Formido Swift Cup

Swift Cup: Alain Mossinkoff wint, titel voor David Verzijlbergen

480 mossinkoff 2129

Alain Mossinkoff heeft de tweede wedstrijd van de Formido Swift Cup op zijn naam geschreven. In de laatste ronde haalde Mossinkoff zijn op dat moment leidende teamgenoot David Verzijlbergen in en pakte zo de zege. Met zijn tweede plaats verzamelde Verzijlbergen ruim voldoende punten om de titel voortijdig veilig te stellen. Jeffrey Rademaker moest na een spin in de beginfase ondanks een sterk gereden race genoegen nemen met plaats drie. In de Formido Swift Cup Model 2011 pakte Niels Kool de winst, voor Sandra Douma en Teun van Dam.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt, Justin van Densen en Chris Schotanus


480 start1 7860

480 start2 7864

De Formido Swift Cup mag op het vroege tijdstip van 9.00 uur de Formido Finaleraces aftrappen met hun tweede race van het weekend. Leider in de tussenstand van het kampioenschap en winnaar van zaterdag, David Verzijlbergen mag ook nu weer van poleposition vertrekken, met op plaats twee Jeffrey Rademaker en drie Alain Mossinkoff. Op vier Max Koebolt terwijl Benjamin van den Berg de top vijf van de startopstelling vol maakt. Op plaats zeven is Niels Kool de eerste rijder in de klasse voor het Model 2011.

480 lampen 2146

Op een natte baan en met de koplampen aan gaan de elf Swifts van start Verzijlbergen is goed weg terwijl achter Rademaker en Mossinkoff een gat valt tot nummer vier. Rademaker zet meteen de aanval in op leider Verzijlbergen, terwijl Mossinkoff op drie het hoge tempo van de twee leiders op de natte baan niet helemaal kan volgen. Op vier Koebolt, gevolgd door Van den Berg en de sterk vertrokken Niels Kool als leider in de klasse voor het Model 2011. Op een kleine seconde volgt Teun van Dam als nummer twee in deze klasse.

480 kool 2108

In de tweede ronde spint Van den Berg en valt terug tot achter de op een negende plaats rijdende Maurits Sandberg. Volgende slachtoffer van de gladde baan is Rademaker, die in de S-Bocht van de baan gaat en pas achter Mossinkoff en Koebolt op plaats vier zijn weg weer kan vervolgen. Bij de vierde doorkomst is de volgorde daarmee Verzijlbergen, met op 2,4 seconden Mossinkoff en daar weer drie seconden achter Koebolt. Rademaker is meteen weer snel overweg maar ligt al wel tien seconden achter Verzijlbergen op vier. Daarachter Kool, Veldboer, Van Dam, Douma, Sandberg, Van den Berg en Sophie Kumpen. Omdat echter ook Van Dam een uitglijder maakt valt de Model 2011 winnaar van zaterdag terug naar plek tien.

480 tribune 2060

Verzijlbergen stabiliseert aan kop de afstand tot Mossinkoff op iets meer dan twee seconden, maar Rademaker heeft in de zesde ronde Koebolt te pakken en neemt de derde plaats weer over. Snel is ook Van den Berg die ten koste van Sandberg, Douma en Veldboer is opgerukt naar plaats zes. In de klasse voor het Model 2011 is Kool als vijfde algemeen afgetekend leider, met Douma op twee en Van Dam op drie.

480 duel 2073

Met fracties van een seconde loopt Mossinkoff in op Verzijlbergen, waardoor het gat met nog drie ronden te gaan nog maar 1,3 seconden is. Snelste man is Rademaker op drie, die het gat naar Mossinkoff heeft teruggebracht tot 5,4 seconden. Onbedreigd vierde is Koebolt, gevolgd door Kool, Van den Berg, Sandberg, Douma, Van Dam, een gespinde Veldboer en Kumpen.

Verzijlbergen lijkt de situatie goed te controleren want zonder risico te nemen houdt hij de inlopende Mossinkoff op net voldoende afstand zodat de nummer twee geen uitremacties kan plaatsen. Voor Rademaker is ondanks zijn tempo de derde plaats het hoogst haalbare.

480 duel 2106

In de laatste ronde vindt er dan toch nog een belangrijke wijziging plaats. In de Kumhobocht gaat Verzijlbergen ver naar buiten waardoor Mossinkoff de leiding kan overnemen en de winst grijpen. Na afloop houden de twee Certainty Racing teamgenoten zich uiteraard van de domme, maar gezien de stand in het kampioenschap is het niet meer dan logisch dat de twee van positie wisselden. Met een tweede plaats pakt Verzijlbergen ruim voldoende punten om de titel voortijdig veilig te stellen terwijl Mossinkoff zijn voorsprong op Rademaker kan uitbreiden en plaats twee voor hem veilig lijkt. Rademaker maakt het podium compleet terwijl Koebolt beslag legt op plaats vier. Met een vijfde plaats algemeen is Kool winnaar in de klasse voor het Model 2011. Van den Berg passeert als zesde de finish gevolgd door Sandberg en Douma als nummer twee in de klasse voor het Model 2011.

Mossinkoff was uiteraard zeer tevreden. "David maakte een paar foutjes waardoor ik op hem kon inlopen. In de voorlaatste ronde wilde ik hem al uitremmen maar maakte vervolgens zelf een foutje waardoor ik weer opnieuw moest beginnen." Verzijlbergen had toch een moeilijke race gehad. "Het is lastig want aan de ene kant wil je op safe rijden maar dan ga je toch ook weer te langzaam waardoor de achtervolgers dichterbij komen." Rademaker had zich inderdaad verslikt in de S-Bocht. "De achterkant gleed weg en er was geen houden meer aan. Ik kon nog sterk terugkomen maar de afstand was te groot geworden." Kool had een lekkere race gehad terwijl Douma nog meer genoten had dan gisteren. "Gisteren reed ik een beetje eenzaam maar nu zat ik midden tussen de actie. Om me heen spinde bijna iedereen en ik zat eerste rang", aldus de met een grote glimlach racende Douma.


480 podium 2 2158

Uitslag race 2 Formido Swift Cup
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zondag 13 oktober 2013
1. Alain Mossinkoff (Certainty Racing Team) 12 ronden
2. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) + 0.801
3. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) + 4.736
4. Max Koebolt (Certainty Racing Team) + 24.117
5. Niels Kool (Kool Racing) + 32.520
6. Benjamin van den Berg (Harders Plaza) + 39.994
7. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) + 44.650
8. Sandra Douma (OAK Motorsport) + 45.660
9. Teun van Dam (Dekker Racing) + 45.879
10. Jos Veldboer (Dekker Racing) + 1.16.956
11. Sophie Kumpen (Day V Tec) + 1.47.012

Uitslag Formido Swift Cup Model 2011
1. Niels Kool
2. Sandra Douma
3. Teun van Dam
4. Sophie Kumpen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet