NASCAR

NASCAR: Neutralisatie kost Hornish Jr. titel. Dillon kampioen in Homestead

Een neutralisatie voor een crash in de 183e ronde kostte Sam Hornish Jr. de titel en leverde RCR-coureur Austin Dillon de Nationwide-titel op. Een fenomenale eindsprint van Brad Keselowski leverde hem de zege en Ford de merkentitel op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ford/NASCAR/Toyota Motorsport USA

2013 Keselowski Homestead 2
Brad Keselowski bezorgde met zijn fantastische zege in Homestead Team Penske in ieder geval nog één titel.

Neutralisatie kost Hornish Jr. titel. Dillon kampioen in Homestead
Na een herstart met nog vijf ronden te gaan ontbrandde Brad Keselowski volledig. Met nog twee ronden te gaan ging de Penske-coureur van P10 naar P1 en zowel Kyle Busch als newcomer Kyle Larson moesten er in het zicht van de finish aan geloven.

Brad Keselowski: "De laatste herstart speelde een sleutelrol. Met nog twintig ronden te gaan heb ik vier nieuwe banden laten monteren en er werd voor 12 ronden geneutraliseerd. Ik dacht niet dat ik het zou halen. Maar ik had een perfecte herstart en kwam overal goed doorheen. Ik moet de onboard camerabeelden nog eens goed bestuderen. Blij dat er geen passagier naast mij zat want die zou helemaal gek geworden zijn op de manier waarop ik reed."
Zijn teamgenoot Sam Hornish Jr. reed ruim 37 ronden aan de leiding en eindigde als achtste. Hornish Jr. verloor de titel met drie punten verschil aan Austin Dillon die als twaalfde eindigde. Ook voor Hornish Jr. was de laatste herstart cruciaal. Die was gewoon niet goed.

 Hornish Jr: "Toen ik in mijn spiegels keek, moest ik eigenlijk wel lachen want ik zag dat de No 3(Dillon) en No 33 naast elkaar reden. Want het werd moeilijk om hem nog te passeren. Complimenten aan Richard Childress Racing." Tevens betekende het voor Hornish Jr. de allerlaatste wedstrijd bij het team van Roger Penske........

Keselowski behaalde op Homestead zijn zevende NASCAR Nationwide-overwinning dit seizoen. Brad behaalde op Homestead tevens voor de eerste maal de overwinning met de No 48 Ford Mustang. Joey Logano reed voor de eerste maal de No 22 Ford Mustang waarmee Keselowski de eerste zes overwinningen behaalde.

2013 Kampioen Austin Dillon
Kampioen zonder ook maar één wedstrijd te winnen, Austin Dillon, de kleinzoon van teambaas Richard Childress. Enkele jaren geleden ambieerde hij nog een honkbalcarriere.

Dillon kampioen
Dillon worstelde vrijwel de gehele avond met een auto die eigenlijk niet vooruit te branden was. Met nog twee herstarts kreeg Dillon Hornish Jr. wel in het vizier.

Austin Dillon: "Ik was erg blij toen ik tegen het einde van de wedstrijd tegen de achterkant van de No 12(Hornish Jr) aankeek. Ik wist waar hij zich bevond en tot het einde van de wedstrijd zou ik het niet opgeven. Ik had een goede herstart en probeerde zoveel mogelijk bij hem in de buurt te rijden en dat plan slaagde. Dat is alles wat ik kan zeggen. Het is een faire concurrent die vanavond zijn best deed."

2013 duel Busch Hornish Jr
Fraai gevecht tussen Kyle Busch en Joey Logano.

Kyle Larson eindigde als tweede en won tevens de rookie titel. Kyle Larson: "Dit betekent ontzettend veel voor mij. Veel veteranen uit het verleden en rijders uit de Sprint Cup-series hebben deze titel gewonnen. Dat ik mijn naam hieraan toe kan voegen betekent dat ik het toch wel goed gedaan heb." Larson's team deed het echter wat minder want na afloop ontdekte men dat de rijhoogte te laag was. Overigens voor de tweede maal dit seizoen. Voor Larson zal dit verder geen consequenties hebben maar voor het team zeker.

2013 beslissende neutralisatie
Deze crash zorgde voor de allesbeslissende neutralisatie en leverde Dillon de titel op.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 200 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Matt Kenseth Ford 200 ronden
5. Trevor Bayne Ford 200 ronden
6. Joey Logano Ford 200 ronden
7. Parker Kligerman Toyota 200 ronden
8. Sam Hornish Jr.Ford 200 ronden
9. Cole Whitt Toyota 200 ronden
10. Nelson Piquet Jr. Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet