NASCAR

NASCAR: Overtuigende zege voor Kevin Harvick in Kansas

RCR-coureur Kevin Harvick behaalde met zijn Chevrolet een overtuigende overwinning in Kansas. De wedstrijd in Kansas telde een record van maar liefst 15 neutralisaties.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Winnaar Harvick Kansas2
Winst vanaf pole voor Kevin Harvick. De RCR-coureur deed uitstekende zaken in Kansas.

Overtuigende zege voor Kevin Harvick in Kansas
Kevin Harvick behaalde met zijn RCR Chevrolet in Kansas een overtuigende zege. De wedstrijd eindigde zoals hij begonnen was. Harvick versloeg zijn concurrenten Kurt Busch en Jeff Gordon met een voetbalstadion voorsprong. Achter Harvick volgden Joey Logano, Carl Edwards en Jimmie Johnson. Het verschil tussen Chase-leider Matt Kenseth en Johnson bedraagt nu slechts drie punten.

Voor Harvick betekende het zijn derde Sprint Cup-overwinning dit seizoen en de 22e uit zijn carrière. Het verschil tussen Chase-leider Matt Kenseth en Kevin Harvick bedraagt nog slechts 25 punten. Opvallend genoeg gedroeg Harvick's auto zich in "clean air" totaal anders dan in "het verkeer"

Kevin Harvick: "Het is natuurlijk fantastisch om vanaf pole de wedstrijd te winnen. Hiermee bepaalden wij onze eigen lot en wij hebben gedaan wat we moeten doen om de titel te winnen. Wij hebben er echt plezier in. Het leek wel of ik twee verschillende auto's beschikte. Als ik op kop reed was die auto fantastisch, maar in het verkeer had ik veel moeilijkheden."

In de 87e ronde besloot zijn crewchief Gil Martin Harvick, onder neutralisatie voor een crash van Justin Allgaier en Ryan Newman, op de baan te houden. En deze beslissing legde eigenlijk de basis voor de overwinning.
Jimmie Johnson had met zijn HMS-Chevrolet andermaal een sterke run maar moest twee ronden voor het einde met sterke vibraties afhaken. Hij eindigde nog als zesde.


Jimmie Johnson: "Een gekke dag. Veel herstarts. Neutralisatie op neutralisatie en je weet eigenlijk niet waarom, Ik kwam terug maar twee ronden voor het einde begon die auto te schudden. Ik dacht werkelijk dat het over was. Ik kroop richting finish en kon Paul Menard nog net achter mij houden."

2013 Pitlane Kansas 2
Uitstekend pitwerk bij RCR voor Kevin Harvick.

Kyle Busch was de grootste verliezer dit weekend. Door een crash in de 199e ronde moest de JGR-coureur veel punten inleveren en zag zijn titelkansen aardig slinken.

Chase-leider Matt Kenseth eindige als elfde en de voorsprong op Jimmie Johnson in de Chase-stand bedraagt nog slechts drie punten. Kenseth beklaagde zich het gehele weekend over een gebrek aan grip. Zeker aan de rechterkant van zijn Toyota. Na de laatste herstart klom Kenseth nog vier plaatsen op. Daardoor kon hij zijn voorsprong in de Chase stand nog behouden.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
2. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
4. Joey Logano Ford 267 ronden
5. Carl Edwards Ford 267 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
7. Paul Menard Chevrolet 267 ronden
8. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 267 ronden
9. Marcos Ambrose Ford 267 ronden
10. Aric Almirola Ford 267 ronden

Chase naar de Cup Top 13
1. Matt Kenseth 2183 punten. 2. Jimmie Johnson 2180 punten. 3. Kevin Harvick 2158 punten. 4. Jeff Gordon 2151 punten. 5. Kyle Busch 2148 punten. 6 Greg Biffle 2139 punten. 7.Kurt Busch 2136 punten. 8. Dale Earnhardt Jr. -2129 punten. 9.Clint Bowyer-2128 punten. 10. Joey Logano-2124 punten. 11. Carl Edwards 2123 punten. 12. Ryan Newman 2110 punten. 13. Kasey Kahne 2100 punten.

2013 Gordon Bush Kansas 2
Fraai gevecht tussen Jeff Gordon en Kurt Busch om de tweede plek in Kansas.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet