NASCAR

NASCAR: Penske-pitstopkomedie bezorgt Brad Keselowski alsnog de zege

Een komedie van pitstopblunders leverde Penske-coureur Brad Keselowski ondanks alle ellende uiteindelijk toch nog zijn eerste seizoensoverwinning op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Keselowski R2 Burnout

Regerend kampioen Brad Keselowski is weer terug in Winner Circle's. Voor het
kampioenschap moet hij echter weer een jaar wachten. Maar ook overwinningen tellen.
Dit was zijn 10e Sprint Cup-zege.

Penske-pitstopkomedie bezorgt Brad Keselowski alsnog de zege
Een komedie van pitstopblunders leverde Penske-coureur Brad Keselowski ondanks alle ellende uiteindelijk toch nog zijn eerste seizoensoverwinning op. Tijdens een pitstop onder neutralisatie in de 87e ronde verliet Keselowski zijn pits met een niet goed aangezet wiel en een krik onder zijn auto. De Penske-coureur moest vervolgens opnieuw naar binnen om de krik te laten verwijderen. Na een neutralisatie in de 312e ronde opteerde Keselowski voor vier nieuwe Goodyears terwijl Kasey Kahne voor twee verse banden koos. In de 326e van de 334e ronde ging de Penske-coureur definitief aan de HMS Chevrolet voorbij.

Brad Keselowski: "Het werd een avond van niet opgeven. Wij moesten nogal wat hindernissen overwinnen. Hoewel wij over een goede auto beschikten hadden wij ons gewoon niet goed genoeg gekwalificeerd. Ik ben er niet zeker van of die auto zo goed was als die van Jimmie Johnson of Kasey Kahne. Ik racete echter nooit bij ze in de buurt. Maar toen crewchief Paul Wolfe voor vier banden koos begreep ik dat wij dicht tegen de kop zaten, wist ik dat ik ze kon hebben." Teambaas Roger Penske: "Ik dacht daar gaan we weer, maar we hebben natuurlijk wel Brad achter het stuur!"

Met vier verse banden sabelde Keselowski eerst Matt Kenseth in de 315e ronde neer en vervolgens moest Kasey Kahne er in de 317e ronde aan geloven. Kasey Kahne: "Ik was op twee banden en hij op vier. Daardoor was hij iets sneller. Maar aan de voorzijde was ik te "loose"(onderstuurd). Ik deed van alles om hem tegen af te houden, maar hij voerde enkele fraaie manoeuvres uit. Ik slaagde er niet in en daardoor kon hij mij passeren."

2013 Gordon Charlotte R2
Prachtige wedstrijd met weinig neutralisaties in Charlotte.

In de 307e ronde voerde Jimmie Johnson het veld met een voorsprong van meer dan twee seconden aan. Een neutralisatie beroofde hem eigenlijk van een goede klassering. Johnson herstartte als derde maar viel direct naar de zevende plek terug.

Keselowski is de eerste niet Chase gekwalificeerde-coureur die een wedstrijd wint. HMS-coureur Kasey Kahne eindigde als tweede en versloeg Matt Kenseth in een directe confrontatie. In de Chase-klassering behoudt JGR-Toyota coureur Kenseth de leiding in de puntenstand. Zijn teamgenoot Kyle Busch eindigde als vierde gevolgd door de Chevrolet van Kevin Harvick. De lange long runs tussen de neutralisaties zorgden ervoor dat er slechts 13 auto's in de top 10 eindigden.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 334 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 334 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
5. Kyle Busch Toyota 334 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 334 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 334 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
10. Carl Edwards Ford 334 ronden

2013 Johnson Pitstop
Perfecte pitstop bij Hendrick Motorsports met Jimmie Johnson.

Chase-stand
1. Matt Kenseth 2225 punten.2 Jimmie Johnson 2221 punten. 3.Kevin Harvick 2196 punten. 4. Jeff Gordon 2189 punten 5. Kyle Busch 2188 punten 6. Greg Biffle 2167 punten. 7. Kurt Busch 2166 punten. 8. Clint Bowyer 2162 punten. 9. Dale Earnhardt Jr. 2159 punten. 10. Carl Edwards 2158 punten. 11.Joey Logano 2150 punten. 12. Ryan Newman 2147 punten. 13.Kasey Kahne 2144 punten.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet