NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson doet in Dover goede zaken!

Vijfvoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson deed op de Monster Mile in Dover uitstekende zaken. Mogelijk ligt er nu zelfs een zesde titel in het verschiet.De Hendrick Motorsports-coureur versloeg zijn teamgenoot Dale Earnhardt Jr. op strategische wijze en pakte de vijfde Sprint Cup-overwinning dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Start Race Dover
Start van een prachtige wedstrijd op de Monster Mile in Dover.


Jimmie Johnson doet in Dover goede zaken
Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson deed in Dover uitstekende zaken. De Hendrick Motorsports-coureur versloeg zijn teamgenoot Dale Earnhardt Jr. op strategische wijze en behaalde zijn vijfde Sprint Cup-overwinning dit seizoen. Tevens zijn 65e. Op de Monster Mile behaalde hij zelfs een record achtste overwinning. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met de NASCAR legendes Richard Petty en Bobby Allison die eveneens achtmaal op de Monster Mile zegevierden.

De Hendrick Motorsports-coureur had al een voorsprong van meer dan vijf seconden op zijn concurrenten opgebouwd toen de wedstrijd in de 371e ronde vanwege een rubberen veer in Turn 3 kortstondig geneutraliseerd moest worden. Een welkom geschenk voor de koplopers want met uitzondering van Clint Bowyer's Toyota zouden de meeste deelnemers mogelijk brandstof tekort gekomen zijn. De beide Hendrick Motorsport coureur opteerden voor een verschillende strategie. Johnson koos voor twee rechter banden terwijl Earnhardt voor een verse set Goodyear's koos.

Jimmie Johnson: "In de training werkten twee banden uitstekend. Maar eigenlijk had ik ook wel vier banden gewild. Toen ze met vier verse banden achter mij reden was ik ervan overtuigd dat ik mijn handen vol zou hebben. En dat had ik ook! Dale Junior reed een beer van een wedstrijd en alleen mijn positie op de baan gaf mij het voordeel dat ik hem af kon houden!"
Earnhardt Jr. herstartte in de 375e ronde als vierde maar schoot als een raket naar de tweede plek. Maar hij kon met geen mogelijkheid aan zijn teamgenoot voorbij. Earnhardt Jr. moet het inmiddels alweer 48 races zonder overwinningen stellen.

Earnhardt Jr. verloor de leiding in de wedstrijd toen hij bij een reguliere stop de ingang van de pitlane miste. Door deze blunder verloor Earnhardt Jr. 13 seconden en ook nog eens zeven plaatsen. Een neutralisatie in de 164e ronde bracht het veld weer bij elkaar en stelde Earnhardt Jr. in staat om weer aansluiting bij de leiders te vinden. Later verloor Earnhardt Jr. ook nog eens tijd in de pitlane omdat hij achter Mark Martin's Chevrolet gas moest terugnemen. Dale Jr. erkende achteraf dat zonder de incidenten de wedstrijd wel eens een totaal ander verloop gehad zou kunnen hebben.

2013 Johnson Dover 2
Jimmie Johnson op weg naar zijn zesde Sprint Cup titel???

Earnhardt Jr: "Als je naar het totaalplaatje van de wedstrijd terugkijkt, heeft dit ons nogal wat gekost. Zeker door de blunder die ik beging om de pitingang te missen. Als ik toen geen terrein verloren had, had ik waarschijnlijk de wedstrijd wel gewonnen. De andere pitstop was eigenlijk niet zo'n "big deal". Ik denderde zo snel mogelijk de pitlane binnen maar trof Mark Martin voor me, die zeker 20 km. langzamer reed. Het zou moeilijk geweest zijn om mij te passeren. Net zo moeilijk als om Jimmie Johnson in te halen"

Grote verliezers in deze Chase-wedstrijd waren Kurt Busch en Carl Edwards. Busch verloor twee ronden na een vroege stop en eindigde als 21e. In de Chase-stand viel hij naar de negende plek terug. Edwards, die voorafgaande aan de wedstrijd de vierde plek in de Chase-stand bezette moest in de 377e ronde met een technisch defect naar binnen en werd als 35e geklasseerd. In de puntenstand kelderde hij maar liefst zeven plaatsen en viel naar de elfde plek terug. Hoewel Matt Kenseth nog aan de leiding staat leverde hij qua punten fors in.

Uitslag
1. Jimme Johnson Chevrolet 400 ronden
2. Dale Earnhart Jr. Chevrolet 400 ronden
3. Joey Logano Ford 400 ronden
4. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
5. Kyle Busch Toyota 400 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
9. Greg Biffle Ford 400 ronden
10.Clint Bowyer Toyota 400 ronden

2013 Dover Earnhardt Jr 2
Slechte stops van Earnhardt Jr. kostte hem de zege.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet