Formido Swift Cup

Swift Cup: Jeffrey Rademaker wint derde race

480 rademaker 2727

Jeffrey Rademaker heeft de derde Formido Swift Cup wedstrijd op zijn naam geschreven. De net onttroonde kampioen profiteerde van een klein slippertje van de leidende David Verzijlbergen en reed vervolgens onbedreigd naar de zege. Achter Verzijlbergen pakte Alain Mossinkoff de derde podiumpositie. In de Formido Swift Cup Model 2011 ging de overwinning naar Sandra Douma terwijl de titel in deze klasse in handen viel van Niels Kool.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt en Chris Schotanus

480 start 2667

Was het bij de start in de ochtend vochtig, bij de derde en laatste wedstrijd van de Formido Swift Cup is het extreem nat en dus moeilijke omstandigheden voor de rijders. Opnieuw de net gekroonde kampioen David Verzijlbergen op pole, met op twee de winnaar van vanochtend Alain Mossinkoff. Op drie de onttroonde kampioen Jeffrey Rademaker, gevolgd door Max Koebolt, Benjamin van den Berg, Maurits Sandberg en de eerste man in de klasse Model 2011 Niels Kool. Daarachter Jos Veldboer, Teun van Dam, Sandra Douma terwijl Sophie Kumpen de rij sluit.

480 schade benjamin 2745

Gezien het vele water op de baan wordt de race gestart vanachter de safetycar en zijn er nog elf ronden te gaan. Verzijlbergen houdt de leiding maar meteen kan de safetycar weer de baan in want nog voor er 'echt' gestart kan worden, schiet bij het opkomen van het rechte stuk Sophie Kumpen rechtdoor de bandenstapels in, stuitert omhoog en landt op de zijkant. Gezien de ernst van de crash en het feit dat de ziekenwagen de baan op moet, wordt de race stilgelegd met code rood.

Na een onderbreking wordt de race opnieuw gestart en uiteraard ook nu weer vanachter de safetycar. Inmiddels zijn er nog maar negen ronden te gaan als de safetycar de pits in draait. Dit keer komt iedereen wel goed over de lijn en is de race echt onderweg. Eerste slachtoffer is Van Dam die in de Gerlachbocht spint en als laatste weer verder kan.

480 verzijlbergen 2704

Aan kop heeft Verzijlbergen vrij zicht en heeft na één ronde al een voorsprong van twee seconden op het strijdende duo Mossinkoff en Rademaker, waarbij de laatste in de Gerlachbocht de tweede plaats overneemt. Op vier Koebolt, gevolgd door Van den Berg, Sandberg, Kool, Veldboer, Douma en Van Dam.

Achter Verzijlbergen, Rademaker en Mossinkoff ontspint zich een mooie strijd om plaats vier tussen Koebolt en een aandringende Van den Berg terwijl Kool op plaats zes afgetekend leider is in de klasse Model 2011. Sandberg is teruggezakt naar plek zeven en heeft Douma op zijn bumper terwijl Veldboer en Van Dam het veld completeren.

Langzaam maakt Rademaker zijn achterstand op Verzijlbergen goed. Na de zevende doorkomst gaat Verzijlbergen bij het insturen van de Tarzanbocht helemaal dwars waarvan Rademaker kan profiteren en de leiding nemen. Mossinkoff rijdt safe op drie terwijl de strijd tussen Koebolt en Van den Berg blijft voortduren.

480 mossinkoff 2684

Rademaker is duidelijk sneller en neemt langzaam afstand van Verzijlbergen. Problemen zijn er voor Kool die de pits in draait en daarmee de winst in de Model 2011 klasse in rook ziet opgaan. De laatste ronde is er ook één teveel voor Van den Berg die de grindbak in gaat en daardoor de vijfde plaats mist. De winst voor Rademaker komt in de laatste ronde niet in gevaar en zo wint de onttroonde kampioen de afsluitende race, gevolgd door Verzijlbergen en Mossinkoff Op vier Koebolt, gevolgd door Sandberg en de winnaar van de klasse voor het Model 2011 Douma. Daarachter Veldboer en Van Dam.

480 waterballet kool 2736

Ondanks dat hij de finishvlag niet ziet, pakt Kool voldoende punten om de titel in de Formido Swift Cup Model 2011 voor zich op te eisen.

480 2 kampioenen 2857

Rademaker was meer dan tevreden met zijn zege. "Ik liep al op David in toen hij dat foutje maakte. De auto was gewoon super." Verzijlbergen zag zijn uitglijder gewoon als een stomme fout. "Ik remde op de witte lijn en ja, dan gebeuren dit soort dingen." Voor Mossinkoff was al snel duidelijk dat een derde plaats het hoogst haalbare was. "We hadden iets aan de afstelling veranderd maar dat werkte niet. Finishen en daarmee tweede worden in het kampioenschap was het enige dat telde." Het probleem bij Kool bleek te zitten in een band die de hele race al niet goed aanvoelde en in de voorlaatste ronde plofte.

480 podium 2802

Uitslag race 3 Formido Swift Cup
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zondag 13 oktober 2013
1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) 11 ronden
2. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) + 3.261
3. Alain Mossinkoff (Certainty Racing Team) + 12,821
4. Max Koebolt (Certainty Racing Team) + 17.753
5. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) + 39.103

480 sandra blij 2842

6. Sandra Douma (OAK Motorsport) + 40.681
7. Jos Veldboer (Dekker Racing) + 56.702
8. Teun van Dam (Dekker Racing) + 1.12.765
9. Benjamin van den Berg (Harders Plaza) + 1 ronde
10. Niels Kool (Kool Racing) + 1 ronde

480 podium oudere model 2813

Uitslag Formido Swift Cup Model 2011
1. Sandra Douma
2. Teun van Dam
3. Niels Kool
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet