De start is de eerste keer dit weekend dat de rijders op een droog Interlagos rijden, op een aantal opwarmrondjes na. De baan is dus groen en de teams hebben bijna geen informatie over wat de banden gaan doen. Maar ook niemand weet wat het weer gaat doen, want er wordt wel een keer regen verwacht.

Sebastian Vettel is vanaf pole niet goed weg en al vor de eerste bocht heeft Nico Rosberg de leiding te pakken. De andere Mercedes komt ook goed weg: Hamilton pakt p3 van Alonso. Webber, Massa en Grosjean sluiten aan. Laatstgenoemde wordt echter gepasseerd door de goed gestarte Hülkenberg.

Mercedessen weer terug
Langer dan de eerste ronde kunnen de Mercedessen niet genieten van hun goede start. Vettel positioneert zich goed en gaat op het rechte stuk weer terug naar de leiding. Daarachter doet Alonso precies hetzelfde bij Hamilton, hij pakt de derde plek weer terug. Voor Hamilton is daarmee de slechte koek nog niet op, want ook Mark Webber gaat er met een gewaagde actie voorbij.

In die ronde bewijst Vettel ook meteen waarom hij er zo snel langs kon: hij is een dikke seconde sneller dan Rosberg. Ook Alonso is lijkt sneller, hij zit bovenop de Mercedes en het wachten is op de actie. Dat duurt geen ronde, Alonso kan er snel langs. Kan hij Vettel wel bijhouden? Nee, hij verliest ook meer dan een seconde per ronde. Als er geen regen komt, lijkt dit weer een walk-over te worden.

Snel einde Grosjean
Romain Grosjeans goede reeks zet zich in de laatste race van 2013 niet door. Hij blaast zijn motor al in de derde ronde op en eindigt zijn seizoen met een grote rookwolk.

Webber naar 3
Na Alonso's inhaalactie is het Mark Webber die bovenop de staart van Rosberg zit. De afscheidnemende Australiër wil zijn carrière op zijn minst op het podium eindigen en na een paar rondjes kijken doet ook Webber een geslaagde actie bij Rosberg. De Duitser heeft problemen met zijn achterbanden en besluit ook zijn teamgenoot niet te lang op te houden.

Webber naar 2
De Red Bull is in de openingsfase ongetwijfeld de snelste auto. Webber kan dezelfde tijden rijden als Vettel en dicht het gat naar Alonso snel. Het duurt bij Webber vaak een paar rondjes voor hij het gat vindt en zo ook nu. Webber sluit twee rondjes aan, maar gebruikt dan KERS en DRS om de tweede plaats van Alonso over te nemen.

McLarens gaan lekker
De McLarens gaan lekker in de openingsfase en na tien ronden zitten Button en Perez allebei in de punten. Button gaat op p8 met een mooie move voorbij aan Hülkenberg en pakt de zevende stek. Daar kan hij naar Rosberg toerijden, want die wordt ook al ingehaald door Massa.

Regen op komst?
Het wordt inmiddels tijd voor pitstops, maar er is op Interlagos altijd kans op regen. Het ene team verwacht het al te komen, het andere denkt dat het nog een half uur duurt. De koplopers blijven nog buiten, in het middenveld wint Sutil in de pits de plaats van Bottas. Bottas komt vervolgens ook nog achter Vergne terecht en als hij die wil inhalen verliest hij nog een plaats aan Kovalainen. Zij zitten door hun stops allemaal achter de Caterhams, waar Van der Garde vooraan ligt.

Mercedessen verliezen weer
De eerste van de topteams die stopt is Felipe Massa, na 20 van de 71 ronden. Een ronde later komen Alonso en Hamilton allebei binnen. Alonso behoudt zijn plaats, Hamilton komt achter Massa de baan op. Rosberg, die de grootste bandenproblemen had, komt de ronde daarna en hij komt achter Jenson Button weer de baan op. Beide Mercedessen verliezen dus een plaats bij de stop, Rosberg startte vanaf de voorste startrij, maar rijdt inmiddels zevende.

Slechte stop kost Webber p2
Mark Webber is inmiddels de snelste Red Bull, maar hij komt wel als eerste binnen. De stop van de Australiër is niet goed, hij verliest drie kostbare seconden en komt vlak achter Alonso, die op de nieuwe banden net de snelste rondetijd noteert, terecht. Webber kan dus opnieuw gaan vechten met zijn Spaanse vriend.

Sebastian Vettel komt de ronde daarna, zijn stop is wel goed en hij behoudt uiteraard de leiding. Zijn voorsprong op Webber was tien seconden, dat gat heeft hij nu op Alonso. Die heeft Webber wel weer vol op zijn staart zitten en met DRS gaat de Red Bull-coureur weer terug naar de tweede plaats. Weglopen lukt Webber echter niet, de Ferrari gaat lekker op de harde band.

Achter Vettel, Webber en Alonso rijdt Massa inmiddels dus vierde, op de voet gevolgd door Hamilton. Button heeft op p6 tien tellen achterstand, daarachter rijden Perez, Hülkenberg en Ricciardo ook nog in de punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet