Formule 3

F3: Felix Rosenqvist pakt overwinning. Marciello crasht uit de wedstrijd

480 podium 6930

Felix Rosenqvist is de grote winnaar geworden na drie races voor het Europese Formula 3 kampioenschap op Circuit Park Zandvoort. Na een tweede plaats in race één en de overwinning in de tweede race wist de Zweed ook de afsluitende wedstrijd op zijn naam te schrijven. De koploper in de titelstrijd Raffaele Marciello moet Zandvoort maar snel vergeten. De Italiaan ging er hard vanaf in de voor de Formule 3 oh zo moeilijke Mastersbocht en zag zijn voorsprong slinken tot slechts 9,5 punt op Rosenqvist. Met nog zes races te gaan is de strijd om de titel nog helemaal open.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt

2013 Rosenqvist R3
Driemaal volle punten voor Felix Rosenqvist. Marciello leverde fors in.

Geen verrassing dat Felix Rosenqvist vanaf pole de derde race van de FIA Formule 3 European Championship mag aanvangen. De Zweed voelt zich altijd lekker op het uitdagende Zandvoortse circuit en deed gisteren goede zaken met een tweede en eerste plaats. Zijn achterstand op koploper Raffaele Marciello in het puntenklassement is teruggebracht tot 34,5 punten. Naast hem op de eerste startrij staat het Russische talent Daniil Kvyat, die de eerste race op Zandvoort op zijn naam wist te schrijven. Zandvoorter Dennis van de Laar mag de derde race vanaf de 14de plaats beginnen.

480 start 9433

Felix Rosenqvist gaat er na de start als een raket vandoor. Dat kan niet gezegd worden van Daniil Kvyat die terugvalt naar een vierde plaats. Jordan King pakt de tweede plaats voor Alex Lynn. Dennis van de Laar komt de pits binnen met een kapotte voorvleugel na een botsing in de Tarzanbocht en kan een goede notering verder vergeten.

2013 Van De Laar Neus los
Dennis van de Laar kampte direct al met een loshangende neus. De neus van
no 18. schaaft over het asfalt.

Nicholas Latifi toucheert de vangrail van de Mastersbocht. Voor Formule 3-coureurs blijkt dit toch een lastige bocht te zijn. Gelukkig geen safetycar dit keer. Er ontstaat een soort status quo, geen directe gevechten op de baan. Toch weer de optocht waar de Formule 3-races op Zandvoort vaak in verzanden. Alfonso Celis zorgt nog voor wat opwinding door natuurlijk in de Mastersbocht zijn wagen in de rail te rijden. Lucas Wolf gaat er ook af maar weet de rail te ontwijken.

480 uitval marciello 9567

Raffaele Marciello maakt ook hardhandig kennis met de vangrail in de Mastersbocht en zorgt ervoor dat de safetycar moet uitrukken. Geen best weekend voor de Italiaan op Zandvoort, die kostbare punten verliest in de strijd om de titel. De ambulance komt eraan te pas voor de ongelukkige rijder die last heeft van de nekspieren na de impact tegen de rail.

2013 EK R3 Achterzijde
Veel F3 verkeer in de openingsfase. Het blijft een mooi gezicht.

De safetycar komt binnen met nog één ronde te gaan. Er verandert in de volgorde niets meer. Rosenqvist wint voor King en Lynn. Marciello ziet zijn voorsprong verdampen naar slechts 9,5 punt op Rosenqvist. Met nog twee raceweekenden, op Vallalunga en Hockenheim, te gaan moeten deze resterende zes wedstrijden de nieuwe kampioen gaan uitmaken. Het wordt nog een spannende eindfase.

480 rosenqvist 9555

Uitslag race 3:
1. Felix Rosenqvist / SWE kfzteile24 Mücke Motorsport
2. Jordan King / GBR Carlin + 0.3
3. Alex Lynn / GBR Prema Powerteam + 1.5
4. Daniil Kvyat / RUS Carlin + 1.9
5. Luis Felipe Derani / BRA Fortec Motorsports +2.7
6. Harry Tincknell / GBR Carlin +3.3
7. Lucas Auer / AUT Prema Powerteam +3.8
8. Tom Blomqvist / GBR Eurointernational +4.5
9. Alexander Sims / GBR ThreeBond with T-Sport +4.9
10. Mitchell Gilbert / AUS kfzteile24 Mücke Motorsport +5.5


2013 Rosenqvist PF R3
Felix Rosenqvist de grote triomfator op Zandvoort.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet