GT

GT: Dubbele Ford zege in ADAC GT Masters Finale Hockenheim. Alessi/Kellwitz kampioen

De Lambda Performance Ford GT van de combinatie Frank Kechele/Dominik Schwager pakte in het ADAC GT afsluitingsweekend de volledige buit. Kechele/Schwager schreven beide races op hun naam terwijl de Corvette Z06.R GT3 van de combinatie Kellwitz/Alessi de titel won. Vooral in de tweede wedstrijd moesten zij er voor vechten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Sport

2013 Alessi Kellwitz titel
De Callway Corvette van de combinatie Alessi/Kellwitz ondanks inhaaljacht op weg naar de titel.

Dubbele Ford zege in ADAC GT Masters Finale Hockenheim
De eerste wedstrijd op zaterdag begon met twee gigantische crashes.Direct bij de start crashte de Corvette van de 55-jarige Gerd Beisel tegen de muur terwijl Rahal Frey al na code Rood in de "Ameisenkurve" met haar Audi R8 LMS over de kop ging. De Zwitserse Frey bleef ongedeerd terwijl Beisel ter observatie naar het ziekenhuis moest worden gebracht.Na een onderbreking van meer dan een half uur vond er voor de resterende 40 minuten een herstart plaats. Kechele nam direct de kop met de SLS AMG Mercedes GT3 van Maximilian Götz in zijn kielzog. Met een voorsprong van meer dan vijf seconden nam Dominik Schwager het stuur over. In 2012 won Schwager eveneens de laatste wedstrijd en wist dit jaar de Polestar Racing SLS AMG GT3 met een voorsprong van 7.3 seconden te verslaan.

Frank Kechele: "Ik heb voor een stressvrije wedstrijd in de openingsfase enorm gepusht." Daarvan profiteerde Schwager in het tweede wedstrijdgedeelte. Dominik Schwager: "Frank heeft de auto met een goede voorsprong overgedragen. Beslist niet mijn zwaarste wedstrijd. Eigenlijk is onze overwinning niet het belangrijkst, wel dat de beide ongevallen in de eerste ronde zonder kleerscheuren verlopen zijn." Voor de wedstrijden op zondag hadden de Corvette van Alessi/Kellwitz en de SLS AMG GT3 Mercedes van Buhk/Götz de beste papieren.


2013 Polarweiss Hockenheim
Een technisch defect velde de Mercedes van de combinatie Buhk/Götz.

Meesterlijke inhaalrace bezorgt Alessi/Kellwitz de titel

Na een touché van de DB Motorsport BMW Z4 van Simon Knap spinde de Corvette van Daniel Kellwitz in de Spitzkehre. Vanaf een voorlaatste plek wist Kellwitz weer de aansluiting richting koplopers in de Top 10 te vinden. In de 14e ronde kreeg de wedstrijd echter een dramatische wending toen de SLS AMG GT3 van Andreas Buhk met motorpech aan de kant moest. Vanaf dat moment hoefde de Corvette alleen nog maar te eindigen.

Daniel Kellwitz: "Na de spin in de eerste ronde had ik het voor een moment opgegeven. Kon het echter niet geloven dat we op deze manier de titel zouden verliezen en ben in de aanval gegaan. Mijn snelheid was goed en alle andere rijders waren erg fair en hebben direct plaats gemaakt en hebben mij bij mijn inhaaljacht niet geblokkeerd. Het werd trouwens ook wel een keer tijd dat wij de titel zouden behalen. Het had toch weer niet moeten gebeuren dat we titel weer in de laatste wedstrijd verloren hadden.

2013 Bleekemolen Pole
Jeroen Bleekemolen kon zijn pole jammer genoeg niet verzilveren.

Alessi kwam na de finish woorden tekort: "Ik ben sprakeloos en kan nog steeds niet omvatten wat er vandaag gebeurd is. In mijn racecarrière heb ik al zoveel meegemaakt en ik dacht na de spin van Daniel in de eerste ronde dat het ook nu weer niet zou lukken. De Autosportgod heeft kennelijk toch nog zijn mening veranderd. Na de inhaaljacht van Daniel kreeg ik weer hoop. Na de pech van de Mercedes konden wij het tempo vertragen."aldus de kersverse kampioen

Polesitter Jeroen Bleekemolen voerde 22 ronden lang met een Callaway Competition Corvette Z06.R het veld aan. Na de reguliere pitstop nam Toni Seiler de leiding over, maar die viel al snel terug en uiteindelijk uit. In de eerste wedstrijd was de combinatie Bleekemolen/Seiler slechts als vijftiende geëindigd. In de slotfase kwam de Ford van Kechele/Schwager nog even druk te staan van de tweede ABT Audi's maar het speelde geen rol van betekenis meer. Met een tweede en derde plek stelde het team van Christian Abt de teamtitel veilig. In de "Gentle(wo)men" klasse ging de titel naar de Deense Christina Nielsen.
In de eerste wedstrijd eindigde het team van DB Motorsport als zesde en in de tweede race zat er voor de combinatie Knap/Den Boer met de BMW Z4 GT3 niet meer dan een elfde plek in.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet