BPO

Persbericht: Cees de Haan de nieuwe kampioen van Burando Production Open

12okt13 bpo 0826

Wilbert van den Burg en Duncan Huisman hebben de overwinningen in het Burando Production Open voor zich opgeëist. Van den Burg bracht zijn snelle Alfa Romeo 147 als eerste in divisie 1 over de eindstreep. Ondertussen viel Duncan Huisman succesvol in voor Liesette Braams; hij bracht de BMW 123d in divisie 2 winnend over de finish. De strijd in het kampioenschap werd pas op het allerlaatste moment beslist, want na de eerste race van het weekeinde stond Cees de Haan in de tussenstand slechts één punt boven Kevin van der Slik. Vanwege slechte weersomstandigheden op Circuit Park Zandvoort werden de Formido Finaleraces voortijdig afgelast en de tweede race van het Burando Production Open niet aangevangen. Cees de Haan werd daardoor met één punt verschil uitgeroepen tot de nieuwe kampioen van het BPO!

Als vervanger van Liesette Braams, zorgde regerend Nederlands GT-kampioen Duncan Huisman voor een stunt door met zijn divisie 2-auto in de regen de allersnelste rondetijd te noteren en de pole-positie te behalen. Bij de start van de eerste race van het Burando Production Open zag de pole-sitter echter al snel de divisie 1-bolides, aangevoerd door de SEAT Supercopa van Cees de Haan, aan hem voorbij komen.

Maar lang bleef De Haan niet de voorste, want Wilbert van den Burg wist al een ronde later de koppositie in divisie 1 over te nemen en tot en met het vallen van de vlag zijn voorsprong uit te bouwen tot bijna acht seconden. Daarmee had Van den Burg zich geen betere rentree in het BPO kunnen wensen. Henk Vuik finishte met zijn fraaie Mercedes C200 als tweede. "Het idee kwam bij Jochen Pethke, Henk Vuik en mij op om met de Finaleraces weer aan het BPO mee te doen. Het doel was om met z'n drieën op het podium te eindigen. Daarin is alleen Jochen verzaakt", lachte Van den Burg. "Mijn race ging goed, eigenlijk perfect, want op een gegeven moment vroeg ik me af waar de concurrentie was gebleven."

Duncan Huisman pakte, in lijn der verwachting, de overwinning in de tweede divisie. Maar Dennis van der Dong en Johan Hoogewerff wisten de ervaren autosporter toch het vuur behoorlijk aan de schenen te leggen. Uiteindelijk finishte Van der Dong met zijn de BMW 123d als tweede met een ruime seconde achterstand. De laatste plaats op het erepodium ging naar Renate Wilschut (BMW 120d). "Ik heb me heel erg vermaakt", reageerde racewinnaar Huisman na afloop. "En ik heb leuke gevechten gehad, maar moest daarbij oppassen dat ik niet onder de richttijd van 2:05 doorging."

Vanwege de slechte weersomstandigheden op zondag besloot de organisatie om half 4 het vervolgprogramma van de Formido Finaleraces af te lasten. De slotrace van het BPO kwam daarmee te vervallen. Doordat Cees de Haan tot dat moment in het algemeen klassement één punt voorsprong had op Kevin van der Slik, werd De Haan uitgeroepen tot de nieuwe kampioen van het Burando Production Open. "Dit is fantastisch!", jubelde de nieuwe kampioen. "Het zat qua punten zó dicht bij elkaar, dat we na afloop zelf niet eens konden uitrekenen wie er kampioen geworden was. In de eerste race kreeg ik het niet gemakkelijk, omdat ik het in mijn divisie moest opnemen tegen snelle mannen als Henk Vuik en Wilbert van den Burg. Ik lag op een prima tweede positie, totdat mijn motor op drie cilinders begon te lopen en ik daarbij veel terrein verloor. Maar uiteindelijk was het net genoeg om kampioen te worden!"

Met de huldiging van Cees de Haan is er een einde gekomen aan het tweede seizoen van het Burando Production Open.

Uitslagen Formido Finaleraces 2013
Race 1 Burando Production Open:
1. Wilbert van den Burg (divisie 1), Alfa Romeo 147, 15 ronden in 30:17,465 minuten