IndyCar

Indycar: 20e Indycar-zege Will Power in Houston. Crash Franchitti legt schaduw over puntenwinst Dixon

Penske-coureur Will Power heeft in Houston zijn 20e Indycar-wedstrijd gewonnen. Ganassi-coureur Scott Dixon eindigde als tweede en nam daarmee de leiding in de puntenstand van Power's teamgenoot Helio Castroneves over. Dit betekent dat de titelstrijd op 19 oktober in Fontana beslist gaat worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Honda Racing USA

2013 Power Houston

De verkeerde Penske-coureur won eigenlijk in Houston R2.

20e Indycar-zege Will Power in Houston. Crash Franchitti legt schaduwkant over puntenwinst Dixon

Met een overwinning in R1 en een tweede plek in de tweede wedstrijd deed Ganassi-coureur Scott Dixon uitstekende zaken in Houston. Helio Castroneves kwam met een voorsprong van maar liefst 49 punten naar Houston maar verliet het strijdveld met 25 punten achterstand. In de eerste wedstrijd verloor Castroneves maar liefst negen ronden door een versnellingsbakprobleem. In de tweede wedstrijd werd de Braziliaan al in de openingsfase door diezelfde bak genekt. In de 47e ronde keerde Castroneves met een hopeloze achterstand van meer dan 36 ronden terug op de baan. Hij werd als 23e geklasseerd.

Helio Castroneves: "Dit seizoen hebben wij veel geluk gehad. Maar dit weekend is de droom van iedereen een interessant scenario geworden. Ik vertel één ding. Dit team is het bewijs dat zij het nooit op zullen geven en ik heb er vertrouwen in dat zij er in Fontana alles aan zullen doen om het waar te maken." Tot aan Houston eindigde Castroneves twaalf achtereenvolgende keren in de Top 10.

Will Power nam in de 40e ronde de leiding en behaalde zijn tweede overwinning dit seizoen. Ver achter Power crashten Dario Franchitti, Takuma Sato en EJ Viso. R1 Polesitter had de curbstones geraakt waardoor hij vertraagde. Een paar auto's konden hem nog passeren, maar Franchitti kon geen kant op en lanceerde zichzelf over de auto van de Japanner heen.

2013 Dario Houston actie
Dario Franchitti in actie op het stratencircuit van Houston.

Scott Dixon die naast Helio Castroneves vanaf de eerste startrij vertrok: "Een tweede overwinning zou mooi geweest zijn. Een aardig weekend. Goed voor de punten." Andretti Autosport-coureur James Hinchcliffe behaalde zijn eerste podium sinds Iowa in juli. Sebastien Bourdais reed een uitstekende wedstrijd. Hij boekte gedurende de wedstrijd behoorlijk veel progressie. Vanaf een dertiende startplek eindigde hij als vijfde. De Spanjaard Oriol Servia deed het nog beter. Vanaf een 21e startplek maakte hij maar liefst veertien plaatsen goed en eindigde als zevende.

Uitslag
1. (9) Will Power, Dallara-Chevy, 90, Ronden
2. (2) Scott Dixon, Dallara-Honda, 90, Ronden
3. (8) James Hinchcliffe, Dallara-Chevy, 90, Ronden
4. (6) Justin Wilson, Dallara-Honda, 90, Ronden
5. (13) Sebastien Bourdais, Dallara-Chevy, 90, Ronden
6. (3) Simon Pagenaud, Dallara-Honda, 90, Ronden
7. (21) Oriol Servia, Dallara-Chevy, 90, Ronden
8. (10) Charlie Kimball, Dallara-Honda, 90, Ronden
9. (16) Mike Conway, Dallara-Honda, 90, Ronden
10. (17) Simona De Silvestro, Dallara-Chevy, 90, Ronden

2013 Power podium HoustonAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet