IndyCar

Indycar: Dario Franchitti en Indycar door het oog van de naald in Houston

Dario Franchitti en Indycar kropen in Houston door het oog van de naald. Voor de huidige generatie Indycar-coureurs bijna een herhaling van Dan Wheldon's crash in Las Vegas twee jaar geleden. Ook was er duidelijk een overeenkomst met de Johansson/Krosnoff crash in Toronto in 1996. Die liep beduidend minder af.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Honda Racing

2013 Clean Up Houston

Dario Franchitti en Indycar door het oog van de naald in Houston
Een sterk vertragende Takumo Sato loste in Houston een kettingreactie uit. De Dallara Honda van Dario Franchitti kon geen kant op en lanceerde zichzelf over de Japanner heen. De huidige generatie Indycars hebben aan de achterzijde een zodanige constructie dat "wielcontact" op de ovals eigenlijk uit den boze is. Maar dit was eenvoudig niet te vermijden omdat Franchitti's Dallara Honda eigenlijk door het snelheidsverschil meer over de auto van Sato "heen klom" Graham Rahal was één van de eerste coureurs die ter plaatse was. "Toen ik dit zag kwam de herinneringen van Las Vegas direct weer naar boven. Het lag overal bezaaid met brokstukken. Ik hoopte alleen maar dat iedereen OK was."
aldus Rahal.

Ook de vanghekken staan weer ter discussie. "Onze grootste zorg is dat een hekwerk het begeeft en naar beneden stort" aldus Rahal. Graham Rahal: "Ik kwam daar samen met Simona de Silvestro op volle snelheid aangereden. Het enige dat ik mij kan herinneren is dat iedereen stopte. Simona en ik waren behoorlijk aangeslagen." Na de NASCAR Nationwide crash van Kyle Larson op Daytona stonden de Amerikaanse veiligheidsconstructies al eerder ter discussie. Franchitti twitterde toen dat het tijd wordt dat zowel Indycar als NASCAR actie moesten ondernemen.

Rahal merkte tevens op dat het DW12 chassis volledig intact was gebleven. De brandweer van Houston bevestigde dat 13 mensen bij het incident lichte verwondingen hadden opgelopen. Twee personen, waaronder een official moesten naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Franchitti liep bij het ongeluk een lichte hersenschudding, twee gebroken wervels en een rechter gebroken enkel op. De coureur werd uren na het incident in het Memorial Hermann Texas Medical Center aan zijn verwondingen behandeld. Volgens welingelichte bronnen moet de Schot nog een nacht ter observatie blijven. Indycar kroop andermaal door het oog van de naald.

2013 Dario concentratie Houston
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet