NASCAR

NASCAR: Penske-coureur behaalt vierde achtereenvolgende Nationwide-zege in Dover

Penske-coureur Joey Logano heeft op de Monster Mile in Dover zijn vierde achtereenvolgende Nationwide-zege behaald. De Penske-coureur versloeg Kyle Larson met een verschil van ruim 14.590 secs. Kevin Harvick eindigde als derde op ruim 24 seconden achterstand.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Joey Logano VL Dover

Vierde achtereenvolgende zege voor de No 22. Penske Ford. Maar waarschijnlijk volgen er sancties omdat rijhoogte niet in orde was.

Penske-coureur Joey Logano behaalt vierde achtereenvolgende Nationwide-zege in Dover
Met de Penske No 22 Ford Mustang, die afwisselend door Logano himself, Brad Keselowski, A.J. Allmendinger en Ryan Blaney bemand wordt, behaalde Joey Logano zijn derde Nationwide-zege dit seizoen en de vierde achtereenvolgende Dover-overwinning. Hoewel Logano in 2009 tijdens de Sprint Cup-wedstrijd behoorlijk crashte, beschouwt de Penske-coureur het nog steeds als zijn favoriete circuit. In totaal heeft Logano nu 21 NASCAR-overwinningen op zijn naam staan.

Joey Logano: "Het is natuurlijk ontzettend "cool" om hier viermaal gewonnen te hebben. Voor mij is dit, sinds dat ik hier kom, mijn favoriete circuit. Dat bleef het zelfs ook na 2009 toen ik crashte. Ik denk dat ik dit vandaag wel heb laten zien."

Tijdens de nakeuring werd ontdekt dat aan de voorkant de rijhoogte aan beide zijde te laag was. NASCAR zal de zaak verder bestuderen en eventuele sancties kunnen aan het begin van deze week verwacht worden Kyle Busch beschikte zeker in de aanvangsfase over de snelste auto maar Busch besloot de twee eerste neutralisaties in de eerste 35 ronden niet naar binnen te gaan. Toen een derde neutralisatie uitbleef was Busch genoodzaakt om in de 87e ronde onder groen naar binnen te komen. Het maakte hem eigenlijk kansloos.

Logano echter ging tijdens de tweede neutralisatie in de 37e ronde naar binnen en maakte pas zijn tweede stop, onder groen, in de 116e ronde. In de 37e ronde besloot zijn team ook veranderingen aan te laten brengen. En vanaf dat moment was Logano eigenlijk onverslaanbaar en niet meer te houden. Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed de Penske er 106 ronden aan de leiding. Ook de laatste 59 ronden nam hij voor zijn rekening.

Bij de reguliere pitstopcyclus in de 124e ronde had Kyle Busch bijna een voorsprong van meer dan 10 seconden opgebouwd. Logano, die op vers rubber reed naderde met rasse stappen. In de 142e ronde passeerde de Penske-Ford-coureur Kyle Busch en bouwde een voorsprong van meer dan vier seconden op.

Logano: "Toen ik in de 117e ronde op vers rubber naar buiten kwam liet ik mijn crewchief weten dat dit het punt was waar ik wilde zijn. Het enige dat je hier nodig hebt is een auto die goed gaat en zelfs in het verkeer hoef je hier absoluut geen snelheid te verliezen. Maar als die auto wat "loose" is en je probeert een gelapte deelnemer in te halen dan blijf je toch in het verkeer vast hangen.Mijn crewchief had gelijk. Maar om in deze Nationwide-wedstrijden over een snelle auto te kunnen beschikken is al één ding."In de 176e ronde moest Kyle Busch definitief naar binnen en viel naar de veertiende plek terug. Uiteindelijk eindigde hij nog als achtste.

Hornish levert in
Sam Hornish Jr. kreeg voor te snel rijden in de pitlane in de 117e ronde een "drive-through" opgelegd. Het kostte hem waardevolle kampioenschapspunten. Hornish Jr. verliet Dover met een puntenvoorsprong van slechts vier punten op zijn naaste rivaal Austin Dillon. Het verschil tussen beide coureurs bedraagt nog maar vier punten

De laatste 160 ronden vonden probleemloos onder groen plaats. Het Penske team beschikte nog maar over beperkte mogelijkheden om strategische beslissingen te nemen. Kevin Harvick was ervan overtuigd dat de gesteldheid van het circuit er ook toe leidde dat er lang onder groen geracet kon worden.

Kevin Harvick: "Als de auto's werkelijk moeilijk te besturen zijn moet je ze wel langzamer maken. Maar er is weinig kans dat dit gaat gebeuren. Niets kan mij meer verrassen. Vanuit de Sprint Cup weet ik dat er zelfs wedstrijden zonder neutralisatie zijn geweest. Het is lang geleden maar wel gebeurd."

2013 NW Start Dover
Start van de Nationwide-wedstrijd in Dover.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 200 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
4. Brian Vickers Toyota 200 ronden
5. Elliott Sadler Toyota 200 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
7. Parker Kligerman Toyota 200 ronden
8. Kyle Busch Toyota 200 ronden
9. Trevor Bayne Ford 200 ronden
10. Mike Bliss Toyota 200 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet