DTM

DTM: Farfus wint, Rockenfeller kampioen

480 rockenfeller 9899

Mike Rockenfeller is de DTM-kampioen 2013! De Audi-rijder had aan de tweede plaats achter racewinnaar Augusto Farfus (BMW) in de voorlaatste race van het seizoen op Circuit Park Zandvoort genoeg om de titel voortijdig veilig te stellen. Farfus deed er alles aan om zijn titelkansen levend te houden, maar zelfs een dominante zege op Zandvoort was voor de Braziliaan niet genoeg om de beslissing uit te stellen tot aan de finale op Hockenheim. Voor Farfus was het de derde overwinning van het seizoen en de vierde in zijn DTM-carrière. Rockenfeller zette met zijn tweede plaats zijn constante vorm voort: als enige rijder
slaagde hij erin om in alle negen tot nu toe verreden races van dit seizoen punten te scoren. Timo Scheider eindigde als derde en behaalde daarmee zijn eerste podiumplaats in de DTM sinds Lausitzring 2011.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt
2013 Farfus Rockenfeller vreugde

Prachtig emotioneel moment. Winnaar Agusto Farfus en kampioen Mike Rockenfeller
laten hun emoties even de vrije loop.


Aanvankelijk was er nog even discussie over de vraag of Rockenfeller, derde in de startopstelling achter BMW-rijders Wittmann en Farfus, een valse start zou hebben gemaakt. Zorgvuldige analyse van de beelden lieten echter zien dat zijn Audi pas bewoog op het moment dat alle vijf de startlichten uitgedoofd waren.

480 start1 9648

480 start2 9652

480 achter 9666

Daarop kon de Duitser onbedreigd naar de titel rijden. "Hij was over het hele seizoen gewoon de beste en heeft de titel daarmee ook verdiend", erkende Zandvoort-racewinnaar Augusto Farfus ruiterlijk.

480 farfus 9992

De Braziliaan was, net als twee weken geleden op Oschersleben, in de race een klasse apart en stelde op overtuigende wijze zijn derde zege van het seizoen veilig. "Mijn plan was om het maximale te doen, en dat heb ik vandaag gedaan", aldus de coureur, die zorgde voor de 50e DTM-zege van de BMW M3. Het was tevens het eerste DTM-succes voor BMW op Zandvoort.

2013 Farfus Rockenfeller duel

Het duel tussen RBM-coureur Agusto Farfus en Phoenix Racing Audi Kampioen Mike Rockenfeller hield 41.000 DTM fans in haar ban.

Rockenfeller kon het allemaal nog nauwelijks geloven. Op Circuit Park Zandvoort, waar hij in mei 2011 zijn eerste racezege in de DTM behaalde, stelde hij nu voor het eerst in zijn loopbaan de titel veilig. De zoon van een boerenfamilie uit Neuwied in het Westerwald kwam via de kartsport terecht in de Formule König, waarin ook ooit Michael Schumacher zijn loopbaan begon. Al snel werd hij opgepikt door Porsche als junior-rijder in het toenmalige UPS-team in de Porsche Carrera Cup. In 2004 won hij de Carrera Cup-titel. Vervolgens groeide hij als Porsche-fabrieksrijder door naar de lange-afstandsracerij met klassezeges in de 24-uursraces in Spa en Le Mans en de overwinning in de 24-uursrace op de Nürburgring in 2006. In 2007 maakte hij zijn DTM-debuut en startte tegelijkertijd in Le Mans, waar hij al vroeg in de race bij Tertre Rouge crashte. Een jaar later won 'Rocky' samen met de Fransman Alexandre Prémat de titel in de Europese Le Mans-serie. Voor Rockenfeller was 2010 zijn succesvolste jaar in de lange-afstandsracerij, met overwinningen in de 24-uursraces van Daytona en Le Mans. In Frankrijk overleefde hij in 2011 een zware crash in de nacht. Dit jaar concentreerde hij zich voor het eerst volledig op de DTM, een keuze die dus goed uitpakte!

2013 Rockenfeller closing stages

In de slotfase liet Rockenfeller's teamgenoot Timo Scheider de kersverse kampioen voorbij.

In de race op Zandvoort bepaalden Audi en BMW het tempo. Achter winnaar Farfus met de M3 eindigden met Rockenfeller, Timo Scheider en Mattias Ekström drie Audi-coureurs. Met name de opmars van Ekström, die als enige in de slotfase op zachte optiebanden reed, was opmerkelijk. Zelfs in de ene vrije ronde na de safety-car-fase, die nodig was na een volstrekt onnodige aanrijding tussen Green en Werner in de Kumhobocht, haalde de Zweed nog maar liefst drie rijders in en werd zo vierde.


480 wittmann 9675


Pole-sitter Marco Wittmann kwam als vijfde over de eindstreep, gevolgd door Adrian Tambay, Joey Hand, Filipe Albuquerque en Gary Paffett, die als negende de best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder was. Miguel Molina completeerde de top tien.


480 paffett 9956

Gary Paffett eindigde als negende en was de best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder.

2013 DTM Close Racing

Wie zei dat DTM geen close racing was? De Mercedes-coureurs aan de staart
van het peloton gunnen elkaar geen mm. ruimte.

480 champagne 7099

Uitslag:
1. Augusto Farfus (Bra), BMW M3 DTM, 44 r. in 1.13:26.294
2. Mike Rockenfeller (Dui), Audi RS 5 DTM, op 1,603
3. Timo Scheider (Dui), Audi RS 5 DTM, op 2,149
4. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 3,383
5. Marco Wittmann (Dui), BMW M3 DTM, op 3,652
6. Adrien Tambay (Fra), Audi RS 5 DTM, op 3,834
7. Joey Hand (VSt), BMW M3 DTM, op 4,444
8. Filipe Albuquerque (Por), Audi RS 5 DTM, op 5,060

2013 Hand Tambay Battle

Joey Hand had het flink met de Audi's aan de stok.

Stand:
1 en kampioen. Mike Rockenfeller, 142
2. Augusto Farfus, 116
3. Christian Vietoris, 71
4. Robert Wickens, 70
5. Bruno Spengler, 67
6. Gary Paffett, 67
7. Mattias Ekström, 56
8. Marco Wittmann, 49

2013 DTM Kampioen Mike Rockenfeller

Grote vreugde bij de kersverse DTM Kampioen Mike Rockenfeller.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet