WTCC

WTCC: Volledig Honda-podium in tweede race Sjanghai, winst voor Monteiro

Voor het eerst sinds Valencia 2010 en voor het eerst sinds zijn aanstelling als Honda-fabriekscoureur heeft Tiago Monteiro een overwinning in het WTCC te pakken. In de tweede race op het Grand Prix-circuit van Sjanghai profiteerde de Portugees van zijn pole-position op basis van de 'reversed grid' en reed de overwinning naar huis. Teamgenoot Gabriele Tarquini eindigde als tweede, terwijl Norbert Michelisz er met de Zengö-Honda zelfs een volledig Honda-podium van maakte. Tom Coronel reed goed naar voren, vocht een aantal spannende duels uit en eindigde als achtste.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Bij de start pakt Monteiro de kop voor Tarquini en Michelisz. Rydell gaat dwars, Coronel zit daarachter en moet op de rem. In de openingsronde passeert Coronel Barth en rijdt daarop direct achter zijn teamgenoot O'Young op de negende plaats. Na de eerste ronde komt Monteiro als eerste door, gevolgd door Tarquini, Michelisz, Huff, Nash, Muller, Oriola, O'Young en Coronel. In de tweede ronde haalt Coronel O'Young in en rijdt vervolgens snel het gat naar Oriola dicht.

Huff valt Michelisz aan, maar vooralsnog zonder resultaat. Korte tijd later komt Huff zelf onder druk van Nash, die op zijn beurt de Cruze van Yvan Muller weer beeldvullend in zijn achteruitkijkspiegel heeft. Oriola raakt in de vijfde ronde kort van de baan, waarop hij zijn zevende plaats verliest aan Coronel. Duidelijk gefrustreerd over zijn fout opent Oriola vervolgens weer de aanval op Coronel, maar onze landgenoot verdedigt zijn positie met verve. Opmerkelijk snel is ook Stefano D'Aste, die als 26e is gestart en halverwege de race al op de tiende plaats rijdt.

Vooraan het veld rijdt Monteiro zonder al teveel problemen zijn ronden, een halve seconde voor Tarquini en twee seconden voor Michelisz. Muller houdt Nash onder druk en passeert de Brit in de zevende ronde na een ouderwets deurkrukken-duel. In de achtste ronde verliest Barth in het duel met Chilton de controle over zijn auto en komt in botsing met O'Young, waarbij MacDowall ook nog in de mêlee betrokken raakt. In de achtste ronde passeert Coronel Nash en is daarmee al zesde. Nash countert eenmaal en pakt zijn plek weer terug en korte tijd later is ook Oriola Coronel weer voorbij. Vooraan strijden Michelisz, Huff en Muller om de derde positie. In de slotronde rijdt Monteiro de overwinning naar huis, voor Tarquini, Michelisz, Huff en Muller. Nash wordt zesde, voor Oriola en Coronel.

Uitslag:
1. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 10 r. in 19:26,090
2. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 1,178
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 4,1434
4. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 5,470
5. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 5,739
6. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, op 7,423
7. Pepe Oriola (Spa), Chevrolet Cruze, op 7,987
8. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 8,042

Stand WK na 22 van 24 races:
1. Yvan Muller, 393
2. Gabriele Tarquini, 235
3. Tom Chilton, 213
4. James Nash, 206
5. Michel Nykjaer, 189
6. Rob Huff, 173
7. Norbert Michelisz, 172
8. Tom Coronel, 147
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet