Supercar Challenge

Supercar Challenge: Henk Thuis blijft Martin Short net voor in natte eerste race Superlights op Spa

130929 sl race1 thuis

Op zondagmorgen stond bij het Racing Festival op Spa-Francorchamps de eerste race van de Superlights op het programma. Ondanks goede weersvoorspellingen was het voorafgaand aan de race gaan regenen, waardoor de natte baan voor alle coureurs weer een flinke uitdaging was.

Tekst en foto's: Supercar Challenge

De gebroeders De Val ontbraken bij de start omdat bij hun Wolf in de opstelronde al brand uitbrak. Het brandje kon op de startgrid wel meteen geblust worden maar de auto moest daarna naar de pitstraat voor verdere controle. De Val kon daarna wel de race vanuit de pitstraat starten.

130929 sl race1 deval

Bij de start van de race was Bellarosa er meteen als een haas vandoor. Martin Short volgde op de tweede plaats, maar Henk Thuis zag meteen in La Source zijn kans schoon en pakte daar de tweede plaats van Martin Short over.

Bellarosa kon in de eerste ronde meteen vier seconden uitlopen op achtervolger Thuis, die op zijn beurt ook meteen aan gaatje kon slaan richting Short. Bij de CN-prototypes was de beste start voor de Norma van het duo Houthoofd/Van Hover, gevolgd door de Norma van Declercq en Daniels. Daarachter was de Wolf van het duo Belotes/Mastroberardino teruggevallen tot de derde plaats in zijn klasse.

130929 sl race1 duez

Bij de strijd tussen de Praga's en de Radical SR3's waren de Praga's in de openingsronden het beste weg. Danny van Dongen had hier de beste start, gevolgd door de Praga van Robert de Graaff en Philippe Ribbens. Ook de derde Praga van het duo Duez/Le Sage lag in de eerste ronden voor de Radical SR3's. Snelste man bij de SR3's was Ko Koppejan, voor Bas Roozenburg. Voor Rick van Geffen en Wibo Rademaker was de race na een spin in de tweede ronde al voorbij.

superlights

Na de eerste ronden ontstond er een spannende strijd tussen Danny van Dongen met de Praga, de Norma van het duo Declercq/Daniels en de Wolf van het duo Belotes/MastroBerardino. Vanuit het achterveld reed De Val bovendien een sterke race. Begonnen vanuit de pitstraat reed de Wolf-coureur snelle rondetijden, waardoor hij zich in de zevende ronde al aan de staart van de op de veertiende positie algemeen liggende Praga van De Graaff/Ribbens meldde.

Ook aan de kop van het veld was het spannend. Bellarosa liep dan wel snel weg van de rest, maar de strijd om de tweede plaats in de race lag volledig open. Henk Thuis had na acht ronden die tweede plaats nog steeds in handen, maar Martin Short drong met zijn Radical SR8 flink aan. In de negende ronde lukte het Short om met een ultieme uitremactie bij de busstop-chicane de tweede plaats van Thuis over te nemen.

Na de pitstops kreeg Thuis de tweede positie in de race weer in handen, omdat Short door zijn vele resultaatseconden langer stil moest staan. Toch was de achterstand van Short op Thuis niet zo groot en Short noteerde bovendien snelle rondetijden.

Achter de Radicals lag de Norma van het duo Van Hover/Houthoofd op de derde plaats bij de Superlights, met daarachter op ruime afstand de Wolf van de gebroeders De Val. De Val was wel nog steeds snel onderweg en had tijdens de pitstops onder andere de Praga van het duo Van Dongen/Van Elk en de Wolf van het duo Belotes/Mastroberardino ingehaald. Achter de Praga van Van Dongen/Van Elk lag na de pitstops de Praga van De Graaff/Ribbens en de Praga van het duo Duez/Le Sage. Daarachter lag weer de Radical SR3 van Ko Koppejan.
Bij deze groep viel in de slotfase van de race nog de Wolf van het duo Belotes/Mastroberardino weg nadat zij met technische problemen de pitstraat op moesten zoeken.

130929 sl race1 van hover

De laatste ronden werd het tussen Henk Thuis en Martin Short nog uitermate spannend. Thuis lag nog steeds op de tweede plaats maar Short reed het gat richting Thuis ronde na ronde verder dicht. Tot een echt gevecht kwam het uiteindelijk niet, omdat de race met nog een ronde te gaan met rood werd afgevlagd na een crash op Eau Rouge van SpeedSeries-coureur Champkin.

Thuis pakte hierdoor de tweede plaats algemeen en de overwinning bij de Superlights, voor Martin Short. Bij de CN Prototypes ging de overwinning naar Jurgen van Hover en David Houthoofd, voor de gebroeders De Val. Bij de Praga's ging de overwinning naar Berry van Elk en Danny van Dongen en Ko Koppejan was de snelste Radical SR3.

130929 sl race1 koppejan

Ko Koppejan eindigde ditmaal achter alle Praga's, iets wat normaal gesproken niet zo snel gebeurt. Koppejan had daar zelf na afloop een logische verklaring voor. "Ik was gestart op slicks, maar dat bleek de foute keuze. Na de pitstops had ik wel de juiste banden en was ik vijftien seconden sneller. Banden zijn met dit soort omstandigheden altijd een gok, volgende keer beter!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet