Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Jeff Gordon wint op Martinsville. Titelstrijd naar hoogtepunt!

Met de eerste seizoenszege van Jeff Gordon op Martinsville is de Chase naar de Cup op een absoluut hoogtepunt beland. Met nog drie races te gaan kan zelfs Jeff Gordon nog aanspraak op de NASCAR Sprint Cup titel maken. Na zijn zege op Martinsville bezet de Hendrick Motorsports-coureur de derde plek in de Chase stand.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Motorsports

2013 Martinsville 2 Gordon
Met zijn overwinning op Martinsville heeft Jeff Gordon de aansluiting naar de leiders in het kampioenschap gevonden.

Jeff Gordon wint Martinsville. Titelstrijd naar hoogtepunt
Door de zege van Jeff Gordon op Martinsville is de titelstrijd met nog drie races te gaan op een absoluut hoogtepunt beland. Gordon, die vorige maand als dertiende rijder in de Chase werd toegelaten, nadat men bij MWR malversaties had gepleegd, kan zelfs nog aanspraak op de titel maken. Op Martinsville viel de beslissing 21 ronden voor het einde toen Gordon JGR-Toyota-coureur Matt Kenseth definitief passeerde. Daarna hield Gordon Kenseth en de rest van het veld definitief achter zich.

Voor de 28e keer slaagde Matt Kenseth er niet in om op Martinsville de zege te pakken. Deze baan ligt de Toyota-coureur gewoonweg niet. Matt Kenseth: "Ik had gewoon onvoldoende ervaring om hier op kop te blijven rijden. Jeff's ervaring was gewoon de beslissende factor. Ik had iets dat werkte maar het had teveel negatieve invloed op de banden.En iedereen die minder dan 43 punten achterstand heeft, gaat nog steeds voor het kampioenschap!"

Kenseth nam al vroeg in de wedstrijd de leiding maar viel naar de 21e plek terug. Tijdens een aantal pitstops voor vers rubber veranderde men bij JGR Racing ook snel de chassisafstellingen. De Toyota-coureur reed niet maar liefst 202 ronden op kop en Jimmie Johnson 123. Voor Kenseth betekende dit een extra bonuspunt. Jeff Gordon was echter niet te stoppen.

2013 Start Martinsville
De wedstrijd in Martinsville zorgde voor enige verrassingen. Johnson en Hamlin nemen de start voor hun rekening.

Kenseth verklaarde achteraf dat Gordon's teamgenoot Kasey Kahne hierin een belangrijke rol speelde. "Als de No 5(Kahne) bij ons in de buurt reed verloren wij momentum en kreeg Jeff de aansluiting terug. Vanaf dat moment had ik dan ook moeite om hem achter mij te houden. De rest van de gedubbelde deelnemers was zo beleefd daar kon je gewoon overheen walsen" aldus Kenseth over de teamtactiek van Hendricks Motorsport.

In de slotfase van de wedstrijd op Kansas stalkte Gordon Kenseth voor een groot aantal ronden.

2013 Halloween Toyota
En in de week van Halloween rijd je natuurlijk wel met Halloweenkleuren rond. Geweldig mooi gespoten auto van Kyle Busch.

Jeff Gordon: "Ik dacht alleen maar wat zouden Jimmie Johnson en Richard Petty hier doen? Op het einde waren de banden gewoon op. Ik wist dat Kenseth's auto tijdens de short runs goed was en hij het daar gewoon goed deed. Maar telkens zag ik toch wel een band wegglijden. Ik probeerde mijn banden zoveel mogelijk te conserveren. Recht op de bocht afrijden en er direct weer uit. Ik zag precies waar hij de grootste moeite had om eruit te komen. Ik ben er paar keer ingedoken maar kon gewoon niet passeren.

Matt Kenseth reed werkelijk een "first-class" wedstrijd en ik was er dan ook absoluut niet zeker van of ik hem kon passeren. Maar het was prachtig toen ik er in slaagde om dit te doen. Ik ben er trots op dat dit team het nooit opgegeven heeft. Wij hebben dit jaar wel het e.e.a meegemaakt. Maar het is allemaal de moeite waard geweest. Wij beschikten vandaag over een fantastische auto."

Uitslag
1. Jeff Gordon Chevrolet 500 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
3. Clint Bowyer Toyota 500 ronden
4. Brad Keselowski Ford 500 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
8. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 500 ronden
9. Greg Biffle Ford 500 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden

2013 Martinsville 2 Johnson
Fraaie tegenlichtopname met Jimmie Johnson op kop in Martinsville.

Chase naar de Cup
1. Matt Kenseth 2294 punten. 2. Jimmie Johnson 2294 punten.3. Jeff Gordon 2267 punten. 4. Kevin Harvick 2266 punten. 5. Kyle Busch 2258 punten. 6. Clint Bowyer 2239 punten. 7. Dale Earnhardt Jr. 2238 punten. 8. Greg Biffle 2236 punten. 9. Kurt Busch 2219 punten. 10. Carl Edwards 2218 punten. 11. Joey Logano 2209 punten. 12. Ryan Newman 2188 punten. 13. Kasey Kahne 2170 punten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet