DTM

DTM: Timo Glock bezorgt 'Nederlands' BMW Team MTEK eerste DTM-zege (lang)

2013 Glock Intro
Timo Glock behaalde de eerste DTM-zege voor zichzelf en MTEK

Beloning voor hard werken: tijdens de tiende en laatste DTM-race van het seizoen op de Hockenheimring Baden-Württemberg bezorgde oud-Formule 1-coureur Timo Glock het BMW Team MTEK onder leiding van de Nederlander Ernest Knoors de eerste overwinning. Ook voor Glock was het de eerste zege in zijn eerste seizoen in de serie. "Op Zandvoort was de vooruitgang al zichtbaar en hier konden we de opwaartse trend voortzetten", verklaarde Glock, dolgelukkig na zijn eerste overwinning sinds zijn laatste GP2-succes in 2007. Terwijl Glock met de vierde startplaats al een goede uitgangspositie had, was de tweede plaats van Mercedes-Benz-coureur Roberto Merhi des te verrassender. De Spanjaard startte slechts als 21e en moest aan het begin van de race ook nog eens een keer als straf door de pits vanwege een valse start. Dat hij zo ver naar voren kon rijden, had hij ondermeer te danken aan een gewaagde strategie, waarbij het team hem in de regen extreem lang liet rijden alvorens hem naar binnen te halen voor de twee verplichte pitstops. Uittredend kampioen Bruno Spengler werd als derde geklasseerd en droeg zo bij tot de succesvolle titelverdediging van BMW in het merkenklassement. De teamtitel ging naar het Audi Sport Team Phoenix van rijderskampioen Mike Rockenfeller, die voor de enige keer dit seizoen geen punten scoorde: na een enigszins teleurstellende race kwam hij als 16e over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)=
Foto's: Willem J. Staat

Dat BMW sterk zou zijn in de race op Hockenheim, lag na de dominante prestatie in de tijdtraining van gisteren in de lijn der verwachting. Velen tipten op Bruno Spengler als favoriet voor racesucces op het circuit waar hij vorig jaar op zo overtuigende wijze de titel had binnengehaald. In de race was het echter vooral Timo Glock die de sterren van de hemel reed en zo niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn team MTEK de eerste DTM-zege naar binnen haalde. "Een lekkere manier om zo het seizoen af te sluiten", vond teambaas Ernest Knoors. "Zeker als je bedenkt dat ons team elf maanden geleden nog niet eens bestond... Timo heeft het heel goed gedaan, is in de loop van het seizoen meer en meer vertrouwd geworden met de DTM en daarvan is dit het resultaat."

2013 Merhi Sideways begin
Roberto Merhi reed een sterke race

Opmerkelijk was ook de prestatie van Mercedes-rijder Roberto Merhi. Na de dramatisch slecht verlopen kwalificatie van gisteren gaf eigenlijk vrijwel niemand meer een cent voor de kansen van het merk uit Stuttgart, maar in tegenstelling tot de training, die in de zon en op een droge baan verreden werd, waren de C-Coupé's in de regen van de race een stuk sneller. Merhi had daarbij nog de extra handicap van een drive-through vanwege een valse start, maar daarna was voor hem de weg vrij om zonder druk in de race naar voren te rijden. De tweede plaats was verreweg zijn beste resultaat in de DTM en het hoogtepunt van zijn loopbaan tot nu toe.

2013 Rockenfeller duel Race
Rockenfeller scoorde voor het eerst dit jaar geen punten

Pole-sitter Bruno Spengler kwam als derde over de eindstreep en kon daarmee weliswaar de eigen verwachtingen niet helemaal waarmaken, maar was niettemin tevreden met zijn afsluiting van het seizoen. Met de zege van Glock en de derde plaats voor Spengler was BMW ook in staat om voor het tweede jaar op rij de merkentitel binnen te halen. Ook voor Audi liep de laatste race van het seizoen redelijk, met Ekström en Molina op de plaatsen vier en vijf en de teamtitel voor Phoenix, dat met Mike Rockenfeller al eerder de rijderstitel pakte.

2013 Glock Vreugde
Blijdschap voor Timo Glock na zijn eerste zege

Uitslag:
1. Timo Glock (Dui), BMW M3 DTM, 41 r. in 1.16:44,053 (gem. 146,637 km/u)
2. Roberto Merhi (Spa), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 2,787
3. Bruno Spengler (Can), BMW M3 DTM, op 10,120
4. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 11,365
5. Miguel Molina (Spa), Audi RS 5 DTM, op 15,619
6. Andy Priaulx (GBr), BMW M3 DTM, op 20,922
7. Christian Vietoris (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 30,466
8. Dirk Werner (Dui), BMW M3 DTM, op 31,276

Eindstand:
1. Mike Rockenfeller, 142 punten
2. Augusto Farfus, 116
3. Bruno Spengler, 82
4. Christian Vietoris, 77
5. Robert Wickens, 70
6. Gary Paffett, 69
7. Mattias Ekström, 68
8. Marco Wittmann, 49

2013 Tailend Rain
Moeilijke omstandigheden door de regen

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet