NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson heeft na zege Texas 500 nog geen vertrouwen in 6e titel

Met een meer dan overtuigende zege in de Texas 500 op de Texas Motor Speedway is Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson wederom een stap dichterbij een eventuele zesde Sprint Cup titel gekomen. De Chevrolet-coureur wil er zelf nog niet aan denken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 START Texas R2
Start van de derde voorlaatste Sprint Cup-wedstrijd in Texas. Carl Edwards had de pole.

Jimmie Johnson met zege Texas 500 stap dichterbij titel
Met nog maar twee wedstrijden te gaan bedraagt het verschil tussen Jimmie Johnson en Matt Kenseth slechts zeven punten. Ook vorig jaar had Johnson zeven punten voorsprong op zijn toenmalige rivaal Brad Keselowski. En hoewel Johnson in de Sprint Cup de leiding heeft, wil hij er nog steeds niet aan denken. Te hard rijden in de pitlane leverde zijn tegenstander Matt Kenseth een "drive-through" op en verspeelde daarmee waardevolle punten. Maar zelfs Kenseth's overtreding had de dominantie van vijfvoudige kampioen niet kunnen verhinderen. Van de 334 wedstrijdronden reed JJ er maar liefst 255 op kop. Bijna 80% van de wedstrijdafstand dus. Voor Johnson betekende het zijn 66e NASCAR Sprint Cup-overwinning.

Jimmie Johnson: "Wij hebben hier uitgebreid getest en kwamen er achter wat ik in de auto nodig had om snelheid te creëren. Met een zuivere kwalificatie en trainingen zijn we hier teruggekomen. En gedurende het weekend hebben wij er steeds mee snelheid uit weten te halen. Ik ben erg blij met onze performance. Maar er gaat nog twee weken hard geracet worden!"
Nog geen titelvertrouwen

2013 Matt Kenseth Texas 2
Matt Kenseth verspeelde in de pitlane kostbare punten.

Na 2012 heeft Johnson nog niet echt vertrouwen in een mogelijke zesde titel. "Ik kijk wel eens naar de MMA gevechten en dan denk je dat iemand gewonnen heeft en dan blijkt het tegendeel waar te zijn. En dit gaat hier ook gebeuren. Kenseth had natuurlijk niet zo'n beste dag maar hij werd wel vierde. De beslissing valt in Homestead en het gaat gewoon op fouten van één van ons tweeën aankomen" stelt Johnson. Anderzijds hoopt Johnson dat de geschiedenis van vorig jaar zich niet gaat herhalen. Toen verloor hij in de laatste wedstrijd de titel aan Brad Keselowski. Op Indianapolis en Michigan maakte het team van Hendrick Motorsports behoorlijke strategische blunders die Johnson de overwinning kostte.

Dubbeloverwinning Hendrick Motorsports
Voor Hendrick Motorsports werd het met de tweede plek van Dale Earnhardt Jr. een fraaie dubbeloverwinning. Dale Jr: "De No 48 was gewoon een klasse apart en niemand had hier een antwoord op. Gedurende het gehele weekend was hij super!" De als derde geëindigde Joey Logano deelde Earnhardt's mening. "Totaal gezien zijn wij met een derde plek zeker niet teleurgesteld. De No 48 was alleen wel belachelijk snel" aldus de Penske Ford-coureur. Matt Kenseth eindigde na zijn blunder alsnog als vierde gevolgd door Kasey Kahne, Brad Keselowski, Denny Hamlin, Kevin Harvick, Ryan Newman en Clint Bowyer.
Geen titelkansen meer voor Jeff Gordon

2013 Johnson Texas 2 burnout
Burnout van Jimmie Johnson na zijn 66e Sprint Cup-zege.

Na zijn zege in Martinsville vorige week zorgde een klapband in de 74e ronde ervoor dat Jeff Gordon zijn eventuele aanspraak op een vijfde titel eveneens definitief kon begraven. In de Chasestand viel de Hendrick Motorsports-coureur naar de zesde plek terug met 69 punten achterstand op zijn teamgenoot. Alleen Chevrolet-coureur Kevin Harvick behaalde winst. In de Chase-stand klom hij op naar de derde plek. Echter op 40 punten achterstand op Jimmie Johnson. Wil hij zowel Johnson als Kenseth nog verslaan dan zal er in de komende wedstrijden een mirakel moeten gebeuren.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
3. Joey Logano Ford 334 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 334 ronden
5. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
6. Brad Keselowski Ford 334 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 334 ronden
10. Clint Bowyer Toyota 334 ronden

Chasestand
1. Jimmie Johnson 2342 punten. 2. Matt Kenseth 2335 punten. 3. Kevin Harvick 2302 punten. 4. Kyle Busch 2290 punten. 5. Dale Earnhardt Jr. 2280 punten. 6. Jeff Gordon 2273 punten. 7. Clint Bowyer 2272 punten. 8. Greg Biffle 2269 punten. 9. Joey Logano 2251 punten. 10. Kurt Busch 2248 punten. 11. Carl Edwards 2226 punten. 12. Ryan Newman 2224 punten. 13. Kasey Kahne 2209 punten.

2013 Cannonball Women Texas 2
Een stuntvrouw liet zich voor de wedstrijd afschieten. Een handig apparaat voor ruziënde echtelieden in de toekomst?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet