Dutch GT4

Dutch GT: Duncan Huisman de snelste op nat Zandvoort

480 duncan 2246

Op een natte baan heeft Duncan Huisman in zijn Chevrolet Camaro laten zien dat er geen twijfel mogelijk is over welke coureur en bolide de snelste combinatie zijn in 2013. Huisman vocht zich in enkele ronden naar de leiding en reed de rest daarna op achterstand. Ricardo van der Ende startte snel in de BMW, maar verloor de grip in de loop van de race. Hij wist nog wel tweede te worden. Kelvin Snoeks reed een goede race en eindigde als derde in zijn Corvette.


Tekst: Maarten Overdijk (Twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Co van der Gragt

Sfeerimpressie
Het is nog relatief vroeg op Circuit Park Zandvoort als de teams en rijders van het Dutch en European GT kampioenschap zich klaarmaken voor hun eerste race van de dag. De Formido Swift Cup heeft dan wel al de racedag afgetrapt, het is nog steeds nat, koud en grauw in de Zandvoortse duinen. Om u maar een sfeerimpressie te geven.

480 bmw 2171

Kopstart Van der Ende
Ricardo van der Ende pakt vanaf de polepostion met redelijk gemak de leiding bij de rollende start, gevolgd door BMW-teamgenoot Jan-Joris Verheul, Adam Christodolou, Duncan Huisman en Sandor van Es. Daarachter zet Bertus Sanders de van de laatste plaats gestarte Corvette van Kelvin Snoeks even onder druk. Laatste man is Mauro Marques in de Aston Martin Vintage. Zo mooi als zijn bolide is, zo traag blijken coureur en bolide te zijn.

480 huisman duncan 2207

Huisman heer en meester
De kersverse 2013 kampioen Duncan Huisman heeft gelijk een heel goed tempo te pakken op het natte Zandvoortse asfalt. Na de eerste ronde passeert hij Christodolou in de Tarzanbocht voor plek drie, anderhalve ronde later is hij Jan-Joris Verheul gepasseerd. Na zes ronden opent Huisman de aanval op Van der Ende. Huisman heeft veel meer grip en is op zijn Engels gezegd 'all over Van der Ende'. Achterop het circuit pakt Huisman de leiding over en verdwijnt aan de horizon.

480 verheul snoeks 2225

Strijd om de overige plaatsen
Kelvin Snoeks klimt gedurende de race gestaag naar voren in de Corvette. Hij passeert Van Es, Christodolou en Verheul en rijdt in de slotfase naar Ricardo van der Ende toe. Het lijkt erop dat de BMW's van Van der Ende en Verheul te veel vergen van hun banden. Van der Ende weet nog nipt de tweede plaats veilig te stellen.

Sandor van Es kent nog een hachelijk moment met Christodolou. Op het rechte stuk heeft hij de Brit rechts achter zich rijden. De Christodolou scheert zo vlak langs de pitmuur, dat hij aan het einde ervan een pilon ramt. De Brit houdt zijn Porsche niet onder controle en spint de Tarzanbocht in. Hij kan verder, maar niet meer voor het eremetaal. Van Es eindigt uiteindelijk als vijfde, achter Jan-Joris Verheul.

Quotes

Duncan Huisman
(eerste): "Ik houd van regenrijden, de Chevrolet is goed in het nat en als die twee samen komen dan gebeuren er mooie dingen. Ik had vooraf niet de banden goed genoeg opgewarmd, maar toen ik de banden in de race eenmaal op temperatuur had ging het gelijk goed. Ik zag dat Verheul het moeilijk had en toen wist ik dat ik Van der Ende ook kon pakken. Beiden haalde ik in met een switchback na het Scheivlak."

480 dak 2254

Ricardo van der Ende (tweede): "In omstandigheden dat je een jetski nodig hebt gaat onze BMW goed, in zowel een natte als droge kwalificatie gaat de auto als een kogel, maar een gewone natte race is lastig. Onze linker achterband gaat er dan gewoon aan, maar dat is al vier jaar zo. Als tweede eindigen voelt daarom voor ons als een overwinning."

480 snoeks actie 2209

Kelvin Snoeks (derde): "Ik moest als laatste starten en dan is plek drie goed. Ik zag dat Ricardo in de laatste ronden nog maximaal ging en daardoor kwam ik er net niet aan. Of een ronde extra voldoende geweest zou zijn weet ik niet, want Ricardo kan goed verdedigen. Maar plek drie is goed."

480 podium 2275

Uitslag race 2, Dutch GT
Formido Finalerace, Circuit Park Zandvoort, zondag 13 oktober 2013
1. Duncan Huisman (Las Moras Racing Team) Chevrolet Camaro SS GT4 13 ronden
2. Ricarco van der Ende (Ekris Motorsport) BMW M3 GT4 + 3.461
3. Kelvin Snoeks (HDI-Formido) Chevrolet Corvette C6 GT4 + 4.155
4. Jan-Joris Verheul (Ekris Motorsport) BMW M3 GT4 + 11.815
5. Sandor van Es (Nissan GT Academy by Equipe Verschuur) Nissan 370Z GT4 + 21.783
6. Bertus Sanders (Nissan GT Academy by Equipe Verschuur) Nissan 370Z GT4 + 38.224
7. Fabian Lauda (Lechner Racing Team) Lotus Evora GT4 + 40.960
8. Adam Christodoulou (Pro Sport Performance) Joerg Viebahn + 1 ronde
9. Mauro Marques (Veloso Motorsport) Aston Martin Vintage V8 GT4 + 1 ronde

480 marques 2252
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet