Porsche Cups

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Jeffrey van Hooydonk bekroont kampioenschap met tweede zege

pgccb r3 podium

Jeffrey van Hooydonk heeft samen met zijn teamgenoot Hunter Abbott de hoofdrace in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux gewonnen. Hoewel de vanaf poleposition gestartte Hunter Abbott al snel Christiaan Frankenhout aan zich voorbij zag komen, kon Van Hooydonk in het tweede deel van de race weer orde op zaken stellen. De voorsprong van Max van Splunteren slonk zienderogen, naar later bleek door een kapot differentiëel dat er uiteindelijk voor zorgde dat de jonge coureur zijn auto langs de baan moest stilzetten. Xavier Maassen en Carlos Rivas werden tweede, Melroy Heemskerk en Roger Hodenius mochten op de laatste trede van het podium plaatsnemen.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Co van der Gragt


Hunter Abbott en Jeffrey van Hooydonk hadden elk in de kwalificatie de snelste rondetijd gereden en dus mochten zij ook in de hoofdrace vanaf pole starten. Dit keer was Christiaan Frankenhout de directe tegenstander van Abbott en ook nu moest de Brit toelaten dat hij gepasseerd werd door een Nederlander. Frankenhout reed in de volgende ronden goed weg, om zijn teamgenoot zo op een comfortabele voorsprong te laten beginnen aan de tweede stint.

Ook Xavier Maassen kon langs Abbott komen, Heemskerk bleef tot aan de pitstop achter de DVB-rijder. Abbott en Heemskerk kwamen als eerste binnen voor de rijderswissel, Frankenhout volgde een ronde later. Max van Splunteren begon zijn race met een mooie voorsprong, maar achter hem is Van Hooydonk aan een flinke opmars begonnen. De snelle Belg passeert eerst Carlos Rivas, die het stuur heeft overgenomen van Maassen. Vervolgens rijdt hij met reuzensprongen naar Van Splunteren toe, hij is ruim 2 seconden per ronde sneller dan de raceleider.


pgccb r3 ha jvh

In de 22e ronde zit Van Hooydonk op de bumper van Van Splunteren, maar er langs komt hij nog niet zo makkelijk. Na enkele ronden proberen zet Van Hooydonk zijn Porsche bij het uitkomen van de Tarzanbocht aan de binnenzijde naast die van Van Splunteren. Dan komt de aap uit de mouw, de Porsche van Van Splunteren valt stil en teleurgesteld zet de coureur zijn auto in het gras van de Gerlachbocht. Het differentiëel blijkt kapot te zijn.

In de resterende drie ronden rijdt Van Hooydonk rustig naar zijn tweede zege van het weekend, Rivas wordt tweede en Hodenius komt als derde over de finish.

Uitslag race 3 Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
DTM Zandvoort, zondag 29 september 2013
1. Hunter Abbott / Jeffrey Van Hooydonk, DVB Racing, 27 ronden
2. Xavier Maassen / Carlos Rivas, Speedlover +1:28
3. Melroy Heemskerk / Roger Hodenius, NGT +1:35
4. Bert Longin / Frank Beliën, First Motorsport +1 ronde
5. Nicolas Van Dierendonck / Olivier Van Oost, Thems racing by Powercars +1 ronde

 

pgccb r3 podium am


6. Jean-Francois Olivier / Nicolas Léonard, Team Allure +1 ronde
7. Christiaan Frankenhout / Max van Splunteren, Porsche Groep Zuid +3 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet