WTCC

WTCC: Probleemloze start-finishzege Yvan Muller in race met weinig actie

Met een afgetekende start-finishzege schreef de al lang als wereldkampioen vaststaande Yvan Muller zijn zevende WTCC-overwinning van het seizoen veilig. Tijdens een race over negen ronden met opmerkelijk weinig incidenten op het stratencircuit van Macau eindigde Honda-rijder Tiago Monteiro als tweede, terwijl Rob Huff met de Allinkl.com-SEAT als derde over de eindstreep kwam. Tom Coronel nam geen onnodige risico's en eindigde als elfde.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)

Gabriele Tarquini ontbreekt: de motor van zijn Honda moet na de warm-up worden gewisseld. Muller blijft bij de start aan de leiding. Monteiro tikt hem licht aan bij het uitkomen van de eerste links, maar zonder gevolgen. Zelfs door Lisboa komt het ghele veld zonder problemen. Muller leidt voor Monteiro, Huff, Michelisz, MacDowall, Nash, Chilton, Oriola, Basseng en Coronel. In de eerste ronde passeert D'Aste Coronel in de strijd om de tiende plaats. Huff valt in de tweede ronde bij het aanremmen van Lisboa Monteiro aan, maar zonder resultaat. Iets verderop in het veld crasht Chilton bij Maternity en even later rijdt hij met een flink beschadigde auto bij in Melco opnieuw de vangrails in. Thompson komt aan het einde van de eerste ronde de pits in, maar hervat de race weer na wat assistentie.

Na twee ronden heeft Muller inmiddels een voorsprong van 2,449 seconden. In de derde ronde gaat Oriola op de zevende plaats in de stad spectaculair dwars, maar weet zijn auto op wonderbare wijze uit de vangrails te houden en verliest zelfs niet eens een positie. Dat kan niet worden gezegd van Coronel, want die wordt ingehaald door Boardman en is zo weer elfde. Chilton rijdt met zware schade – voor de tweede keer deze week – de pits in en staakt aldaar de strijd. Thompson komt opnieuw de pits in met een Lada die duidelijk ook niet naar behoren functioneert. Ditmaal houdt hij het voor gezien.

Voor de rest gebeurt er opmerkelijk weinig: Muller leidt na vier ronden voor Monteiro, Huff, Michelisz, MacDowall, Nash, Oriola, Basseng, D'Aste, Boardman en Coronel. Valente strandt in de vijfde ronde bij het aanremmen van Lisboa in de bandenstapels, ook niet voor het eerst dit weekeinde. Basseng zit in de vijfde ronde pal op de achterbumper van de Chevrolet van Oriola. In de volgende ronde probeert de Duitser de Spanjaard voor Lisboa uit te remmen, maar tevergeefs. Ook een aanval in Melco – waar een inhaalverbod geldt, wat Basseng blijkbaar even vergat – loopt op niets uit. In de zevende ronde raakt Calko met de tweede Campos-Seat bij het uitkomen van Mandarin de vangrails, maar kan de race voortzetten, zij het met twee lekke banden. Als richting Moorish bij hem de linker voorband klapt, verspreidt Calko allerlei onderdelen van zijn auto over de baan.

In de achtste ronde is Basseng eindelijk voorbij Oriola en is daarmee zevende. Huff houdt in de laatste ronde de druk op Monteiro en rijdt zelfs als in een treintje tegen de achterbumper van de Honda door Melco, maar toch kan hij de tweede plaats van de Portugees niet meer in gevaar brengen. Vooraan rijdt Muller zonder problemen de overwinning naar huis, gevolgd door Monteiro, Huff, Michelisz, MacDowall, Nash, Basseng, Oriola, D'Aste, Boardman en Coronel.

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 9 r,
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 1,265
3. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 1,592
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 5,147
5. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze, op 7,096
6. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, op 7,632
7. Marc Basseng (Dui), SEAT Leon WTCC, op 18,148
8. Pepe Oriola (Spa), Chevrolet Cruze, op 20,345
11. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 21,806
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet