NASCAR

NASCAR: Zesde NASCAR Sprint Cup titel voor Jimmie Johnson! Hamlin zegeviert in Homestead. Band ontploft in pitlane

Met een negende plek in de Ford Ecoboost 400 op Homestead stelde HMS-coureur Jimmie Johnson zijn zesde NASCAR Sprint Cup-titel veilig. Daarmee is Johnson absoluut één van de grootste coureurs van zijn tijd. Alleen Dale Earnhardt Sr. en Richard Petty wonnen meer titels.(7)

Tekst: Willem J.Staat
Foto's: Toyota Motorsport USA/NASCAR

2013 Johnson 6 Kamp
Amerika's meest populaire coureur is dol van vreugde na het behalen van zijn zesde NASCAR Sprint Cup titel.

Zesde Sprint Cup titel voor Jimmie Johnson. Hamlin zegeviert in Homestead
Met een negende plek in de Ford Ecoboost 400 op Homestead stelde Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson zijn zesde NASCAR Sprint Cup-titel veilig. Het verschil in punten met Johnson's naaste rivaal Matt Kenseth bedroeg slechts 19 punten. Voor het team van Hendrick Motorsports betekende het de 11e NASCAR Sprint Cup-titel.

Voor het team van Joe Gibbs Racing werd het een fraaie dubbeloverwinning. Denny Hamlin won de wedstrijd en zijn teamgenoot Matt Kenseth eindigde als tweede. Een uitstekend slot voor Hamlin die aan het begin van dit jaar enkele wedstrijden vanwege een blessure moest missen. Voor Hamlin betekende het tevens zijn 23e NASCAR Sprint Cup-zege.

2013 Start Homestead
Matt Kenseth beleefde bij JGR één van zijn beste seizoenen tot nu toe.

Voor Jimmie Johnson was het absoluut geen gemakkelijke wedstrijd. De HMS-coureur moest meerdere barrières overwinnen. Na een herstart in de 194e ronde toucheerde Paul Menard's Chevrolet de achterzijde van Johnson's auto. Johnson ging daardoor behoorlijk dwars en kon zijn bolide nog net onder controle houden. Johnson viel daardoor naar de 23e plek terug en bevond zich een tijdje in de gevarenzone. Als hij als 23e of lager geëindigd zou zijn, dan was Toyota-coureur Matt Kenseth kampioen geworden. Johnson herstelde zich echter snel richting 16e plek. Kort voor het einde van de wedstrijd bevond de Hendrick Motorsports Chevrolet zich alweer in de Top 10.

Jimmie Johnson: "Ik kreeg een duwtje van achteren en daardoor toucheerde ik Matt Kenseth en wij hadden op dat moment allebei onze auto's absoluut niet onder controle. Ik wist niet wat ik ervan moest denken. Ik viel in het verkeer terug maar de laatste 50 rondes waren bijzonder interessant. Dat wel. Wij beschikten over een fantastische auto."

Denny Hamlin
Uiteindelijk kwam het voor Denny Hamlin toch nog allemaal goed. Hij sloot ondanks veel pech dit seizoen toch nog met een overwinning af.

Voor Denny Hamlin betekende het zijn 23e Sprint Cup-overwinning maar had alle lof voor Johnson en zijn team. Denny Hamlin: "Door zo constant te zijn hebben zij fantastisch werk verricht. Alle andere teams hebben in "The Chase" minstens één slechte wedstrijd. Ik weet niet hoe ik het uit kan leggen maar Johnson en zijn team hebben nooit een slechte wedstrijd gehad. Zij maken absoluut geen fouten. Je kunt hen alleen maar op performance verslaan. En dit is bijzonder moeilijk. Wij hebben de pech om in het Jimmie Johnson tijdperk te leven en ik kan wel zeggen dat ik tegen één van de besten ooit geracet heb!"Hamlin's teamgenoot Matt Kenseth kon Dale Jr. op het nippertje afhouden en eindigde als derde. Merkgenoot Clint Bowyer pakte met de MWR Toyota de vierde plek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet