VLN

VLN: Schitterend Nordschleife debuut Nick Catsburg

Nick Catsburg heeft met Team Marc VDS een schitterend Nordschleife debuut gemaakt. Direct bij zijn eerste kennismaking zegevierde de Nederlander samen met Maxime Martin. De combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman eindigde als tweede. Een dubbel Nederlands podium dus.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Chris Schotanus

480 catsburg actie 5875
Niki Catsburg op weg naar zijn eerste Nordschleife-overwinning.

Schitterend Nordschleife debuut Nick Catsburg
Nick Catsburg heeft op de Nordschleife een schitterend VLN-debuut gemaakt. De Nederlander zegevierde direct bij zijn eerste kennismaking met de "Groene Hel". In een dramatische slotfase sloeg de Team Marc VDS toe. Vijftien minuten voor het einde viel de leidende Manthey Porsche van de combinatie Jochen Krumbach/Marco Holzer/Lucas Luhr met een technisch defect uit, maar ook de op de tweede plek liggende Audi R8 LMS Ultra van Dennis en Marc Busch kwam zonder brandstof te staan. De kopposities veranderden daardoor rigoreus. Na veel pech eindigde de Dörr McLaren MP4 GT3 in handen van Rudi Adams en Arno Klasen voor het eerst op het podium.

Uwe Alzen pakte met een fabelachtige tijd van 8.01.069 voor deze circuitconfiguratie de pole. Alzen kon zijn snelle tijd wederom niet in een overwinning verzilveren. De BMW Z4 GT-coureur gleed op het baangedeelte Eschbach van de baan en moest opgeven. Omdat de SLS AMG GT3 Mercedes van Jan Seyffarth/Lance David Arnold in een gevarenzone de snelheidslimiet niet respecteerde verloren zij een ronde en werden naar de derde plek teruggezet.

480 catsburg stapt in 5946
Catsburg neemt het stuur over van ploeggenoot Maxime Martin.

Maxime Martin: "Op het einde hadden wij eigenlijk wel een beetje geluk. Maar wij reden een goede wedstrijd en hebben de overwinning absoluut verdiend. De BMW liep perfect en alle lof voor mijn teamcollega Nick Catsburg die direct bij zijn Nordschleife debuut een sterke prestatie geleverd heeft." Voor beide Team Marc VDS was het de eerste overall overwinning op de Nordschleife. BMW behaalde in de VLN haar 35e overalloverwinning.

Goed resultaat Huisman en Dörr Motorsport
Patrick Huisman eindigde met Klaus Abbelen en Sabine Schmitz als tweede en was eveneens vol lof over de prestatie van Abbelen. "Klaus heeft een prachtige stint gereden en hij heeft zichzelf in de laatste paar races extreem verbeterd." Een aantal snelle rondetijden onderstreepten dit resultaat.
Eveneens opluchting bij Dörr Motorsport. Voor de eerste maal behaalde de McLaren MP4 GT3 een podiumplek.VLN specialist Arno Klasen: "Het gehele team is ondanks een groot aantal tegenslagen altijd in het project blijven geloven. Wij hebben ons portie pech wel gehad. Maar om aansluiting naar de kop te maken moeten we nog wel een aantal stappen maken." De Ford GT van de combinatie Jürgen Alzen/Artur Deutgen eindigde als vierde gevolgd door de Ferrari F458 GT van Pierre Ehret en Arnold Matschull.

480 huisman 6487
Prachtige tweede plek voor de combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman

In de kampioenschapsstand is de spanning om te snijden. De Renault Clio van Dirk en Tim Groneck leidt de puntenstand. Daarachter volgt de Raeder Motorsport Audi TT RS van Christoph Breuer/Elmar Deegener. En op de tweede plek bevindt zich de Manthey Porsche van de combinatie Michael Jacobs/Oliver Kainz/Georg Weiss. Het verschil tussen beiden bedraagt slechts 0.23 punten.
In de Opel Astra OPC klasse ging de overwinning naar de combinatie Mario Merten/Ulrich Andree terwijl in de Toyota TG86 Cup de overwinning naar de combinatie Arne Hoffmeister/Rob Thompson/Angus Chapell ging.


Uitslag
1. Maxime Martin/Nick Catsburg BMW Z4 GT 3 4.04.29.028
2. Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Huisman Porsche 911 GT3R + 53.710 secs.
3. Rudi Adams/Arno Klasen McLaren MP4 GT3 + 5m28.846 secs.
4. Jürgen Alzen/Artur Deutgen Ford GT + 6m07.973 secs.
5. Pierre Ehret/Alexander Mattschull Ferrari F458GT3 + 7m.723.633 secs.
6. Mike Stursberg/Hans Riegel Porsche 911 GT3 R + 7m737.138 secs.
7. Wolfgang Kohler/Christian Menzel Porsche 911 GT3 + 7m45.183 secs
8. Georg Weiss/Oliver Kainz/Jochen Krumbach/Michael Jacobs + 7m49.970 secs.
9. Henry Walkenhorst/Ralf Oeverhaus BMW Z4 GT3 + 7.55.032 secs.
10. Markus Paltalla/Stefan Landmann/Hendrick Still Porsche 911 GT3 Cup op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet