Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota snelste in kwalificatie FIA WEC 6U van Shanghai

2013-6-Heures-de-Shanghai-6-HEURES-DU-SHANGHAI-00413811312

Alexander Wurz en Nicolas Lapierre hebben op het Shanghai International Circuit hun tweede pole position van het seizoen behaald. Het Toyota-duo was vandaag 0.089 seconden sneller dan Marcel Fässler en Benoit Tréluyer. De Audi van de leiders in het kampioenschap (Allan McNish, Tom Kristensen en Loïc Duval) kwam ruim een seconde tekort en start morgen als vierde. G-Drive Racing was net als in Brazilië en Amerika het snelste in de LMP2 categorie. In de LM GTE Pro-klasse waren de twee Aston Martin Racing Vantages ruim een halve seconde sneller dan de concurrentie en ook in de LM GTE Am-klasse wist Aston Martin de snelste tijd te laten noteren.

Tekst: Marcel ten Caat (@dsceuroeditor)
Foto: DPPI

Na vijf keer een Audi op pole position te hebben gehad was vandaag voor het eerste sinds Silverstone weer een Toyota het snelste. Alexander Wurz en Nicolas Lapierre waren na vier ronden gemiddeld 0.089 seconden sneller dan de Audi R18 e-tron quattro. De tweede Toyota TS030 Hybrid start morgen als derde, Stephane Sarrazin en Sebastien Buemi waren na vier snelle ronden bijna zeven tiende van een seconde langzamer dan de Toyota met startnummer 7. De Rebellion Racing Lola-Toyota, de enige privé LMP1 in het veld, was ruim drie seconden langzamer dan de pole.

G Drive Racing wist de goede lijn van de afgelopen races ook in China voort te zetten. Mike Conway en John Martin bezorgden het team de derde pole position in vier wedstrijden. De Oreca 03-Nissan was uiteindelijk zeven tiende sneller dan de OAK Racing Morgan-Nissan van Olivier Pla, Alex Brundle en David Heinemeir Hansson. Greaves Motorsport eindigde de LMP2 kwalificatie als derde.
Net als tijdens de vorige races domineerde Aston Martin Racing de LM GTE Pro kwalificatie.

Net als in Japan wist Aston Martin Racing ook in China de concurrentie in de kwalificatie ver achter zich te laten. Darren Turner en Stefan Mücke waren met de Aston Martin Vantage 0.019 seconden sneller dan teamgenoten Bruno Senna en Richie Stanaway en behaalden daarmee hun derde pole van het seizoen. Marc Lieb en Richard Lietz kwalificeerden hun Porsche als derde terwijl de leiders in de LM GTE Pro klasse, Gianmaria Bruni en Giancarlo Fisichella, slechts de zesde tijd lieten noteren.

In LM GTE Am waren het Christoffer Nygaard en Porsche Supercup-kampioen Nicki Thiim die met hun Aston Martin Racing Vantage het snelste waren. Het duo versloeg in de kwalificatie nipt de AF Corse Ferrari van Matt Griffin en Marco Cioci, het verschil na vier ronden was slechts 0,015 seconden. 8Star Motorsports eindigde de kwalificatie als derde.

De 6 Uur van Shanghai zal morgenochtend om 11 uur lokale tijd van start gaan. De liefhebbers zullen dus vroeg hun bed uit moeten, want in Nederland is dit de komende nacht om 4 uur.

Uitslag kwalificatie 6U van Shanghai:
1. Lapierre/Wurz, Toyota TS030-Hybrid, 1:48.013
2. Lotterer/Tréluyer, Audi R18 e-tron quattro, 1:48.102
3. Buemi/Sarrazin, Toyota TS030-Hybrid, 1:48.694
4. Kristensen/McNish, Audi R18 e-tron quattro, 1:49.173
5. Prost/Beche, Lola B12/60-Toyota, 1:51.204
6. Martin/Conway, Oreca 03-Nissan, 1:55.428 (1e LMP2)
16. Turner/Mücke, Aston Martin Vantage, 2:04.370 (1e GTE Pro)
21. Thiim/Nygaard, Aston Martin Vantage, 2:05.903 (1e GTE Am)
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet