NASCAR

NASCAR: Kyle Busch domineert Nationwide Phoenix volledig

JGR-coureur Kyle Busch domineerde de Nationwide-wedstrijd in Phoenix volledig. Voor de concurrentie viel er weinig eer te behalen. Penske-coureur Sam Hornish Jr. sukkelde met een nukkige Ford Mustang. Een vijfde plek beperkte de schade in de kampioenschapsstand. Hornish Jr. heeft acht punten achterstand op lijstaanvoerder Austin Dillon.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Kyle Busch Phoenix 2
Op deze prachtige foto blijft Kyle Busch een klasse apart in de Nationwide-series. Hoewel Busch zelf geen punten krijgt, zijn die voor het team van JGR Racing wel enorm van belang.

Kyle Busch domineert Nationwide Phoenix volledig
Kyle Busch domineerde de Nationwide-wedstrijd in Phoenix volledig. Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Busch er maar liefst 169 op kop en behaalde zijn twaalfde Nationwide-overwinning in 25 starts dit seizoen. Busch verbeterde andermaal zijn persoonlijke Nationwide-record. De JGR-coureur heeft nu maar liefst 63 NW overwinningen op zijn naam staan. Tevens behaalde Busch zijn tiende pole dit seizoen, negenmaal wist de JGR-coureur dit in een overwinning te verzilveren. Busch won de wedstrijd met ruim vier seconden op Justin Allgaier en Austin Dillon.

Kyle Busch: "Voor ons was het een fantastische dag. Het bewijst dat crewchief Adam Stevens en de mensen rondom heen uitstekend werk verricht en ons een uitstekende uitrusting verschaft."

De eerste 100 ronden verliepen neutralisatievrij en in de 112e ronde passeerde Penske-coureur Brad Keselowski kortstondig. In de 120e ronde gingen Busch en Keselowski nog eenmaal de confrontatie aan, maar de Penske-coureur was de grote verliezer. In de 149e ronde werd Keselowski het slachtoffer van een aanrijding met Brian Scott die direct via de boordradio zijn excuses aanbood. De Penske-Ford verloor de nodige zijpanelen maar eindigde op één ronde achterstand als negentiende. In de puntenstand voor de teams had dit catastrofale gevolgen, want hierdoor heeft Joe Gibbs Racing(JGR) Team Penske tot op vier punten benaderd.

2013 Start R2 Phoenix 2
De start is nogal altijd rechtuit. Josh Wise(42) en een andere collega hadden dit niet helemaal begrepen?

In het tweede wedstrijdgedeelte telde de wedstrijd maar liefst zeven neutralisaties. Die pakten in het voordeel van Kyle Busch uit.

Kyle Busch: "Telkens als ik mij in het verkeer bevond werkten de herstarts perfect voor mij. Groen, geel, ik won telkens twee posities. En als ik weer iemand ingehaald had, werd er weer geneutraliseerd. Ik hoefde mijn krachten niet te verdelen, want ik kwam steeds weer terug aan kop. Voor ons werkten die neutralisaties perfect."

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
4. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
5. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
7. Trevor Bayne Ford 200 ronden
8. Elliott Sadler Toyota 200 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
10. Ryan Blaney Ford 200 ronden

Austin DIllon Phoenix 2
Wordt Austin Dillon(l) hier in gevecht met Matt Kenseth en Kevin Harvick de nieuwe Nationwide-kampioen?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet