WTCC

WTCC: Yvan Muller pakt pole met nieuw baanrecord voor toerwagens in Macau, Coronel op pole voor race 2 (update film)

131115 WTCC Quali Muller
Yvan Muller behaalde in de kwalificatie in Macau zijn achtste WTCC-pole van het seizoen

Wereldkampioen Yvan Muller start op zondag vanaf de pole-position voor de eerste van de beide WTCC-races op het Guia-circuit van Macau. In een spannende tweede kwalificatie reed de Fransman met de AON-RML-Chevrolet met een tijd van 2:28,933 minuten de snelste tijd die ooit met een toerwagen op het 6,12 kilometer lange circuit gereden werd. Daarmee start hij voor de beide fabrieks-Honda's van Tiago Monteiro en Gabriele Tarquini en de SEAT van uittredend wereldkampioen Rob Huff. Tom Coronel gokte goed door in Q2 als tiende te eindigen, waarmee hij in race twee vanaf de pole mag starten.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Zoals zovaak in Macau bleken de heren WTCC-coureurs niet in staat om de kwalificatiesessie gewoon zoals het hoort en zonder rode vlaggen te completeren. Na negen minuten reed de Franse SEAT-coureur Hugo Valente bij Paiol in de vangrails. Negen minuten na de herstart was het opnieuw een SEAT-coureur die voor de tweede rode vlag zorgde: Hong-Kong-Chinees Michael Soong crashte bij Fisherman's Bend en na de klap in de bandenstapels kwam er zelfs vuur uit de motorruimte van zijn SEAT, wat door de snel ter plekke zijnde baanposten echter vlot werd geblust.

Monteiro was op dat moment de snelste, gevolgd door Muller, Coronel, Oriola, Huff, Boardman, Tompson en Tarquini. Na een onderbreking van een kwartier werd de sessie weer hervat, met nog twaalf minuten op de klok. Acht minuten later was het weer raak: ditmaal was het Fredy Barth die voor Paiol in de afgrenzing reed. Derde rode vlag. Muller stond bovenaan met een tijd van 2:30,142, voor Monteiro, Macdowall, Thompson, Nash, Coronel, Basseng, Huff, Oriola en Boardman. Met vier minuten en twintig seconden te gaan werd de sessie voor de derde maal hervat.

Mullers tijd kwam niet meer in gevaar, maar daarachter reed Huff naar de tweede tijd, voor Michelisz, Monteiro en Macdowall. Chilton, voor wie het er lange tijd naar uitzag dat hij na een zware crash in de tweede vrije training niet eens de kwalificatie zou kunnen rijden, reed ook nog in de top twaalf en kwalificeerde zich daarmee voor Q2. Tom Coronel sloot de sessie als zevende af.

131115 WTCC Quali Tarquini
Routinier Gabriel Tarquini start als derde

In de tweede kwalificatie reed Muller als eerste WTCC-rijder dit weekeinde onder de 2:30 met zijn tijd van 2:29,770 minuten. Daarmee stond hij uiteraard bovenaan, gevolgd door Monteiro, Michelisz en MacDowall. In de slotminuten rijden vrijwel alle rijders in een fraaie formatie, op jacht naar een laatste snelle tijd. Muller rijdt alleen in de tweede sector al zeven tienden sneller en vestigt met 2:28,933 een fantastisch nieuw baanrecord voor toerwagens. Monteiro eindigt op exact één seconde als tweede, voor Tarquini, Huff, Michelisz, MacDowall, Chilton, Nash, Thompson en Coronel. Onze landgenoot mag daarmee vanaf de pole starten voor race twee.131115 WTCC Macau Quali Coronel
Coronel start race twee vanaf pole

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze WTCC, 2:28,933
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 2:29,933
3. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, 2:29,991
4. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, 2:30,107
5. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 2:30,224
6. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze WTCC, 2:30,248
7. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze WTCC, 2:30,583
8. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze WTCC, 2:30,723
10. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, 2:31,287
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet