Formula Renault 2.0

NEC Formule Renault 2.0: Oliver Rowland wint, Steijn Schothorst op plek twee

fr20 champagne 1504

Oliver Rowland heeft de eerste wedstrijd van de NEC Formule Renault 2.0 op zijn naam geschreven. Steijn Schothorst passeerde als tweede de finish nadat Raoul Owens in tweede positie liggend in de laatste ronde nota bene achter de safetycar spinde. De derde plaats viel in handen van Andrea Pizzitola. Met een vierde plaats stelde Matt Parry voortijdig de titel veilig.


Tekst: Remco Scheelings
Fotografie: Co van der Gragt, Chris Schotanus en Justin van Densen

480 start 6849

Een prachtig veld van 31 auto's aan de start bij de eerste race van het NEC Formule Renault 2.0. Op poleposition Oliver Rowland, op plaats twee gevolgd door Alfonso Celis. Met zijn tweede plaats in sessie één start Steijn Schothorst als enige Nederlander in het veld vanaf plaats vier.

fr20 rowland start 1284

 

 Bij de start is Rowland het beste weg en pakt de leiding, voor Celis en Schothorst die meteen de derde plaats overneemt van een minder goed wegkomende Roman Mavlanov. Met een snelle eerste ronde neemt Rowland meteen een paar meter voorsprong, terwijl Schothorst fel aandringt bij Celis. Raoul Owens heeft de vierde plaats overgenomen van Mavlanov. Titelkandidaat Matt Parry rijdt op een zevende plaats, op acht gevolgd door zijn achtervolger in de titelstrijd Jack Aitken.

fr20 schothorst owens 1313

Aan kop loopt Rowland steeds verder weg en omdat Schothorst op drie wordt aangevallen door Owens krijgt Celis op plaats twee lucht. Intussen valt Mavlanov weg en neemt Andrea Pizzitola plaats vijf over met op zes, zeven en acht de topdrie uit het kampioenschap Parry, Aitken en Dennis Olsen.
In de vijfde ronde weet Schothorst de tweede plaats van Celis over te nemen terwijl ook Owens de Mexicaan passeert en op drie ligt.

fr20 owens ss 1392

Terwijl Rowland al zeven seconden weg is, pakt Owens via de buitenkant van de Tarzanbocht de tweede plaats van Schothorst af. Voor Celis is de druk blijkbaar te groot want langzaam moet de Mexicaan meer plaatsen prijsgeven.

480 achter 5794

Na negen ronden heeft Rowland aan kop een gat geslagen van tien seconden naar Owens die meter voor meter afstand neemt van Schothorst.

fr20 pizzitola 1427

Op vier Pizzitola gevolgd door Parry, Celis, Aitken en Olsen. Maar ook deze plek is voor Celis niet weggelegd want de Mexicaan wordt eerst ingehaald door Aitken en Olsen om in de volgende ronde zelfs terug te vallen naar plek 14.

480 twee wielen 6991

Corinna Kamper op twee wielen

Omdat twee auto's in de grindbak terecht zijn gekomen ziet de wedstrijdleiding zich genoodzaakt om met nog vijf minuten op de klok de safetycar de baan op te sturen. Helaas kan de baan niet meer op tijd vrijgemaakt worden en finisht de race achter de safetycar. Maar dat wil niet zeggen dat de volgorde hetzelfde blijft. Weliswaar passeert Rowland als winnaar de finish, maar in de laatste ronde spint Owens achter de safetycar waardoor Schothorst de tweede plaats in de schoot geworpen krijgt.

480 groep 5876

Derde wordt daarmee Pizzitola. Met een vierde plaats pakt Parry meer dan genoeg punten om de titel in het NEC Formule Renault 2.0 voortijdig veilig te stellen. Zijn enige belager, Aitken, legt beslag op plaats vijf en Olsen op zes. De gespinde Owens eindigt uiteindelijk als 20ste.

480 steijn 5864

Het zegt veel over de instelling van Schothorst dat de McGregor-piloot niet tevreden is met zijn tweede plek. "We moeten de auto vanavond goed gaan nakijken want er zit geen snelheid in. Met een verschil van 0,1 seconde op Rowland kan ik leven maar dat ik moet vechten om plek twee met Owens en zover achter Rowland kan niet, zeker niet op een circuit dat ik zo goed ken. Morgen moet het sneller."

fr20 podium 1503

Uitslag race 1 NEC Formule Renault 2.0
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 12 oktober 2013
1. Oliver Rowland (GBR), Manor MP Motorsport 14 ronden
2. Steijn Schothorst (NED), Josef Kaufmann Racing + 1.538
3. Andrea Pizzitola (FRA), ART Junior Team + 2.079
4. Matt Parry (GBR), Fortec Motorsport NEC + 2.272
5. Jack Aitken (GBR), Fortec Motorsport NEC + 2.964
6. Dennis Olsen (NOR), Josef Kaufmann Racing + 3.340.
7. Jakub Dalewski (POL), JD Motorsport + 4.170
8. Roman Beregech (RUS), Fortec Competition + 4.373
9. Ryan Tveter (USA), Fortec Competition + 4.721
10. Roman Mavlanov (RUS), RC Formula + 8.795
11. Tanart Sathienthirakul (THA), ART Junior Team + 9.157
12. Alberto Di Folco (ITA), ART Junior Team + 9.712

 

480 start achterin 5790

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet