NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick houdt met zege Phoenix titelstrijd open. Johnson derde

Met zijn vierde seizoenszege houdt RCR Chevrolet-coureur Kevin Harvick de Chase naar de Cup spannend. Met een derde plek in de Chase-stand kan zelfs Harvick nog aanspraak op de prestigieuze Sprint Cup maken. JGR Toyota-coureur Matt Kenseth leverde voor de tweede achtereenvolgende week behoorlijk wat in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Motorsport USA

2013 Harvick winnaar Phoenix 2
Met een onverwachte zege in Phoenix kan zelfs Kevin Harvick nog aanspraak op de titel maken!

Kevin Harvick houdt met zege Phoenix titelstrijd open
Met een vierde seizoenszege in Phoenix kan zelfs RCR Chevrolet-coureur Kevin Harvick nog aanspraak op de titel maken. JGR Toyota-coureur Matt Kenseth leverde voor de tweede achtereenvolgende week behoorlijk wat in. Kenseth kwam met een nukkige Toyota niet verder dan een 23e plek en circuleerde kleurloos in het verkeer rond. Kenseth heeft 28 punten achterstand op Jimmie Johnson terwijl voor Harvick het verschil 34 punten bedraagt.

Hoewel Harvick het meeste aantal ronden op kop, reed kreeg hij de zege a.h.w. in de schoot geworpen toen Carl Edwards in leidende positie, in het zicht van de finish, zonder brandstof kwam te staan en naar de 21e plek terugviel. Daardoor kreeg de wedstrijd een onverwachte wending. In de 312 ronden tellende wedstrijd maakte Harvick zijn laatste brandstofstop in de 267e ronde.

Kevin Harvick: "Ik denk dat iedereen toch wel zuinig met de brandstof omging om op het einde nog een plekje te kunnen winnen. Toen teambaas Richard Childress mij via de boordradio informeerde dat hij langzamer werd, had ik het gevoel dat we misschien nog konden winnen."

JGR-coureur Matt Kenseth beschikte gedurende de gehele wedstrijd over een auto die met wegliggingsproblemen kampte. "Ik deed alles wat ik kon maar die auto was niet goed genoeg" aldus een teleurgestelde Kenseth.Jimmie Johnson eindigde als derde maar ging er wel bijna tweemaal af."Gelukkig gebeurde dat niet maar na die twee momentjes bleef ik ook in het verkeer steken en ik wist niet wat dit voor ons ging betekenen. Iedereen gaat nu wel de kampioen voorspellen maar je moet het spelletje eerst wel spelen. In NASCAR zijn er zoveel variabelen, meer dan in welke sport dan ook. 43 teams, techniek en pitstops kunnen er wel voor zorgen dat je de finish niet haalt. Zelfs met een aardige punten voorsprong ga ik er niet luchthartig mee om!" verklaarde Johnson.

2013 Harvick verkeer Phoenix 2
Harvick reed echter wel in de brandstofbesparende modus...

Johnson kon de trager worden Edwards in het zicht van de finish overigens ternauwernood ontwijken. Johnson heeft volgende week op Homestead aan een 23e plek voldoende om voor de zesde maal Sprint Cup-kampioen te worden. Een 24e en een 25e plek kunnen alleen maar voldoen als hij het meeste aantal ronden aan de leiding heeft gereden. De laatste tweemaal dat Johnson op Homestead reed scoorde hij met een 32e en een 36e plek heel slecht.

Naast Jimmie Johnson kunnen ook Matt Kenseth en Kevin Harvick nog aanspraak op de titel maken. Vorig jaar leek Johnson voor de zesde maal kampioen te worden maar een kapotte aandrijfas beroofde Johnson op Homestead toen van een zesde titel. Brad Keselowski behaalde toen voor Roger Penske het kampioenschap.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 312 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 312 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 312 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 312 ronden
5. Kurt Busch Toyota 312 ronden
6. Juan Pablo Montoya Chevrolet 312 ronden
7. Kyle Busch Toyota 312 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
9. Joey Logano Ford 312 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 312 ronden

Chase naar de Cup
1. Jimmie Johnson 2384 punten. 2. Matt Kenseth 2356 punten. 3. Kevin Harvick 2350 punten. 4. Kyle Busch 2327 punten. 5. Dale Earnhardt 2321 punten. 6. Jeff Gordon 2304 punten. 7. Greg Biffle 2301 punten. 8. Clint Bowyer 2297 punten. 9. Joey Logano 2287 punten. 10. Kurt Busch 2286 punten. 11. Ryan Newman 2259 punten. 12. Kasey Kahne 2252 punten. 13. Carl Edwards 2250 punten.

2013 Kenseth verkeer Phoenix 2
Matt Kenseth reed kleurloos rond. Wordt het weer geen titel voor Toyota in Homestead?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet