VLN

VLN: Tweede plek voor Patrick Huisman op de Nordschleife. Zege voor Busch-Audi Tweeling.

Patrick Huisman is samen met Klaus Abbelen, Sabine Schmitz en Henri Moser tijdens de voorlaatste wedstrijd met de Frikadelli Porsche GT3 RSR als tweede geëindigd. De tweeling Dennis en Marc Busch behaalden met een Audi R8 Ultra LMS hun eerste VLN-zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN/Jan Brücke

2013 Busch Busch  VLN Zege

Allereerste VLN-zege voor Dennis en Marc Busch.

Tweede plek voor Patrick Huisman op de Nordschleife. Zege voor Busch Audi Tweeling
De wedstrijd op de Nordschleife begon vanwege dichte mist met een behoorlijke vertraging. Al in de vorige wedstrijd zaten de privé-rijders Dennis en Marc Busch dicht tegen de overwinning aan. In een uiterst spannende slotfase wist de Busch-tweeling de Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3 achter zich te houden. Bandenproblemen zorgden ervoor dat Black Falcon-coureur Simonsen in de allerlaatste ronde van het gas moest en naar de vierde plek terugviel. De Frikadelli Porsche GT3 RSR van Huisman/Abbelen/Schmitz Moser en de BMW Z4 van Alzen/Wlazik/Kentenich.

De Frikadelli-Porsche beleefde in de allerlaatste ronde nog een benauwd moment toen Sabine Schmitz een langzamere deelnemer toucheerde.

Sabine Schmitz: "Een turbulent einde. Een misverstand. Dit kan voorkomen. Wij verloren belangrijke aërodynamische onderdelen. Onze Porsche was voelde vooral op de vooras erg licht aan en ik moest behoorlijk veel risico nemen om aan de finish te komen."

Uwe Alzen behaalde voor het eerst dit seizoen een podiumresultaat. Uwe Alzen: "Onze BMW was vanaf het seizoensbegin perfect. Maar om diverse redenen waren wij er tot nu toe niet in geslaagd om een podiumresultaat te behalen. Mogelijk had er een podiumplek in gezeten. Maar ook hiermee zijn wij uiterst tevreden.

De combinatie Christian Menzel/Wolfgang Kohler eindigde als zesde en waren daarmee de beste Cup-Porsche.

OPC Cup/Toyota TMG GT 86 Cup
In de OPC Cup behaalde Mario Merten(deze wedstrijd reed hij samen met Jürgen Nett) zijn derde achtereenvolgende overwinning. Hij won daarmee veel terrein op Jannik en Elvar Jurik die de puntenstand nog steeds aanvoeren. In de kwalificatie liep de Jurik Astra behoorlijk wat schade op maar kon door het TKS team nog op tijd in gereedheid gebracht worden. In de TMG GT86 Cup ging de zege naar de combinatie Jutta Beisiegel/Martin Tschornia/Alex en Wolfgang Kudrass. Bij de productieauto's ging de overwinning naar de Porsche Cayman S van Mathol Racing. De Noorse Nederlander Einar Thorsen eindigde samen met Siegried Venema en Carsten Ohlinger als tweede in de SP 6 klasse. Eveneens met een Porsche Cayman S.

Kampioenschap blijft spannend
Tijdens de allerlaatste wedstrijd over veertien dagen kunnen nog drie teams aanspraak op de titel maken. Vanuit de Clio-klasse hebben Groneck/Groneck nog titelkansen. Zij werden dit weekend tweede in hun klasse. Maar ook de Manthey Porsche van de combinatie Weiss/Kainz/Jacobs kan eveneens nog aanspraak op de titel maken. Bij de VLN Specials eindigden zij dit weekend slechts als negende. Een andere kanshebber is de 2.0 L Raeder Motorsport Audi TT RS van de combinatie Deegener/Breuer. Zij vielen dit weekend met een gebroken aandrijfas uit en hebben slechts een achterstand van 8.98 punten op hun naaste rivalen.
2013 Podium VLN
Tweede plek voor Huisman, tweede van links.


Uitslag
1. Dennis Busch/Marc Busch Audi R8 LMS Ultra 4.04.29.043 28 ronden
2. Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Huisman/Henri Moser Porsche 911 GT3 R + 1.02.478
3. Uwe Alzen/Philipp Wlazik/Niclas Kentenich BMW Z4 + '1.03.966
4. Andreas Simonsen/Marc Basseng SLS AMG Mercedes GT3 + 1.43.727
5. Martin Ragginger/Sebastian Asche Porsche 911 GT3 R + 3.03. 167
6. Wolfgang Kohler/Christian Menzel Porsche 911 GT3 Cup + 3.42.053
7. Adam Osieka/Steve Jans/Christopher Mies Porsche 911GT3 Cup + 5.59.761
8. Henry Walkenhorst/Ralf Oeverhaus/Stefan Aust BMW Z4 GT3 +6.14.301
9. Andreas Weisshaupt/Hannes Plesse/David Jahn Porsche 911 GT3 Cup op één ronde
10. Michael Zehe/Marko Hartung/Christian Hohenadel SLS AMG Mercedes GT op één ronde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet